Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 12
  • Переглядів: 12

В Офісі президента України розробляють нову податкову модель: 10% податок на прибуток, 10% ПДФО, 10% ПДВ

Світ:

Нову модель назвали «10–10–10», зараз її обговорюють. Вона передбачає зниження ставки податку на прибуток, а також ПДФО до 10% (зараз 18%), ПДВ до 10% (зараз 20%). ЄСВ та воєнний збір взагалі пропонується скасувати.

Натомість передбачається скасування усіх пільг та посилення відповідальності за порушення податкового законодавства, розповів в інтерв’ю Forbes заступник голови Офісу Президента України Ростислав Шурма.

Також у законах може з’явитися норма про доступ податкової до даних про банківські рахунки платників податків.

"Ми не пропонуємо нічого унікального. Наприклад, у США відповідальність за порушення податкового законодавства є чи не найбільшою серед усіх можливих правопорушень. Водночас ми хочемо створити модель, яка дасть змогу Україні бути конкурентною з податкової точки зору, зокрема й для глобального бізнесу", – каже Шурма.

За його словами, консенсусу в цьому питанні в Офісі поки не дійшли. Але чиновник сподівається, що нову модель зможуть ухвалити протягом найближчих місяців або півроку.

У новій моделі фактично змінюються ставки усіх основних податків, які сплачує український бізнес. Якщо у ній передбачається скасовування податкових пільг, то, ймовірно, вона стосуватиметься й пільгових режимів для IT, типу Дія City. Також поки незрозуміло, чи лишиться у новій моделі місце для «спрощенців».

Forbs також нагадав, що у грудні минулого року міністр фінансів Сергій Марченко розкритикував радикальну податкову реформу. Він наголосив, що проти "радикальних податкових реформ – від зменшення ставок ПДВ до запровадження податку на виведений капітал. Це веде до фіскальних ризиків". За його словами, в Україні слід міняти адміністрування та виводити бізнес із тіні.

У нещодавньому інтервʼю Forbes Марченко відкинув ідею зменшення податкового навантаження у воєнний час. Водночас він заявив, що не підтримує і підвищення податків.

Надходження до держбюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв напередодні Марченко. Зокрема, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн – у березні. За словами міністра, це пов’язано, зокрема, зі скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня Верховна Рада скасувала запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів і повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набув чинності з 1 липня.

У липні до загального фонду держбюджету надійшло 169,6 млрд грн. Фактичний дефіцит становив 3,7 млрд грн, повідомив Мінфін. Дефіцит держбюджету, порівнюючи з попереднім місяцем, скоротився майже в 40 разів. У червні він перевищував 141 млрд грн.

На початку серпня Марченко анонсував запровадження нового збору на імпорт. Так уряд хоче зменшити попит на імпортні товари й тиск на гривню.
 

Наші інтереси: 

Бачимо протистояння фіскалізаторів й соціалістів з лібералами у владі. На початку війни Зеленський оголосив про початок податкової реформи, але у квітні приїхали гетманцеви та інші фіскалізатори та почали відкат назад: заявляли, що дбають про "наповнення" держбюджету (замість наведення в ньому порядку). Тож вірити у те, що знизять ПДВ і податок на доходи – дуже важко. Подивимося, чиї ідеї у владних кабінетах переможуть.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи