Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 89
  • Переглядів: 97

Уроки України в багатьох сферах: Чого вчаться американські військові розвідники – Breaking Defense

Категорія:

«Знаєте, хто найкращі інноватори? Люди, яким доводиться впроваджувати інновації, інакше вони помруть наступного дня. Інновації на полі бою, які відбуваються в Україні, є безпрецедентними». Від застосування безпілотних систем до насичених засобами радіоелектронної боротьби полів битв – два з половиною роки війни в Україні дали військовим стратегам нові уроки про те, як ведеться сучасна широкомасштабна війна.

24090501.jpg

Українські військові готують безпілотники FPV. Кремінна, Луганська область, Україна, 25 серпня 2024 року. Фото Diego Herrera Carcedo/Anadolu через Getty Images

Breaking Defense у своїй статті пише про те, що розповіли минулого тижня на щорічній конференції Альянсу представників американської військової розвідки та безпеки (INSA) про уроки, які вони винесли зі спостереження за тим, як Україна захищається від московського вторгнення.

«Слухайте, легко сидіти в Пентагоні й думати, що у вас є чудові ідеї для інновацій, – сказав Ендрю Еванс (Andrew Evans), директор армійської оперативної групи з розвідки, спостереження і рекогносцировки (ISR), – але ви знаєте, хто є найкращими інноваторами. – Знаєте, хто найкращі інноватори? – Люди, яким доводиться впроваджувати інновації, інакше вони помруть наступного дня. Інновації на полі бою, які відбуваються в Україні, є безпрецедентними».

Вражаючі асиметричні безпілотні можливості на воді

На папері великий військово-морський флот Росії не повинен мати жодних проблем з домінуванням над неіснуючими ВМС України. Але війна показала, що використання менших безпілотних надводних кораблів і наземних ударів може поставити під загрозу традиційний військово-морський флот.

«Перший урок, який ми винесли звідти, – це важливість протикорабельної оборони від крилатих ракет», – сказав директор Військово-морської розвідки віцеадмірал Карл Томас (Karl Thomas). «Я думаю, що цілком очевидно, що асиметричні можливості, які українці, навіть не маючи військово-морського флоту, змогли протиставити росіянам, є дуже, дуже вражаючими, – сказав Томас. – Відверто кажучи, вони фактично притиснули російський Чорноморський флот до східної частини Чорного моря через те, що українці роблять з безпілотними надводними та безпілотними підводними засобами».

Томас сказав, що він у захопленні, побачивши, що Україна робить безпілотними засобами на морському театрі воєнних дій, особливо «брудними та небезпечними» місіями, для виконання яких військові планувальники не хотіли б ризикувати екіпажем, і як постійно розвивається тактика.

«Ми виносимо з цього багато уроків, які можна застосувати в інших операціях, – сказав він. – Що мені дійсно подобається, так це те, що будувати кораблі дорого і довго, і те, що ми маємо сьогодні – ви можете побудувати багато малих речей, які не коштують так дорого й мають надзвичайний ефект або допомагають іншим людям досягти надзвичайного ефекту».

Коментарі Томаса перегукуються зі словами генерала армії Крістофера Каволі (Christopher Cavoli), головного американського генерала в Європі, сказаними влітку, коли він назвав здатність України протистояти переважаючим російським військово-морським силам «арбітром майбутнього».

У космосі: комерційні знімки для дипломатії, заснованої на розвідці

Сидячи поруч з Томасом, заступник начальника космічних операцій Космічних сил з розвідки генерал-майор Грегорі Ганьон (Gregory Gagnon) сказав, що один з найважливіших уроків конфлікту для нього був отриманий ще до початку бойових дій, в грудні 2021 і січні 2022 року.

«Я думаю, що ще одним важливим елементом цього було пам'ятати ... про значну цінність, яку відіграла комерційна індустрія дистанційного зондування в забезпеченні розвідки, підтримці дипломатії», – сказав Ганьон.

Ганьон зазначив, що напередодні фактичного вторгнення Росії американські посадовці мали змогу їздити світом і говорити з союзниками про те, що, на їхню думку, планував Кремль, зміцнюючи міжнародну підтримку ще до того, як перші танки перетнули кордони України.

«Вони могли сказати, що вони бачать ... [і] було що показати, – сказав він. – І так само як і в минулому, в безпечних приміщеннях іноземних столиць, ми переконували наших союзників. Але цього разу, на відміну від інших разів, ми надали нашим союзникам можливість показати це зображення їхній громадськості, тому що це були комерційні, незасекречені зображення. І вони змогли поділитися ними з європейською громадськістю і заручитися підтримкою».

Ганьон сказав, що було критично важливо, що уряд зміг «використати комерційну індустрію дистанційного зондування, щоб допомогти розширити можливості та зміцнити дипломатичні ініціативи США перед війною».

Онлайн: перегони за домінування в інформаційному просторі

У певному сенсі історія Ганьона – це історія про інформаційні операції, на яких бригадний генерал морської піхоти США Вільям Вілберн-молодший (William Wilburn) подвоїв свої зусилля після початку війни.

«Інформаційний простір був домінуючим у цій боротьбі, – сказав він. – Ніколи раніше ми не бачили в сучасній війні такої гонитви за те, щоб потрапити в соціальні мережі й поширити повідомлення, причому для всіх сторін».

Вілберн, який обіймає посаду заступника директора з бойової підтримки в Управлінні кібербезпеки Агентства національної безпеки, сказав, що навіть він був здивований обсягом інформації, яку уряд США готовий оприлюднити в боротьбі за міжнародну громадську підтримку.

«Але, спостерігаючи за тим, як обидві сторони, росіяни та українці, використовують цей інформаційний простір, щоб спробувати ... посилити свої повідомлення, – в деяких випадках це може бути навіть певна дезінформація або напівправда, – сказав він. – Це був приклад того, чого ми ще не бачили, але це ТМП [тактика, методика і процедура], яку ми повинні очікувати в майбутньому, і ті, хто зможе діяти в цьому просторі, будуть у виграші, а ті, хто не зможе, досить сильно постраждають».

На землі: дрони і перепрограмовані засоби ураження

Для Еванса, керівника ISR США, конфлікт в Україні виявив дві домінуючі можливості – дешеві повітряні безпілотні системи та інтенсивну радіоелектронну боротьбу, що постійно розвивається.

Він почав з того, що вказав на безпілотники в ситуаціях, коли, за його словами, армія спостерігає, як БПЛА вартістю 500 доларів знищують бронетехніку вартістю 20 мільйонів доларів.

«Це досить непогана рентабельність інвестицій, якщо ви в Україні або якщо ви росіянин з іншого боку, – зауважив він. – Тому ми повинні почати думати по-іншому про те, як ми купуємо системи озброєнь, і ми робимо це в армії сьогодні, намагаючись зрозуміти, як виглядає правильне придбання», – сказав він.

Щодо РЕБ, Еванс сказав, що це «унікальна сфера», в яку, на його думку, армія недоінвестувала «захисні та наступальні спроможності».

Зокрема, він сказав, що його служба прагне більше зосередитись на «перепрограмуванні» РЕБ – здатності постійно оновлювати тактику РЕБ, щоб бути на крок попереду супротивника, який робить те ж саме.

«Отже, якщо ви починаєте впроваджувати інновації на полі бою і бачите, що ваші результати зменшуються, ми повинні мати можливість реагувати на це дуже швидко, – сказав він. – Така здатність буде надзвичайно важливою в наступній битві».

Наші інтереси: 

Україна зробила певні успіхи в цій війні. Шкода, що американські військові більше спостерігають, ніж допомагають.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи