Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ультраправі демократи. На виборах у Швеції радикальна політсила досягла рекордного результату

У неділю, 9 вересня 2018 року, у Швеції пройшли парламентські вибори, за підсумками яких було повністю переобрано шведський парламент - 349-місцевий Риксдаг. Тепер країна отримає новий уряд і прем'єр-міністра - його обирають у стінах законодавчого органу.

demokraty.jpeg

Йіммі Окессон - лідер Шведських демократів

Головним підсумком виборів стало рекордне посилення впливу Шведських демократів - ультраправої популістської партії, яка виступає різко проти мігрантів.

Згідно з попередніми результатами підрахунку голосів, вона набрала рекордні для себе 17,6% (майже на 5% вище, ніж у 2014-му), посівши третє місце. У той час як формальні переможці погіршили свої позиції: правляча партія соціал-демократів зайняла перше місце з 28,4% (найнижчий її результат за сторіччя), а Помірна партія прийшла другою з 19,8% (замість 23,3% в 2014-му).

Таким чином, Шведські демократи стають все більш впливовою силою в парламенті - особливо з урахуванням того, що жодна з можливих коаліцій без їхньої участі не буде мати більшості місць в Риксдагу.

Так, "лівоцентристська" коаліція, очолювана нинішнім прем'єр-міністром Стефаном Левеном, набирає 40,6% голосів виборців, а опозиційний Альянс "правоцентристів" - 40,3%. Левен вже закликав опозиційні партії до співпраці для формування уряду.

"На тлі наслідків кризи біженців 2015 року популістська партія [Шведських демократів] стає невідворотною силою в суспільстві і в парламенті", - підсумовує зростання її ролі у Швеції британська газета The Independent.

Що принесуть Швеції вибори-2018

Партія Шведських демократів була заснована в 1988 році як політичний правонаступник Шведської партії - крайньої правої політсили, в основі якої лежав неонацистський рух Bevara Sverige Svenskt (Збережемо Швецію шведською). Цей сумнівний бекграунд партії пригадують досі, у тому числі західні ЗМІ.

Починаючи з парламентських виборів 2000-го, Шведським демократам вдавалося подвоювати свій рейтинг під час кожної виборчої кампанії

Минуле, однак, не заважає благополучному сьогоденню: за останнє десятиліття партія стала найуспішнішим політичним рухом у Швеції. Починаючи з парламентських виборів 2000-го, Шведським демократам досі вдавалося подвоювати свій рейтинг під час кожної виборчої кампанії.

У 2010-му партія вперше пройшла до Риксдагу із результатом у 5,7%, збільшила цей показник до 12,9% в 2014-му і набирала до 20-25% у соцопитуваннях напередодні виборів 2018-го. Навіть більш скромний фактичний результат Шведських демократів (близько 18% за підсумками голосування 9 вересня) став найкращим в їхній історії - що особливо помітно на тлі падіння рейтингу шведських соціал-демократів, які виграють всі вибори в Швеції з 1917 року.

Таким чином, саме Шведські демократи можуть стати володарями славнозвісної "золотої акції" при формуванні парламентської коаліції і нового уряду країни, прогнозують політологи.

"З огляду на те, що лівоцентристські і правоцентристські політсили наберуть приблизно по 40%, Шведські демократи [...] можуть стати королями ситуації в коаліційному уряді - сформованому, швидше за все, разом з партіями правого спрямування", - прогнозувала The Independent ще напередодні виборів.

Чому Шведські демократи такі популярні і що вони пропонують

Підйом Шведських демократів, які відносять міграцію і глобалізацію до найбільших загроз для країни, аналітики пов'язують із величезним потоком біженців, яких прийняла ця скандинавська держава.

Швеція виявилася найбільш відкритою для мігрантів з усіх країн ЄС: за минулі шість років в країну прибуло близько 400 тис. осіб (пік припав на 2015 рік - 163 тис.). У перерахунку на кількість жителів держави це стало рекордом для Європи і збільшило населення Швеції до 10 млн осіб (8,8 млн у 2000-му).

Заворушення в передмісті Стокгольма в 2017 році/Фото ЕРА

На цьому тлі проблеми інтеграції біженців, їхнього впливу на економіку та рівень злочинності в Швеції стали головною темою останніх років в країні. Тим більше що за ці роки суспільство регулярно стрясають події, так чи інакше пов'язані із мігрантами: багаторазові інциденти зі стріляниною в Стокгольмі, підпали машин в серпні 2018-го, заворушення в передмістях, населених біженцями (зокрема масові зіткнення з поліцією сталися в 2013-му і 2017-му роках).

І хоча не існує прямої статистики, що пов'язує зростання злочинності із прибуттям хвиль біженців до Швеції, імміграційна проблема стала головним інструментом кампанії Шведських демократів.

"Два аргументи [партійної риторики] були ефективні. [Перший] - імміграція являє собою загрозу для суспільства, оскільки складно інтегрувати людей із різними культурними нормами. І [другий] - це завдає шкоди шведській державі загального добробуту. Цей економічний момент дійсно знайшов відгук", - зазначає в коментарі британському виданню The Guardian Ніклас Болін, фахівець в області дослідження ультраправих рухів з Університету Середньої Швеції (Mid Sweden University).

Гасла Шведських демократів у метро Стокгольма/Фото ЕРА

Подібно багатьом популістським партіям, рецепти Шведських демократів, яких очолює 39-річний парламентар Йіммі Окессон, прості і радикальні. Вони пропонують повністю закрити Швецію для всіх прохачів притулку не зі скандинавських країн, вислати частину мігрантів, посилити покарання за злочини, збільшити повноваження поліції.

Крім того, партія озвучувала наміри ініціювати референдум про членство країни в ЄС - ідея вже отримала назву Swexit.

І якщо спочатку ядром підтримки Шведських демократів були "сині комірці" з південних регіонів Швеції - тобто менш освічені виборці-чоловіки, як правило представники робочих спеціальностей, - то сьогодні за партію готові голосувати люди всіх верств шведського суспільства, пояснює The Independent Андерс Саннерштедт, дослідник Шведських демократів із Лундського університету.

Саннерштедт також вказує на прорахунки правлячої партії і влади Швеції останніх років, яка не врахувала настрої переважної більшості шведів: з 1990 року населення країни в опитуваннях щоразу висловлюється за скорочення числа мігрантів. Однак до останнього часу ця думка ніяк не позначалася на державній політиці країни.

Лише в 2017 році влада скоротила поріг прибуття мігрантів у Швецію до 26 тис. осіб, прем'єр-міністр Стефан Левен (соціал-демкрат) заявив про необхідність урізати і цю кількість, а ряд коаліційних партій анонсували посилення кримінального законодавства.

Однак ці заходи не позбавлять майбутній шведський уряд від необхідності співпрацювати зі Шведськими демократами і враховувати їхню позицію, переконані політологи.

"Досі вони [партії більшості] утримували "санітарний кордон" навколо цієї групи в парламенті [Шведських демократів], однак нинішні вибори можуть все змінити", - пише The Independent.

Наші інтереси: 

Праві ідеї живуть і набувають сили в Європі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо ти Патріот (українець, швед...), то ліваки одразу навішують бірку: фашист, неонацист!

Цитата:
Партія Шведських демократів була заснована в 1988 році як політичний правонаступник Шведської партії - крайньої правої політсили, в основі якої лежав неонацистський рух Bevara Sverige Svenskt (Збережемо Швецію шведською).

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо ти Патріот (українець, швед...), то ліваки одразу навішують бірку: фашист, неонацист!

Цитата:
Партія Шведських демократів була заснована в 1988 році як політичний правонаступник Шведської партії - крайньої правої політсили, в основі якої лежав неонацистський рух Bevara Sverige Svenskt (Збережемо Швецію шведською).

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!