Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Український студент створив автономну систему метеоспостереження

22-річний студент Назарій Романченко створив автономну мобільну систему метеорологічного спостереження. Вона може вимірювати температуру середовища, рівня радіації, аміаку, чадного газу. Фермер може із дому спостерігати за процесами, що відбуваються в нього на полі.

Завдяки мобільній системі фермер може віддалено спостерігати за процесами, що відбуваються в нього на полі. Система метеоспостереження розрахована також на надзвичайні ситуації: під час землетрусів чи хімічних атак вона прокладатиме безпечний маршрут.

Як зароджувалася ідея

Ідея винаходу у студента виникла після того, як до університету звернулася агропромислова фірма з пропозицією створити систему-аналог закордонного обладнання. Для українських фермерів воно є задорогим та вартує від $500 до $3000. 

У тестовому режимі новостворена станція почала функціонувати в середині грудня. Систему створювали разом із невеликою командою: завідувач кафедри радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем, лаборант, аспірант і розробник серверної частини сайту.

Проект, за словами студента, може стати базовим варіантом для розгортання національної системи безпеки, яка забезпечує цілодобовий контроль потрібних параметрів.

 

Як працює розробка 

Підключення системи відбувається з мобільного по GPRS-каналу або через Wi-Fi. Це дозволяє працювати майже в будь-якій частині світу. Система підключається до сервера користувача напряму і передає всі дані без посередників.

Студент каже, що невдовзі планує через додаткові датчики збільшити радіус передачі даних до двох кілометрів по прямій видимості. Кожен датчик може бути ретранслятором. Це дасть змогу збирати всі дані на величезній території. Розробник стверджує, що однієї такої метеостанції, ймовірно, буде мало на все місто, але декілька станцій покриють територію повністю.

Скільки коштує розробка – Назарій поки що сказати не може. Однак запевняє, що такого прототипу у світі ще нема.

"Точної ціни зараз сказати не можу, адже все залежить від потреб користувача в тому чи іншому параметрі вимірювання та візуального зображення на сервері. Також на ціну впливає побудова графіків, залежностей, розрахунок, прогнозування. Але все ж таки це буде значно дешевше, а в технологічному плані – більш революційно, ніж закордонні метеосистеми. Такого обладнання ніде у світі ще нема."

Джерело

Наші інтереси: 

Талановита українська молодь.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи