Зображення користувача Андрій Гарас.
Андрій Гарас
  • Відвідувань: 51
  • Переглядів: 58

Український король Аттила і козацьке військове мистецтво

Українська історія фантастично багата на події, яка наповнюють серця гідністю та захопленням. Мабуть, саме цьому від нас її ховали, щоб ми не могли надихатися подвигами та звершеннями предків, їх геніальністю державницької думки та грандіозною мужністю. В панічному страху від нас століттями ховали славні звершення наших лицарів та королів. Однак правду не сховати. І зв’язок поколінь, якщо уважно читати та аналізувати, чітко простежується на сторінках історичних книг, які описують подвиги наших предків.

attyla.jpg

Северин Наливайко, хоча такий вигляд міг мати й Аттила (худ. Н. Павлусенко)
Северин Наливайко, хоча такий вигляд міг мати й Аттила (худ. Н. Павлусенко)

Аттила в Каталанській битві захищався в таборі із возів

Здавалось би, що може пов’язувати гунського ватажка Аттилу і козацьку тактику захисту в таборі, сконструйованому із возів, адже дані історичні періоди розділені в часі як мінімум 10-ма століттями? Однак все стає на свої місця, якщо усвідомити факт, що Аттила – це не вождь далеких і чужих нам азійських племен сюнну, а наш славний предок – великий князь, або, як його постійно іменує Йордан – король.

«Більшість істориків світу подають Каталанську битву як битву прийшлих у Європу диких, азійських гунських племен, що мали на меті поневолювати та винищувати культурні, осілі європейські народи... І хоча римляни з союзниками програли битву, та Йордан і європейські історики трактують Каталанську битву як поразку гунів та Гатила. І це сприймається світом як правда і позитив: добро перемагає зло...

Коли ж ми визнаємо, що давні гуни були пращурами праукраїнців, то, звичайно, потрібно усім переосмислювати як сучасну, так і давню історію»[1].

А тепер подивімось, що писав про Аттилу і спосіб захисту його війська Йордан:

«Тут везеготи, відокремившись від аланів, напали на гунські полчища і мало не вбили Аттілу, якби він заздалегідь, передбачивши це, не побіг і не замкнувся разом зі своїми за огорожами таборів, які він тримав оточеними возами, як валом»[2].

Що таке козацький табір

«Табір козацький – вид бойового порядку козацького війська у 16-17 ст. Під час військового походу або у бойовому розташуванні для створення ефективного захисту від атак противника козацьке військового оточувало себе кількома рядами возів – табором... При зближенні з противником вози розташовувалися чотирикутником і скріплювалися ланцюгами, на вози накидався хмиз, очерет, трава, які зверху засипалися землею...»[3].

І як тут не говорити про тисячолітню історичну традицію у військовому мистецтві.

 
[1] В. Білінський «Україна-Русь: Українська звитяга, Кн. 3, ст. 46
[2] Йордан, фрагмент 210
[3] В. Білінський «Україна-Русь: Князі Галицькі-Острозькі», Кн. 2, ст. 233
Наші інтереси: 

Знати свою історію, надихати себе та інших прикладом військового мистецтва наших славних пращурів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи