Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

«Українські юнкершафти» – нова книга історика Романа Пономаренка про дивізію СС Галичина

Категорія:

Світ:

Для багатьох буде великою несподіванкою дізнатися, що в роки Другої світової українські курсанти навчалися в елітних німецьких військових училищах. Так, у знаменитих юнкерських школах СС, які забезпечували найкращу підготовку офіцерського складу серед усіх армій Другої світової війни.  

Нарешті з приємністю заявляю, що з друку вийшла моя нова праця «Українські юнкершафти» – повідомив Роман Пономаренко у Фейсбук.

Без перебільшення можу заявити, що це унікальна книга. По-перше, вона присвячена черговій «темній плямі» нашої історії, про яку мало хто чув. А по-друге, вона не руйнує ніяких міфів (бо міфи то не є кепсько). Лише спростовує брехню та виводить нашу історичну пам'ять з багаторічної омани. І для цього не застосовано жодних хитромудрих прийомів. Просто на підставі аналізу широкого кола унікальних джерел (їх список зайняв аж 9 сторінок) розповідається правда, як вона є, без жодних прикрас.

В книзі йдеться про підготовку українських офіцерів для дивізії «Галичина». Для багатьох буде великою несподіванкою дізнатися, що в роки Другої світової українські курсанти навчалися в елітних німецьких військових училищах. Так, у знаменитих юнкерських школах СС, які забезпечували найкращу підготовку офіцерського складу серед усіх армій Другої світової війни.

Питань, на які я дав відповідь в цій книзі, чимало. Як і чому українці потрапляли до німецьких офіцерських шкіл? В яких воєнних школах вони навчалися і які предмети вивчали? Як взагалі відбувалась підготовка українського офіцерського корпусу для дивізії «Галичина» і як потім ці офіцери повели себе в дивізії? Як показали себе в ділі колишні офіцери армії УНР та УГА?

Для комплексного розкриття теми я розглянув не лише підготовку бойових офіцерів, але і т.з. офіцерів-фахівців: капеланів (ох скільки там цікавого!), лікарів тощо. Ба більше, я також розповів і про те, як українські офіцери показали себе на службі та в бою. А отже впевнений, що «Юнкершафти» будуть цікаві як теоретикам, так і практикам.

Оскільки в мене «історія без прикрас», то відразу попереджаю, що дещо з викладеного шокує чи навіть обурить читачів, бо аж занадто суперечить поширеним стереотипам (часто брехливим). Утім, історик мусить писати тільки правду.

Книга вийшла потужна – обсяг 350 сторінок, містить 290 фотографій, багато з яких Ви побачите вперше. Має тверду обкладинку, над дизайном якої працював знаменитий художник Олег Киналь, видавництво "Мандрівець".

Наші інтереси: 

Дізнаватися більше про історію Другої світової війни. Відходити від заскорузлої совкої історіографію з фейками СРСРівскього переможця.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Хто вже придбав цю книгу? Які враження від неї?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Хто вже придбав цю книгу? Які враження від неї?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цю книгу продає видавництво Мандрівець. Її можна замовити на цій сторінці.

Все, що робиться з власної волі, – добро!