Зображення користувача Дмитро Сінченко.
Дмитро Сінченко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україні портібна деколонізація

Майже в усіх регіонах України досі є вулиці, названі на честь діючої депутатки Держдуми РФ, що анексувала Крим

Сьогодні в Україні не втрачає актуальності тема декомунізації та перейменувань топонімічних об’єктів українських міст – вулиць, провулків, парків, скверів, площ, та і самих населених пунктів, названих на честь діячів людиноненависницького радянського режиму. Однак, як не дивно, прийняті Закони не поширюються на діячів сучасної Росії, яка здійснює збройну агресію проти нашої країни.

Понад півсотні українських населених пунктів досі мають вулиці Валентини Терешкової, названі на честь нинішньої депутатки Державної Думи Російської Федерації, обраної від провладної партії «Єдина Росія». За офіційною інформацією, депутат Валентина Терешкова голосувала за анексію Українського Криму та за надання дозволу на введення російських військ в Україну.

Більше того, Терешкова не обмежилась механічним голосуванням за путінські ініціативи по військовій агресії щодо України. Вона особисто брала участь у процесі анексії Криму, приїхавши 27 лютого 2014 року у складі російської делегації для «вивчення питання можливого приєднання півострову до Росії».

Вулиці Терешкової є не тільки у великих містах Києві, Одесі, Донецьку, Запоріжжі, Миколаєві, Кіровограді, але і в малих містах по всій Україні. Топонімічні об’єкти з іменем російської імперіалістки є у Рівненській (Костопіль, Радивилів, Сарни), Львівській (Буськ), Івано-Франківській (Долина, Вигода), Хмельницькій (Дунаївці), Закарпатській (Воловець), Житомирській (Малин), Вінницькій (Бершадь, Городківка, Оратів, Ворошилівка, Вінницькі Хутори), Київській (Обухів, Васильків, Трушки, Миронівка), Черкаській (Сміла, Нова Дмитрівка), Полтавській (Гадяч) областях…

Що вже й казати про Південну та Східну Україну, де таких назв ще більше. Вони також є в Одеській (Котовськ, Крижанівка), Миколаївській (Новий Буг, Доманівка), Херсонській (Антонівка), Дніпропетровській (Томаківка, Лозуватка), Запорізькій (Бердянськ, Михайлівка, Оріхів), Харківській (Дергачі, Коробочкине). І у всіх цих регіонах змінити назву такої вулиці досить просто, на відміну від Донецької (Харцизьк, Вуглегірськ, Макіївка, Дзержинськ), Луганської (Брянка, Кам’яне, Червонопартизанськ, Новодеркул) областей та окупованого Криму (Іванівка).

Для довідки: Валенти́на Володи́мирівна Терешко́ва (6 березня 1937, с. Масленниково, Тутаєвський район, Ярославська область, РРФСР, СРСР) — російський радянський космонавт. Льотчик-космонавт СРСР (1963). Герой Радянського Союзу (1963). Перша у світі жінка-космонавт. Кандидат технічних наук (1977). Полковник (1970), а нині — генерал-майор авіації у відставці (перша в російській армії жінка-генерал).

Депутат Державної думи VI скликання від «Єдиної Росії», заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ. Член Вищої ради «Єдиної Росії».

Терешкова також входить до міжфракційної депутатської групи «по защите христианских ценностей». В цій ролі вона підтримує внесення змін до Конституції Росії, згідно яким «православие является основой национальной и культурной самобытности России».

А ще ж ми маємо купу назв вулиць, накшталт «Новоросійська» чи «Московська», які так само є недопустимими для воюючої держави. Багато міст досі мають за «почесного громадянина» українофоба Кобзона…

Окрім декомунізації, Україна конче потребує деколонізації. І чим швидше це відбудеться, тим краще.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи