Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна створює власне виробництво ядерного палива за допомогою США

Восени цього року Україна оголосить конкурс на будівництво заводу з виробництва ядерного палива на базі Південно-Української АЕС. В рамках конкурсу будуть залучати інвесторів для фінансування проекту. Головним гравцем буде американська Westinghouse.

19030501.jpg

Фото: tengrinews.kz

В енергетичному балансі України 60% займає ядерна енергетика. Останні 15 років уряд США підтримує програму поставок ядерного палива (ЯП) для українських АЕС американською компанією Westinghouse. До цієї програми єдиним постачальником ЯП для п'яти українських АЕС був російський "Росатом". До сьогоднішнього дня його частка знизилася до 50%, на постачання уранових тепловиділяючих елементів (ТВЕЛів) американського виробництва припадають решта 50%.

Уряд України форсує перехід своїх АЕС на ЯП американського виробництва, намагаючись швидше змінити баланс і частки присутності російської та американської компаній на українському ринку. В ідеалі - взагалі відмовитися від співпраці з "Росатомом".

Невдовзі на Південно-Українську АЕС надійде тисячна за рахунком паливна збірка Westinghouse. З 2021 року на ці збірки перейде і Рівненська АЕС. Сьогодні ядерне паливо Westinghouse використовується в шести енергоблоках українських атомних станцій. Після 2021-го воно буде використовуватися в семи з 13 енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000.

Проте до цих пір 100% ЯП, що споживається, наша країна імпортує, а урановий концентрат, що у нас видобувається, збагачується в Росії. Попри те, що цей імпорт вже диверсифікований і немає залежності від одного постачальника, такий стан справ все ж суперечить концепції енергетичної безпеки України. Тому будівництво власного заводу з виробництва ЯП безумовно додало б запасу міцності енергетичній системі країни.

26 лютого під час організованого Інститутом ім. Адама Сміта Міжнародного енергетичного форуму в Києві міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що вже восени нинішнього року Україна планує оголосити конкурс на будівництво і фінансування заводу з виробництва (фабрикації) ядерного палива.

За його словами, завод буде створений на базі Південно-Української АЕС і заводу "Атоменергомаш" (м. Южноукраїнськ Миколаївської області). Цей майданчик був обраний в тому числі і тому, що там уже розпочато виробництво комплектуючих (хвостовиків) для касет з ядерним паливом. До речі, за технологією того ж Westinghouse.

Згадав Ігор Насалик і суму, в яку країні обійдеться будівництво власного виробництва уранових таблеток, якими далі будуть наповнюватися ТВЕЛи. За розрахунками міністра, вартість спорудження заводу, здатного виготовляти паливні порошки і таблетки, складе близько $ 400 млн, в разі спрощеної моделі зі складанням комплектуючих - $ 120-130 млн.

При цьому Westinghouse готовий стати одним з інвесторів будівництва, інші ж кошти будуть залучені через конкурс. Але навіть якщо раптом Westinghouse відмовиться від планів інвестувати, а інші інвестори не з'являться, то все будівництво профінансує "Енергоатом" за фінансової підтримки держави.

Навколо будівництва в Україні заводу з виробництва ЯП інтриги йдуть вже давно. Ще в 2008-му було створено Державний концерн "Ядерне паливо". Його завданням був розвиток уранового і цирконієвого виробництва, а також будівництво заводу з фабрикації ядерного палива (так називається виготовлення тепловиділяючих елементів і збірок з цирконієвого сплаву і вже збагаченого уранового оксидного концентрату).

У грудні 2011 року наш держконцерн і російська компанія "ТВЕЛ" (підрозділ "Росатома") зареєстрували спільне підприємство "Завод з виробництва ядерного палива". 50% + 1 акція підприємства дісталися "Ядерному паливу", а решта пакету - компанії "ТВЕЛ". Акціонери планували до кінця 2013 року внести в статутний капітал заводу шляхом проведення додаткової емісії $ 84 млн, збільшивши його до близько $ 104 млн. Першу чергу заводу збиралися ввести в експлуатацію в 2015-му, але російська агресія зірвала ці плани.

У Києві почали шукати нових зарубіжних партнерів. У 2017 року віце-президент і керуючий директор Westinghouse в Північній Європі Азіз Даг заявив, що не бачить реальних економічних або будь-яких інших причин для будівництва заводу в Україні. Хоча і обмовився: якщо наша країна все-таки зважиться на будівництво заводу, то Westinghouse готовий підтримати ініціативу.

У 2018-му про своє бажання викупити частку росіян в проекті з будівництва заводу заявила китайська China National Nuclear Corporation. Більш того, китайці запропонували забезпечити повне фінансування проекту і провести тристоронні переговори за участю російської сторони.

Схоже, в США зрозуміли, що ринок ЯП в Україні можуть перехопити китайці з росіянами, і Westinghouse довелося проявити трохи більше оптимізму.

26 листопада 2018 року представники американської компанії оголосили, що вона готова повністю забезпечуватиме українські АЕС ядерним паливом, а також має для цього всі технічні та логістичні можливості. Тоді ж і були озвучені плани участі Westinghouse в будівництві заводу з виробництва ядерного палива в Україні.

18 січня 2019 року Ігор Насалик оголосив, що Україна може побудувати завод з випуску ЯП досить швидко.

країна за всі роки незалежності не змогла побудувати жодного ядерного об'єкта. А за останні три роки ми почали будівництво чотирьох ядерних об'єктів. Один з них - це завод з виробництва ядерного палива в Україні. Ми повністю завершили переговорний процес, отримали повну згоду Westinghouse на її технологію. Вже буквально через три роки ми можемо повністю завершити процес будівництва заводу ", - сказав міністр енергетики.

За його словами, за межами України буде відбуватися тільки збагачення урану. "Ми його збагачувати самі не можемо, адже ми втратили статус ядерної держави", - пояснив Насалик.


Це переклад зі статті Дениса Лавнікевича на сайті dsnews.ua

Наші інтереси: 

Поступовий рух України до справжньої енергетичної незалежності.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи