Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 87
  • Переглядів: 91

Україна робить ставку на безпілотники дальнього радіусу дії, підвищуючи вартість війни для Росії – WSJ

Категорія:

В ангарі на заході України десятки робітників у захисному одязі формують склопластикову сітку і збирають з неї потужну зброю – безпілотники дальнього радіуса дії. Щоб задовольнити попит, в Україні з'явилися стартапи-виробники дронів, які пропонують цілу низку моделей.

24050101.jpg

Фото: The Wall Street Journal

Виготовлені тут безпілотники з радіусом дії до 500 миль покликані задовольнити зростаючий попит, оскільки на третьому році війни Україна нарощує кампанію ударів в глибині російської території, пише The Wall Street Journal.

"Є багато замовлень, які ми досі не можемо виконати", – сказав власник заводу, який відмовився назвати своє ім'я через побоювання стати мішенню для Росії.

Зіткнувшись з невдачами на полі бою, Україна використовує безпілотники дальнього радіуса дії, щоб проникати далеко за лінію фронту з російськими військами, завдаючи ударів по нафтопереробних заводах, аеродромах і об'єктах логістики. Ці удари спрямовані на те, щоб перекрити постачання пального російським військовим і позбавити Москву доходів від експорту, необхідних для фінансування війни. Обернувши війну на територію Росії, Київ може також змусити Москву передислокувати системи протиповітряної оборони подалі від лінії фронту.

Дешевші й більш доступні, ніж крилаті ракети, безпілотники вітчизняного виробництва дозволяють Києву обійти політичні обмеження на використання зброї, наданої західними союзниками, в атаках на російську територію. Виробники безпілотників з'явилися, щоб задовольнити попит на продукцію, починаючи від витонченого UJ-25 Skyline і закінчуючи безіменною моделлю з фюзеляжем, зробленим з відрізка водопровідної труби.

Українські офіційні особи заявили, що безпілотники завдали удару по двох нафтопереробних заводах і аеродрому в Краснодарському краї 27 квітня під час останньої атаки.

Міністерство оборони Росії заявило, що його системи протиповітряної оборони збили 50 безпілотників за один день минулих вихідних, в тому числі над Московською областю. Уламки, що впали, спричинили пожежі на об'єктах енергетичної інфраструктури у двох регіонах.

Раніше безпілотники завдали удару по нафтопереробному заводу і заводу з виробництва безпілотників в російському регіоні Татарстан, приблизно в 930 милях від кордону з Україною, продемонструвавши зростаючий діапазон можливостей України.

Ці удари є світлою плямою для України в той час, коли її перспективи на полі бою потьмяніли. Це, однак, стало лінією розлому між Києвом і адміністрацією Байдена, яка занепокоєна, що атаки можуть вплинути на ціни на енергоносії.

"Україні краще переслідувати тактичні й оперативні цілі, які можуть безпосередньо вплинути на поточну боротьбу", – заявив міністр оборони Ллойд Остін на засіданні сенатського комітету з питань збройних сил на початку цього місяця.

Українські офіційні особи заявляють, що вони повинні використовувати всі доступні засоби для протистояння Росії після того, як тривала затримка в наданні допомоги з боку США. Нещодавно було ухвалено пакет допомоги Києву на суму понад 60 мільярдів доларів, але вливання зброї та боєприпасів навряд чи кардинально змінить стан справ для України.

Українські урядовці заявляють, що цього року планують виготовити тисячі безпілотників дальнього радіуса дії. У перші дні війни Україна адаптувала комерційні безпілотники, такі як китайський Mugin-5, який, за словами оборонного аналітика Саттона (Sutton), був використаний в одній з перших атак на штаб Чорноморського флоту Росії на окупованому Кримському півострові в серпні 2022 року.

Цей та інші подібні безпілотники поступово витісняються українськими розробками, хоча вони все ще значною мірою залежать від комерційно доступних китайських компонентів.

За словами Саттона, який ідентифікував 19 різних моделей, що використовуються в атаках на російську територію, в тому числі повітряну кулю, яка скидає мінометні бомби з великої висоти, ці безпілотники зазвичай несуть боєголовку вагою 44 фунти.

Зроблений переважно з дерева, AQ-400 Scythe має заявлену дальність польоту 750 км (465 миль) і боєголовку вагою 43 кг (95 фунтів). Безпілотники Bober, або Beaver, можуть літати на відстань до 620 миль з корисним навантаженням близько 20 кг (44 фунтів). Найпотужніший удар був нанесений легким літаком А22, який був автоматизований і начинений вибухівкою.

За даними одного з виробників безпілотників, його вартість коливається від 30 тисяч доларів до суми у 10 разів більше. Навіть у верхній частині діапазону, це все одно значно менше, ніж крилаті ракети, які західні країни надали Україні за умови, що вони будуть використовуватися лише на окупованій Росією території.

Швидкий розвиток української індустрії безпілотників відображає вигадливість і винахідливість українців, що дозволили їм протистояти вторгненню набагато більшого сусіда.

Але ситуативний підхід має обмеження проти країни, яка поставила всю свою економіку на військові рейки й розгортає сотні безпілотників Shahed іранського виробництва в тандемі з ракетами для підриву української протиповітряної оборони.

"Що Україні потрібно зробити, так це налагодити виробництво і вибрати ті безпілотники, які можна виробляти в масовому масштабі", – сказав Семюель Бендетт, експерт з безпілотних літальних апаратів Центру військово-морського аналізу, дослідницької організації, що фінансується з федерального бюджету в Арлінгтоні, штат Вірджинія.

Невідомо, скільки безпілотників дальнього радіуса дії зараз виробляє Україна. Один виробник заявив, що має намір збільшити виробництво до 500 на місяць до середини року.

Лише близько 20% безпілотників досягають своєї мети, в основному через російські перешкоди, сказав офіцер української військової розвідки, який брав участь у їхньому запуску.

В ангарі на заході України кілька десятків робітників роблять один з безпілотників, які використовуються для нанесення глибоких ударів по РФ.

"П'ять місяців тому це приміщення було абсолютно порожнім", – сказав працівник заводу. Власник попросив не розголошувати місцезнаходження заводу, назву безпілотника та особи робітників, щоб захистити їх від переслідувань з боку Росії.

До вторгнення Росії в Україну власник заводу керував бізнесом з виробництва пластикової тари на півночі Харківської області. Після втечі на Західну Україну він працював у сфері залізничної логістики, коли влітку минулого року до нього звернулися співробітники спецслужб із прототипом безпілотника дальнього радіуса дії: чи може він його зробити?

"За все своє життя ми ніколи не будували нічого подібного", – сказав він.

Бізнесмен найняв на роботу кількох ветеранів авіаційної промисловості країни, яка була лідером у часи, коли Україна була частиною Радянського Союзу.

"У моєму віці я вже давно мав би вийти на пенсію, але моя країна воює", – сказав 74-річний колишній головний спеціаліст Харківського авіаційного заводу.

За два місяці команда побудувала дві копії безпілотника, і вони пройшли випробування.

Наступним викликом стало масштабування. Зараз на виробничій лінії, яка починається з пресування склопластикової сітки у форми у вигляді крил, хвостового оперення та носа, працює 75 осіб. Після 11 годин застигання в печі деталі збираються в невеликий літак з розмахом крил 2 метри. Двигун і вибухівка встановлюються на іншому заводі.

Завод може виготовляти лише один або два корпуси кожного типу безпілотників на день. Щоб збільшити потужність, підприємець нещодавно придбав другу піч для полімеризації. Він планує розширити приміщення і найняти ще 50 людей, які працюватимуть у дві зміни.

Паралельно він розробляє власну модель безпілотника із запланованим радіусом дії понад 1000 км.

Наші інтереси: 

Важливо мати безліч безпілотників, щоб постійно атакувати державу-агресора. Потрібно перенести війну на територію ворога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Метафора колективного розуму

Шукачі перлів: надлюдський розум «Народного Оглядача», його практичні прояви та перспективи

У цій статті ознайомимось з трьома реальними історіями дії надлюдського розуму, розглянемо наш досвід його застосування і сформулюємо три найближчі завдання нашого проекту.

Останні записи