Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна не приєднається до НАТО найближчим часом, але надання зброї та фінансування буде – Бен Воллес

Світ:

Спецтема:

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що НАТО має тиснути на своїх членів, щоб вони витрачали більше коштів на оборону, аби стримувати Росію. НАТО, як і ЄС, не повинні повторювати помилок минулого, даючи надмірні обіцянки таким претендентам, як Україна.

22123103.jpeg

Бен Воллес. Фото: ЕРА/UPG

НАТО має спонукати країни-члени альянсу збільшити військові витрати, якщо альянс хоче ефективно стримувати Росію поза межами війни в Україні та протистояти іншим загрозам трансатлантичній безпеці, заявив глава Британського оборонного відомства, окреслюючи свої амбіції щодо майбутнього блоку, який обирає нового керівника, пише The Washington Post.

"Світ стає все більш небезпечним, незахищеним і неспокійним, і наступний Генеральний секретар повинен бути здатним забезпечити фінансування", – сказав міністр оборони Великої Британії.

Воллес, який керував діями Великої Британії з озброєння України, нещодавно розширивши зону досяжності можливостей Української Армії за допомогою крилатих ракет Storm Shadow, закликав, щоб НАТО більше інформувала своїх громадян про російські загрози.

"До того, як сталася Україна, було занадто багато людей, які не хотіли бачити загрозу з боку Путіна, і подивіться, де ми зараз", – сказав Бен Воллес.

За його словами, така ж самозаспокоєність існує і сьогодні щодо загроз з боку Китаю та дестабілізаційної діяльності в Африці.

Видання зауважує, що перегони за заміну Столтенберга (на посту Генерального секретаря НАТО - прим. моя, О.К.) дають змогу зрозуміти регіональне суперництво і домовленості на континенті. Деякі чиновники в Західній Європі висловлюють занепокоєння, що генеральний секретар зі Східної Європи, де лідери зайняли більш жорстку позицію щодо Москви, може підштовхнути до дій, які, швидше за все, втягнуть НАТО в прямий конфлікт з Росією.

Воллес сказав, що одним з позитивних наслідків війни в Україні є те, що більш ніж половина країн НАТО збільшили свої оборонні витрати з початку повномасштабного вторгнення Росії (в Україну), наблизившись до 2-відсоткового показника, оскільки вони усвідомлюють потребу в тому, що він назвав "культурними змінами". Найбільш вражаючим був крок Німеччини, найбільшої економіки Європи, яка тривалий час відставала у військових витратах, до перегляду своїх оборонних витрат і військової політики.

Він висловив більш оптимістичний погляд на нинішні зусилля України на полі бою, ніж представники американської розвідки, які у витоку розвідувальних документів на початку цього року заявили, що проблеми з персоналом і технікою, ймовірно, призведуть до того, що Київ досягне лише скромних успіхів, коли почне довгоочікуваний наступ.

І всупереч приватним роздумам деяких інших посадовців НАТО, Воллес заявив, що існує реальна можливість того, що Україна зможе успішно повернути анексований Росією у 2014 році Крим, оскільки у російських військ закінчується необхідне обладнання.

Відповідаючи на запитання про перспективи вступу України до НАТО, Воллес вказав на постійні розбіжності щодо шляху Києва до вступу. Він сказав, що НАТО, як і ЄС, не повинні повторювати помилок минулого, даючи надмірні обіцянки таким претендентам як Україна.

"Ми повинні бути реалістами й сказати: "Це не станеться у Вільнюсі; це не станеться найближчим часом, – сказав він, маючи на увазі саміт лідерів НАТО, запланований на літо цього року в столиці Литви.

Водночас Воллес додав, що в НАТО розмірковують над альтернативами, щоб "допомогти Україні й дати їй такий же ефект, як і НАТО".

Він заявив, що деякі країни готові укласти двосторонні або багатосторонні "пакти про взаємну оборону" з Україною та взяти на себе зобов’язання щодо довгострокових планів нарощування військового потенціалу країни.

За словами глави Міноборони Британії, це убезпечить Україну і не дасть Росії повторити агресію, "сухопутні сили якої будуть значно виснажені протягом наступних 10 років".

Воллес зазначив, що західні країни, як і раніше, підтримують надання зброї та фінансування Україні, не чинячи тиску на Київ з метою початку мирних переговорів з Росією.

Наші інтереси: 

Виглядає, що Велика Британія хоче створити з Україною інший військово-політичний союз.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Чи достатньо нам союзу з Великою Британією, чи достатньо її ядерної потуги? Може краще заручитись допомогою ядерних країн для поновлення власного ядерного щита?

Все починається з Любові.

Коментарі

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Чи достатньо нам союзу з Великою Британією, чи достатньо її ядерної потуги? Може краще заручитись допомогою ядерних країн для поновлення власного ядерного щита?

Все починається з Любові.