Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна і Туреччина підписали Угоду про зону вільної торгівлі

Угоду підписали прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш. Зеленський назвав підписання угоди історичним моментом.

 

22020305.jpg

ілюстративне фото. getty images

Цей документ дає нові можливості для бізнесу, відкриває нові ринки, дає нові здобутки й прибутки, нові робочі місця, інвестиції, зростання ВВП двох країн і добробуту наших народів, йдеться у повідомленні на сайті Президента України.

«Навіть до підписання Угоди наша взаємна торгівля встановила рекорд і зросла за минулий рік до 7 мільярдів доларів – більш ніж наполовину. Це доказ, що наша мета, прагнення президентів двох країн – а це 10 мільярдів доларів, – більш ніж реальна. А Угода про вільну торгівлю допоможе досягти її більш швидко, ніж очікували», – наголосив Володимир Зеленський.

«На наших перемовинах ми розглянули кроки, які можна зробити, щоб довести до рівня 10 мільярдів доларів наш товарообіг, який минулого року продемонстрував зростання у 60% і сягнув 7,5 мільярда доларів. Щиро вірю, що Угода про вільну торгівлю, яка була щойно підписана, допоможе нам швидко досягти цієї мети», – сказав Реджеп Таїп Ердоган.

За підсумками 2021 року, товарообіг між Україною і Туреччиною зріс на 52% до $7,38 млрд. Україна експортувала до Туреччини товарів на $4,14 млрд, імпортувала – на $3,23, свідчать дані Держмитниці.

Як повідомляється на сайті Уряду України, в рамках підписаної Угоди, Україна зможе безмитно ввозити до Туреччини більше 10 тис. товарів, а ще на 1,3 тис. отримає тарифні квоти та зменшення мит. Збільшиться не лише експорт сировини, але й продукції з глибокою переробкою і більшою доданою вартістю.

Буде знято проблему додаткових мит, які Туреччина час від часу запроваджувала протягом кількох останніх років. Це стосується усіх товарів, а не лише категорій з нульовим митом. Українські експортери заощадять близько $370 млн річних митних платежів. Обсяг експорту до Туреччини збільшиться орієнтовно на $313 млн в рік. Одночасно в експортних галузях будуть створені нові робочі місця.

Металурги матимуть змогу наростити експорт щонайменше на 411 тис. тонн щорічно. Саме така квота на 167 товарів зафіксована в угоді. По 510 з 840 металургійних товарів взагалі встановлюється нульове мито.

Перед вітчизняною легкою промисловістю відкриється доступ до турецької сировини. Це означає, що вироблений з неї товар буде вважатися українським і зможе потрапити на ринки країн Європи і Середземноморʼя (регіон дії конвенції Пан-Євро-Мед) за нульовою митною ставкою.

Наші інтереси: 

Співпраця з Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи