Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 5

У Великій Британії оголошено про створення коаліції з розвитку морських спроможностей України

Категорія:

Делегація ВМС України на чолі з командувачем ВМС ЗС України віце-адміралом Олексієм Неїжпапою взяла участь у церемонії оголошення про відкриття коаліції з розвитку морських спроможностей України. У заході також взяли участь міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам, командувач Командування ВМС США у Європі адмірал Стюарт Бенджамін Мунш, перший морський Лорд адмірал Сер Бен Кі та представники багатьох європейських країн.

23121302.jpg

Віце-адмірал Олексій Неїжпапа показує Чорне море на карті. Фото: ВМС ЗСУ

Коаліція була створена за ініціативи Великої Британії та має на меті підвищення спроможностей України на морі задля забезпечення безпеки цивільного судноплавства та роботи зернового коридору, пише на своїй офіційній сторінці у Фейсбук МВС ЗС України.

Учасники коаліції надаватимуть Україні кораблі, техніку, здійснюватимуть підготовку катерного складу морської та річкової флотилій ВМС, морської піхоти, ППО, протимінних підрозділів та інше.

"Головні завдання коаліції – це допомогти Україні здобути перемогу на морі, забезпечити безпеку цивільного судноплавства та нівелювати мінну небезпеку, адже зараз Чорне море є найнебезпечнішим з точки зору мінної безпеки в Європі. Море – велика дорога, і воно має бути рівним для всіх, саме тому ми маємо захистити його та стати настільки потужним флотом, щоб у РФ більше ніколи не виникло бажання захопити його", – наголосив Неїжпапа.

Віце-адмірал Олексій Неїжпапа – в центрі. Фото: ВМС ЗСУ

Речник командування ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса" розповів подробиці щодо цієї коаліції. За словами військового, на церемонії була представлена відповідна концепція та фактично це – її старт. Наразі до коаліції входять Велика  Британія, Норвегія та Україна, пише УНІАН.

"Основна мета створення цієї коаліції – підвищення бойових спроможностей військово-морського флоту України. Це –досить розгорнута програма: це і питання безпосередньо надання одиниць озброєння – корабельного складу і наземної техніки. Так само це підготовка персоналу – як морського компонента, так й сухопутного – протиповітряної оборони та морської піхоти – все, що стосується забезпечення безпеки цивільного судноплавства", – пояснив Плетенчук.

Він сказав, що не може наразі уточнити, які саме кораблі отримає Україна от партнерів. Лише зазначив, що протимінна складова вітчизняних ВМС вже посилюється шляхом передачі чотирьох одиниць. Це два британські тральщики "Sandown" та два нідерландські протимінні кораблі. За словами Плетенчука, підготовка екіпажів на перших двох вже завершена, на двох інших триває.  

"Відповідно, в рамках цієї коаліції ми розраховуємо на надання інших видів озброєння. В тому числі корабельно-катерного складу", – сказав він.

Підготовка екіпажів – досить складний і довгий процес, тому що йдеться про нову одиницю озброєння, людей фактично треба готувати наново. Окрім того, потрібно пройти бойове злагодження, а корабель – складний механізм та екіпаж повинен "пристосуватися до нього".

Він додав, що велика увага приділятиметься саме розмінуванню Чорного моря, яке наразі небезпечне, в тому числі через велику кількість мін та інших вибухових пристроїв.

"Їх дуже багато, особливо після теракту на Каховській ГЕС", – сказав Плетенчук.

На його думку, розмінування Азово-Чорноморського басейну триватиме багато років у кілька етапів.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що за підтримки таких великих морських держав Україна зможе в майбутньому також стати сильною морською державою, викинувши російського агресора з Криму.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи