Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У штаб-квартирі ЮНЕСКО відкрили виставку до 300-річчя Григорія Сковороди

Категорія:

Штаб-квартира ЮНЕСКО в Парижі приймає у своїх стінах виставку, присвячену життю й діяльності великого українця Григорія Сковороди. Її організували з нагоди 300-річчя від дня народження видатного філософа, поета, педагога, перекладача.

Виставка пропонує відвідувачам з усього світу розгорнуту подорож, під час якої вони можуть дізнатися про життя, важливі досягнення й творчі здобутки філософа і митця, пише RFI.

Важливими експонатами є світлини місць останніх років його життя та вічного спочинку з музею імені Григорія Сковороди на Харківщині. У травні 2022 року заклад був повністю знищений прямим влучанням російської ракети, щоправда, найцінніші експонати його колекції вдалося врятувати.

Урочистий захід відкрив заступник Постійного представника України в ЮНЕСКО Микола Мовчан. У своїй промові в стінах ЮНЕСКО він нагадав приголомшливу статистику знищених пам’яток культури, освіти та релігії в Україні від початку війни:

На жаль, варварська війна Росії принесла Україні багато руйнувань, зокрема, пам’ятки історії та культури нашої держави. Починаючи з 24 лютого 2022 року, в Україні серйозно пошкоджено або знищено понад 500 об’єктів матеріальної культурної спадщини, зокрема 38 музеїв, 174 культові споруди, 257 старовинних та інших споруд. Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні під загрозою знищення

Вітальне слово з нагоди відкриття виставки виголосив Президент Центру ЮНЕСКО «Мала академія наук України» (МАН) Станіслав Довгий. Під час його виступу було презентовано науково-освітній інтернет-портал, присвячений Григорію Сковороді. Він має стати джерелом цінної інформації про життєвий і творчий шлях митця, поки головний музей не буде відбудовано.

Станіслав Довгий відповів на питання RFI.

- Як виникла ініціатива організації виставки?

- ЮНЕСКО включило 300-річчя Сковороди до календаря нових пам’ятних дат ЮНЕСКО. 3 грудня увесь цивілізований світ відзначає ювілейну дату нашого видатного українця, філософа, поета. Але найголовніше для України те, що він — глашатай, провісник свободи. В основу свого життя та навчання він поклав саме свободу. Народився Григорій у родині козаків. А козак — це вільна людина. Сьогодні його слова та пісні, його мудрі афоризми звучать настільки актуально, як ніколи. І, можливо, невипадково серед руйнацій одним із перших було знищено 6 травня о 22:50 Національний музей Григорія Сковороди. Музей повністю згорів. Попри це, пам’ять українців про життя Григорія Сковороди залишається. І ми, Мала академія наук, разом з Інститутом обдарованої дитини, виступили ініціатором створення науково-освітнього порталу. Це потужний інформаційний ресурс, на якому зібрана вся інформація, яка існує на сьогодні про Сковороду. Рукописна спадщина Сковороди, друкована спадщина, його життя та творчість, Сковорода як письменник, байкар.

- Яким Ви бачите основний принцип філософії Сковороди?

- Сковорода був зачинателем дуже багатьох процесів, які сьогодні дають свої плоди в Україні. У принцип його філософії був закладений, як він казав, «сродний труд», тобто ти повинен спочатку пізнати себе. Зрозумівши себе, ти пізнаєш світ. Він писав, що людина повинна жити, так як вона декларує. І вона повинна декларувати так, як вона живе. Тому основний принцип його педагогіки, і він сам надав тому приклад, — учи, як ти живеш, і живи, як ти учиш. Для педагога це надзвичайно важливий принцип. Створення нашого порталу надасть нове життя творчості й пам’яті Григорія Сковороди.

- Як все ж таки вдалося організувати виставку в таких складних умовах?

- Мені дуже приємно, що сьогодні ми мали змогу презентувати в ЮНЕСКО виставку, попри досить складні умови. Якраз два тижні, як ми маємо складнощі із світлом, з електрикою та інтернетом. Попри це, наша команда працювала 24 години на добу і все стигла. І фільм зробили про Сковороду англійською, і буклет. На відкритті виставки було дуже багато відвідувачів. І дуже приємно, що практично всі вони розуміють і підтримують Україну. Розуміють суть процесів, які сьогодні відбуваються в Україні та світі. Ми дуже вдячні нашим партнерам, делегаціям Великої Британії, Польщі, які нас підтримують та відстоюють. У ЮНЕСКО представлено більше ніж 200 країн, переважна більшість із яких бачать Україну опорою демократії та свободи.

Микола Мовчан зазначив, що вчення Григорія Сковороди виходять за межі національної приналежності. Багато фахівців вважають його одним з учителів людства, визнаючи його універсальну мудрість.

Серед гостей на відкритті були присутні представники країн-членів ЮНЕСКО, дипломатичного корпусу, діячі освіти та науки.

Наші інтереси: 

Згадаємо Григорія Сковороду. Слідуємо за його мудрістю.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи