Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Києві під Поштовою площею можна зробити музей, як у Кракові "Підземелля Ринку"

Категорія:

Світ:

У 2005 році на Ринковій площі Кракова почалися розкопки, щоб замінити бруківку. А в результаті знайшли середньовічні будинки, лавки, кам’яну мостову, цвинтар і безліч різноманітних предметів. Так народилася ідея створити на тому місці музей, який відкрився за п'ять років.

undergroundkrakow.jpg

Підземелля Ринку у Кракові

Кілька років тому у Києві на Поштовій площі під час реконструкції наштовхнулися на вулицю 11-12 сторіччя. За словами директора Центру археології Києва Михайла Сагайдака, знайдено цікавий археологічний комплекс, загалом – 11 поховань. Вчені висловлюють гіпотези, що саме цими відкопаними ландшафтами люди йшли до місця Хрещення Русі. Тут відбулося зародження українців, а відтак це сакральне місце для держави, повідомила ТСН.

Саме так було і в Кракові, коли під головною площею міста знайшли залишки середньовічного Кракова.

У 2005 р. на Ринковій площі почалися розкопки, які передували будівельним роботам – планувалося замінити мощення. Але все виявилося складніше: знайшли середньовічні будинки, лавки, кам’яну мостову, цвинтар і безліч різноманітних предметів.

Так народилася ідея створити на цьому місці музей, який відкрився у 2010 році. Музей так і називається – «Підземелля Ринку» (пол. Podziemia Rynku).

В ньому я вчора й побувала. Сказати, що дуже сподобалося – це нічого не сказати! Я була у захопленні і під великим враженням.

Фактично, це – такий собі підземний лабіринт площею близько 4 тис. кв. метрів, у якому розташовані понад 5 тисяч експонатів.

Враження посилюють сучасні методи представлення інформації: голограми, анімовані картини польських королів, вже не кажучи про сенсорні екрани, на яких можна прочитати про той чи інший об’єкт польською, англійською, німецькою, іспанською, італійською і російською мовами.

Для дітей тут є ігрова кімната з механічним театром «Легенда старого Кракова».

Але краще один раз побачити, ніж найдетальніше розповісти. 

 

Наші інтереси: 

Вчитися у поляків, як можна гарно використати свій туристичний потенціал.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Дякую за дуже цікаву і вчасну інформацію. Заднм числом почав себе картати чому ж не відвідав свого часу це підземелля. Але згадав що був у Кракові якраз аж у 2005 році.

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Дякую за дуже цікаву і вчасну інформацію. Заднм числом почав себе картати чому ж не відвідав свого часу це підземелля. Але згадав що був у Кракові якраз аж у 2005 році.