Зображення користувача Данило Майоров.
Данило Майоров
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Черкасах по-новому вшанували жертв Другої світової війни

З наближенням дати 9 травня, ми разом з іншими молодими черкаськими активістами розмірковували яким чином достойно відзначити цей день в нашій історії.

Нам було відомо, що лише в пострадянських країнах існує традиція святкування 9 травня Дня Перемоги. Але з 2005 року 8 та 9 травня у всьому світі відзначають саме Дні пам‘яті та примирення, присвячені жертвам Другої світової війни.

gywsbvgqv2q.jpg

8 травня
День пам'яті

З наближенням дати 9 травня, ми разом з іншими молодими черкаськими активістами розмірковували яким чином достойно відзначити цей день в нашій історії.

Нам було відомо, що лише в пострадянських країнах існує традиція святкування 9 травня Дня Перемоги. Але з 2005 року 8 та 9 травня у всьому світі відзначають саме Дні пам‘яті та примирення, присвячені жертвам Другої світової війни.

У 2004 році в резолюції, приуроченій до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, Генасамблея ООН проголосила ці пам‘ятні дати як данину всім жертвам Другої світової війни.

Загальні втрати у Другій світовій становили, за різними даними, від 70 до 100 мільйонів людей. Жертви серед військових та мирного населення Радянського Союзу становили понад 25 мільйонів людей.

Загальні демографічні втрати України - включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, що рушили у вигнання разом із відступаючими нацистами, - становили не менше 14 млн. чоловік.

Враховуючи таку неймовірну кількість людських жертв, причому неважливо з якої сторони, ми просто не могли святкувати це і радіти перемозі. Для нас це скоріше поразка, причому поразка всього людства, яке досі не зробило висновків після тих приголомшливих подій 1939-45 років.

Тому минулого 2013 року в рамках координаційної ради #Патріотична_ініціатива ми вирішили вшанувати пам'ять всіх жертв Другої світової війни саме 8 травня. Ми віднайшли портрети наших загиблих родичів, дідів або прадідів, бабусь чи прабабусь, які брали участь в бойових діях. Також зібрали інформацію про їх життя, подвиги під час війни, місця і обставини загибелі. Зібрались у вузькому колі на Пагорбі Слави біля меморіалу жертвам Другої світової, і вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Після цього кожен мав змогу показати фото своїх пращурів, розповісти іншим про їх героїчні вчинки і життя під час війни, про всі труднощі, з якими довелося стикнутись їм у цій трагедії.

Таким чином, ми відійшли від того поверхневого традиційного святкування Дня Перемоги з парадами, святковими столами, і частуваннями. Ми віднайшли історичний зв'язок з нашими родичами, дізнались про їх життя, і справді прониклись важким духом подій років війни.

Цього ж року ми запланували більш масовий захід, а саме - мовчазну ходу з лампадками до меморіалу Слави, а також роботу стріт-арт на тему другої світової поруч з графіті Небесній сотні і Тральщику Черкаси.

Відеорепортаж про створення стріт-арту місцевої телерадіокомпанії "ВІККА":

http://youtu.be/QAyZJIwGJec

http://youtu.be/ewcJQF6zP30

В ході відмовились від використання будь-якої символіки, чи то партійної, чи навіть національної. Максимум - чорна траурна стрічка і лампадка. На жаль, не всі молодіжні організації погодились на такі умови. Представники ВМГО "Сокіл" вирішили все ж використовувати свої прапори і тому йшли окремою ходою з іншого місця, а молодіжка Народного руху не повідомила про те, що проводить свою власну акцію до Дня Пам'яті 8 травня. Проте на наш захід прийшло близько 100 людей, що для Черкас є немало кількістю.

Не всі представники громадських об'єднань можуть пожертвувати власними інтересами заради чогось суттєво важливішого. Чого не скажеш про церковних служителів різних патріархатів і конфесій, з якими ми домовились про проведення спільного молебня по усім загиблим. Після молебня провели хвилину мовчання і поклали запалені лампадки і свічки до стели героїв другої світової війни.

Я дуже вдячний всім учасникам ходи, які з розумінням ставляться до подібних заходів, усвідомлюючи справжні втрати усього людства під час воєн і військових конфліктів. Сподіваюсь, наше і майбутні покоління прикладуть максимум зусиль щоб нічого подібного більше ніколи не повторилось.

Відеорепортаж про захід місцевої телерадіокомпанії "ВІККА":

http://youtu.be/cO-Pdoxlj80

http://youtu.be/Avf6BkamCWw
 
Наше власне відео:
 
http://youtu.be/ONzV6cZcvVc
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Вітчизняна війна почалась 27-го лютого 2014 року: віроломно, без оголошення війни, перед світанком...

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Вітчизняна війна почалась 27-го лютого 2014 року: віроломно, без оголошення війни, перед світанком...

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Молодці! Гарний приклад для інших.
Деякі рекомендації:
“існує традиція святкування в цю дату Дня Перемоги”. - існує традиція святкування 9 травня Дня Перемоги.
“але починаючи з 2005 року 8 та 9 травня у всьому світі” - але з 2005 року 8 та 9 травня у всьому світі відзначають...
“втрати у Другій світовій склали за різними даними від 70 до 100 мільйонів людей”. - втрати у Другій світовій становили, за різними даними, від 70 до 100 мільйонів людей. Відповідно: “склали понад 25 мільйонів людей” - становили понад 25 мільйонів людей .
“в рамках координаційної ради #Патріотична_ініціатива ми вирішили “ - в рамках координаційної ради “Патріотична ініціатива” ми вирішили...
“на наш захід прийшло близько 100 людей, що для Черкас є немалою кількістю” - на наш захід прийшло близько 100 людей, що для Черкас є немало.
“наше і наступні покоління” - наше і майбутні покоління.
Дякую!

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Данило Майоров.
0
Ще не підтримано

Дякую за поради! Виправив. Підкажіть, яким чином додавати відео з ютуба?

І повіє огонь новий з Холодного Яру!