Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 33
  • Переглядів: 35

Туреччина таємно припинила постачати РФ американські товари військового призначення – Financial Times

Категорія:

Це сталося після того, як Вашингтон попередив Анкару про наслідки, якщо вона не припинить торгівлю. За останні тижні Анкара скоригувала свою митну систему, щоб заблокувати експорт понад чотирьох десятків категорій товарів американського походження, які Вашингтон і його західні союзники вважають життєво важливими для військових зусиль Москви в Україні.

241023-turechchyna.jpg

Ілюстративне фото

Електронна митна система Туреччини більше не дозволяє експортерам відправляти так звані «товари для поля бою» в Росію, хоча раніше дозволяла їх транспортувати туди. Аналогічні товари, що походять з ЄС, були заблоковані раніше і залишаються заблокованими, пише The Financial Times.

Про обмеження торгівлі цивільними товарами, таких як мікросхеми та системи дистанційного керування, що, як стверджують західні союзники, використовуються в озброєнні, не було оголошено публічно через «політичну делікатність». 

Реджеп Таїп Ердоган, президент Туреччини, позиціонує себе як потенційний миротворець у війні в Україні, зберігаючи при цьому теплі стосунки з Путіним. Мовчазна заборона на військовий експорт до Росії, однак, є останньою ознакою того, що Туреччина відходить від ролі рятівного кола від західних санкцій, яку вона взяла на себе на початку війни.

Цього року турецькі банки різко скоротили бізнес з російськими контрагентами після того, як США видали указ, що погрожував санкціями кредиторам, які обслуговують транзакції для військової машини Кремля.

Заборонені товари взяті зі списку 50 «високопріоритетних» товарів західного виробництва, які США, Великобританія, ЄС і Японія визначили як ключові для російського імпорту для збройної промисловості. Вони включають сучасну електроніку, яка регулярно з'являється в ракетах і безпілотниках, збитих в Україні, наприклад, процесори та карти пам'яті, а також верстати та інше обладнання, що використовується для виробництва озброєнь.

Вашингтон вже давно занепокоєний тим, що Туреччина використовується як посередник, через якого Росія отримує доступ до товарів військового призначення, і ця підозра затьмарила відносини між двома союзниками. Адміністрація Джо Байдена направила до Туреччини високопосадовців, намагаючись змусити уряд Ердогана вжити заходів, а також наклала санкції на турецькі компанії за участь у торгівлі з Росією.

Експорт цих товарів з Туреччини різко зріс після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, збільшившись з приблизно $3 млн на місяць на початку війни до піку близько $38 млн у грудні 2022 року. У серпні цього року було зареєстровано близько $4,1 млн, що є останніми доступними даними. Вважається, що нещодавнє падіння обсягів прямої торгівлі частково пов'язане зі зміщенням експорту деяких товарів військового призначення з Туреччини до посередників, таких як Казахстан та Азербайджан, перш ніж вони потрапляють до Росії.

Нові турецькі торгівельні обмеження не впливають на експорт до цих країн. Метью Аксельрод, помічник міністра торгівлі США, який очолює зусилля США, спрямовані на те, щоб чутливі технології не потрапили до рук супротивників Америки, в серпні зустрівся з турецькими чиновниками і керівниками в Анкарі та Стамбулі. Тоді він попередив Туреччину, що вона зіткнеться з «наслідками», якщо не вживе заходів для припинення торгівлі з Росією товарами військового призначення.

Аксельрод є високопосадовцем Бюро промисловості та безпеки, яке має широкі повноваження щодо застосування заходів експортного контролю. «Ми віримо, що турецький уряд почув і зрозумів нашу стурбованість. Ми оптимістично налаштовані на посилення співпраці в майбутньому», – сказав Аксельрод в інтерв'ю Financial Times.

Найважливішим постачальником цих пріоритетних товарів залишається Китай, який у липні 2024 року поставив до Росії товарів на суму $377 млн. Експорт Індії до Росії зріс майже до $100 млн на місяць, що майже повністю зумовлено раптовим збільшенням потоку комп'ютерів і комп'ютерних компонентів, включаючи зібрані в Китаї комп'ютери Apple і висококласні сервери, призначені для використання в центрах обробки даних, орієнтованих на штучний інтелект.

Гадаємо, тільки в кінці 2023 року Байден ввів санкції проти банків, які допомагають Росії купувати товари військового призначення.

Наші інтереси: 

Бачимо, що санкції проти агресора не діють так, як мали б діяти. США нарешті почали проводити "виховні розмови" з тими, хто хоче сидіти на двох стільцях.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами (+аудіо)

Слухаємо нове озвучення про те, що мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови...

Останні записи