Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Transparency International: Українці вкрай невдоволені рівнем боротьби з корупцією

Спецтема:

Понад 70 відсотків українців переконані, що рівень корупції в країні не знизився, а уряд не хоче викривати хабарників. 56 відсотків українців вважають корупцію однією з головних проблем в державі, майже половина не сумнівається в тому, що на урядові рішення в країні впливають олігархи. 86 відсотків опитаних негативно оцінили намагання української влади викорінити корупцію.

Такі висновки містяться в оприлюдненому 16 листопада дослідженні "Барометр світової корупції" за 2016 рік, підготовленому міжнародною антикорупційною організації Transparency International. Опитування проводилося у 42 країнах Європи та Центральної Азії з листопада 2015-го по липень 2016 року. В Україні в опитуванні взяли участь 1507 респондентів.

Найбільше хабарників, на думку українців, - серед держслужбовців (65 відсотків), народних депутатів (64 відсотки), податківців (62 відсотки), суддів (61 відсоток), поліцейських (54 відсотки).

Президента та прем’єр-міністра корупціонерами назвали 60 відсотків опитаних. Останнє місце у рейтингу займають релігійні лідери (32 відсотки).

Як зазначається у дослідженні, українці звикли до корупції в повсякденному житті. За останній рік вони найчастіше платили хабарі у дитсадочках та школах (38 відсотки), у медичних закладах (33 відсотки),  представникам дорожньої поліції (33 відсотки), а також у сфері соціального захисту.

І хоча майже третина українців готова відмовити хабарнику, але 42 відсотки опитаних вважають, що повідомляти про факт корупції у відповідні органи не варто - на думки одних, від цього нічого не зміниться, інші ж бояться наслідків такого викриття.

Цікаво, що в Росії, де доволі часто спалахують гучні корупційні скандали, лише 39 відсотків респондентів назвали це явище головною державною проблемою і трохи більше половини опитуваних негативно оцінили зусилля уряду у подоланні корупції.

Такі сенсаційно високі показники, які свідчать про критичне ставлення українців до антикорупційних зусиль уряду, великою мірою зумовлені тим, що тема боротьби з корупцією набула останнім часом широкої популярності.

"Величезна увага людей до корупційних скандалів, якими нині багата Україна, створює враження, наче корупції побільшало, але насправді  корупція багатьох років зараз лише стала очевидною, про неї почали говорити вголос", - пояснив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

У київському офісі Transparency International беруть до уваги той факт, що опитування проводилося до запуску в Україні системи електронного декларування, проте не вважають, що якби дослідження проводилося зараз, то це істотно змінило б його результати.

"Опитування завжди має суб’єктивний фактор, тому, якби дослідження провели відразу після публікації е-декларацій, то розчарування в діях уряду могло б бути ще більшим", - вважає Юрчишин.

Водночас представник Transparency International наголошує, що за всю свою історію "Україна не мала подібних антикорупційних зрушень, які ми спостерігаємо сьогодні". Однак про успіх антикорупційної реформи в Україні, на його думку, можна буде говорити лише тоді, коли "буде утворений та почне працювати Антикорупційний суд і корупціонерів буде покарано".

 

 

Наші інтереси: 

Система впирається усіма силами, паразити покривають одні одних, імітувати боротьбу з корупцією стає все важче. Західні країни дотискають...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи