Зображення користувача Анатолій Коноваленко.
Анатолій Коноваленко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Тези до Мережі взаємодії вільних людей

Для будь-якої організації найважливішим є соціальна енергія яку вона в собі акумулює. Акумулювати цю енергію, а отже й ресурси (не обов'язково фінансові!) організація може або через меркантильну зацікавленість своїх членів, або шляхом об'єднання однодумців. 

Останнім часом спостерігається значний ріст громадянської активності. Під час нещодавнього відеомосту (скайп-конференції) з представниками громадських організацій та працівників органів юстиції Львова та Дніпропетровська були озвучені цифри - 10% ріст чисельності громадських організацій протягом останнього року. Так у Львові їх вже є понад три тисячі. Разом з тим, серед цих ГО є обмаль "ідеологічних" (об'єднаних навколо якоїсь ідеї), зате достатньо "кишенькових". Це не дивно, оскільки довіра до політичних партій на загал низька, а місцеві вибори не за горами. Отже, ситуація буде як і з політичними партіями - підконтрольних просуватимуть більші-менші олігархи через свої ЗМІ, а незалежних паплюжитимуть та влаштовуватимуть інформаційну блокаду.

Звідси два шляхи розвитку будь-якої ГО та політсили - часткова чи повна втрата самостійності через пошук спонсора, або широкий формат об"єднання з однодумцями.

Для будь-якої організації найважливішим є соціальна енергія яку вона в собі акумулює. Акумулювати цю енергію, а отже й ресурси (не обов'язково фінансові!) організація може або через меркантильну зацікавленість своїх членів, або шляхом об'єднання однодумців.

На сьогодні у 99% випадків ця зацікавленість полягає в отриманні зарплати, або в очікуванні дивідендів від корупційнно-бізнесових схем у майбутньому, а ідеологічна база є баченням вузького кола людей, котре вони пропонують всім іншим.

Я це називаю "парасолькою" під яку організація пропонує долучитися усім бажаючим. Тут неминуче виникає конфлікт лідерів - кожен вважає свою парасольку кращою, а якщо вона розростається завдяки фінансовим вливанням зі сторони, то за місце під нею як лідери так і спонсори вимагають від новоприбулих вступний внесок та дивіденди у майбутньому...

Виходить зачароване коло - без грошей організацію неможливо розвинути - мала організація спонсорів не цікавить - якщо організація стає цікавою - її пропонують купити, або знищують чи відсувають на маргінес.

Чи є можливість розірвати це зачароване коло?

На мою думку є, якщо об'єднуватимуться люди чия мотивація буде вищою за банальні "шкурні" інтереси, люди усвідомлені реального стану речей та наслідків подальшого розвитку ситуації в тому напрямку, в якому вона сьогодні розвивається, та люди котрі усвідомлено взаємодіятимуть за певними правилами.

Як сказав на одній зустрічі професор, доктор наук, психолог та психіатр Олександр Фільц - для будь-якої успішної організації важливі дві речі - ідея та ритуал. Можу лише додати, що для ефективного об'єднання різнопланових організацій та багатолідерного середовища важливими є "співавторство" в ідеології та усвідомлення "ритуалу" як механізму взаємодії.

Суть "співавторства" є в синхронізації своїх уявлень щодо певного "ідеалу" в процесі його створення (творіння) в середовищі однодумців, та досягнення з ними консенсусу, а сенс "ритуалу" у неможливості узурпації спільних напрацювань кимось із лідерів та збереження власної індивідуальності протягом взаємодії.

Коротко поділюся власним позитивно-негативним досвідом у виході за межі "зачарованого кола".

Познайомившись із принципами взаємодії в форматі динамічної мережі, розробленими львівським дослідником Тарасом Плахтієм, після тривалих роздумів ризикнув провести один експеримент, запропонувавши взяти у ньому участь різним за віком, статтю, досвідом та уподобаннями людям. Для цього метою взаємодії та досягнення спільного результату було вибране "надзавдання" - побудова якісно нової України. Це надзавдання вирішувалося за методикою стратегічного планування, опробованою мною раніше у бізнесовій практиці.

Розпочали ми з моделювання "ідеального майбутнього" - опису України як ідеальної країни, такої як її бачимо у майбутньому. В менеджменті це називають "місією" організації або "метою" проекту. На мій, та декого з присутніх, щирий подив, нашому "строкатому й різнокольоровому" товариству вдалося отримати доволі непоганий спільний результат. Що характерно - принцип безконфліктної роботи у форматі динамічної мережі об'єктивно спонукав учасників до пошуку консенсусу!

Одразу відкину закиди щодо того, що якість результату буде низькою через ймовірно "низький" рівень учасників - це видумка псевдоінтелектуалів-маніпуляторів! Істина є завжди простою та зрозумілою для будь-кого. З позитивно орієнтованих людей, звичайно... (це окрема тема, тому не буду зараз на ній зупинятись)...

Наступним кроком був аналіз ситуації "тут і зараз". Так званий COST-аналіз - хто стикався у бізнесовій практиці. Вже на цьому етапі, проаналізувавши існуючі можливості, недоліки, переваги та загрози ми, тримаючи в уяві нами ж "узгоджене" "ідеальне майбутнє", одразу побачили ключові речі, необхідні для зміни існуючої системи.

В першу чергу це Просвіта. Просвіта в сенсі зміни світобачення шляхом очищення свідомості від того лайна яке нам цільово до голови напихають, починаючи зі шкільної освіти та закінчуючи щоденною інформацією у ЗМІ.

Після цього ми почали прокладати шлях від реалій сьогодення до ідеального майбутнього. Це були коротко-, середньо-, та довгострокові стратегії по різних напрямках. І тут теж результат був позитивно-конструктивним!

Залишився завершальний етап, який, поки що, не відбувся...

Тут мушу дещо пояснити. Тренуватися потрібно за правилами, а в реальній ситуації діяти спонтанно, використовуючи всі знання, навички та підручні засоби. У вуличній бійці немає татамі, кімоно та правил. Є конкретна ситуація та багаж знань і те, що під руками. Так і в ситуації щодо побудови нашого "ідеального майбутнього" - є певна кількість людей, зі своїми особистими знаннями, бажаннями, ресурсами та потенціалом, які волею Провидіння зібралися до купи. Тобто, немає значення яка "стартова позиція" - при реальній небезпеці ви реагуєте на ситуацію не роздумуючи та використовуєте те що маєте. Розпочати процес досягнення "ідеального майбутнього" можна з будь-яким ресурсом. Далі справа за резонансом...

Повертаючись до нашого експерименту. Ми започаткували живу ідеологію, зробили начерк тієї ідеальної країни в якій хотілося б жити нам та нашим дітям й онукам. Але ми не дотримались ритуалу - розбіглися по своїх комірках та започаткували власні "парасольки". Мабуть тут і моя вина, що не проявив достатньої жорсткості... Але все має йти від Душі та з легкістю, й бути на часі... Мабуть ще було не часі. Доля ж «парасольок» відома – їх складуть після дощу, викинуть, як застаріють, або комусь продадуть…

Отже, що би мало відбутися на четвертому етапі?
Кожен учасник (що цікаво - учасники від зустрічі до зустрічі змінювалися!) стратегічного планування у форматі динамічної мережі має якусь свою справу, чимось зайнятий, якось заробляє на хліб насущний. І змусити його добровільно витрачати свій час та ресурси на ефемерне "спільне благо" не вийде. А ось дати йому додаткові можливості самореалізації - це під силу. Але не просто самореалізації, а розвитку його особисто та його улюбленої справи чи діяльності в напрямку ... досягнення спільно узгодженого "ідеального майбутнього"! Це колосальна синергія та енергетичний потенціал!

Банальний приклад:
Ви вирощуєте у своєму селі певний сорт яблук. В нашому "ідеальному майбутньому" присутня здорова, природня, без усіляких ГМО, корисна для людини їжа. У вас немає ні часу продавати ці яблука, ні бажання і навіть автомобіля, щоби завезти на базар перекупникам. Але в групі знаходиться людина, що входить у ГО, де просто дуже багато людей, тобто банальних контактів, та людина, що має свій фургончик. Ваші проблеми раптом вирішилися самі по собі - ви надалі покращуєте свій сорт яблук, маючи на це кошти від вдячних споживачів, включаючи власника фургончика... У вас немає коштів на рекламу своїх ідей, чи свого продукту - група однодумців може прорекламувати вас у соціальних мережах та через своїх знайомих... Вам потрібно вирішити проблему - через тих самих однодумців знайдеться людина, котра цю проблему в стані вирішити... Думаю що в кожного є достатньо життєвих прикладів взаємодопомоги. А тут скоординована, усвідомлена взаємодопомога заради досягнення спільної мети, "ідеалу", якого ви є повноцінним співавтором...

Позитивна дія, результат - найкраща реклама. До такого процесу люди об'єктивно потягнуться. Більше того - є велика ідея. Не менша остогидлого покручу "русскава міра", який знищує в першу чергу самих росіян...

В чому різниця між пропонованою ідеєю та будь-якою ідеологією?

Практично всі пропоновані ідеї - готові парасольки, а тут пропозиція разом прогулятися під дощем!

По мірі долучення нових учасників ідеологія буде змінюватися - вона жива. Ідеальне майбутнє буде вимальовуватися все чіткіше, стратегія прописуватиметься все конкретніше, а практична взаємодія охоплюватиме все більше людей...

Але - у суворій відповідності принципам взаємодії у динамічній мережі, які об'єктивно унеможливлюють її узурпацію одним із лідерів (яких усіх ви незабаром побачите у списках різноманітних партій)…

Для чого це пишу? Ні, нічого не пропоную. Лише інформую, вчергове нагадую – вихід є.
Тобто займаюся тією ж Просвітою. Добровільно та непримусово.

Наскільки можу та відчуваю необхідним… 

Малюю майбутнє, в період відносного затишшя...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Коноваленко.
0
Ще не підтримано

Автор розмірковує над побудовою спільноти на принципах фасції-зв'язки, де люди різного рівня розвитку і професій діють РАЗОМ задля досягнення спільної мети, в Ім'я Загального Блага, яке можна назвати Царством Божим. Ця система, на думку автора, має жити власною силою, і керування у неї розподілене, тобто вона не залежить від лідера або фронтмена. Відчуйте різницю між лідером і фронтменом (наприклад Кличко-мер, це не лідер, а лише фронтмен!)))

До речі, так влаштований Інтернет, у ньому немає головного комп'ютера, вимкнення якого призвело б до колапсу усієї мережі!

На мою думку, окремі тези автора буде користно долучити до системи влаштування Третього Гетьманату!

РаДіймо!

Я є той, хто я є!

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Коноваленко.
0
Ще не підтримано

Я запросив автора статті до нашої спільноти! Рекомендую підписатися на його дописи у ФБ!

Я є той, хто я є!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Шукайте найперше Царства божого і правди його, а все інше вам додасться. Автор діє у Просторі боротьби, а там нема перемоги.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Коноваленко.
0
Ще не підтримано

Автор розмірковує над побудовою спільноти на принципах фасції-зв'язки, де люди різного рівня розвитку і професій діють РАЗОМ задля досягнення спільної мети, в Ім'я Загального Блага, яке можна назвати Царством Божим. Ця система, на думку автора, має жити власною силою, і керування у неї розподілене, тобто вона не залежить від лідера або фронтмена. Відчуйте різницю між лідером і фронтменом (наприклад Кличко-мер, це не лідер, а лише фронтмен!)))

До речі, так влаштований Інтернет, у ньому немає головного комп'ютера, вимкнення якого призвело б до колапсу усієї мережі!

На мою думку, окремі тези автора буде користно долучити до системи влаштування Третього Гетьманату!

РаДіймо!

Я є той, хто я є!