Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Технологічне підприємництво: де США та Україна можуть допомогти один одному – The HILL (США)

Спецтема:

У виданні «The HILL» з’явилася стаття, де автор пише про необхідність залучення українських технічних фахівців до співпраці з американськими компаніями. Треба нагадати, що «The HILL» присвячено американській внутрішній та зовнішній політиці, цільова аудиторія – американський політичний істеблішмент. Статті у цьому виданні з’являються не просто так, а демонструють теми, які активно обговорюються політичною елітою США. Саме тому для нас є цікавими ті матеріали про нашу країну, які публікує «The HILL».

Отже, стаття «Technology entrepreneurship: Where the US and Ukraine can help one another» за 2 квітня 2022:

Невимовна трагедія неспровокованого варварського вторгнення Росії в Україну спричиняє величезні соціальні, економічні та політичні наслідки як всередині, так і за межами цієї доблесної нації.

Сьогоднішній вплив економічної руйнації позначатиметься на Україні в осяжному майбутньому. Україна з її диверсифікованою економікою (сільське господарство, промисловість та послуги) є житницею Європи та одним із 10 найбільших виробників зернових у світі. З огляду на серйозну шкоду, завдану її сільськогосподарському сектору, ми можемо очікувати стрімкого зростання цін на харчові продукти.

Набагато менш відомим громадськості є майстерність України в галузі інформаційних технологій та технологічного підприємництва, яка дає нації конкурентну перевагу не лише на регіональному рівні, але й у всьому світі. Всесвітній економічний форум оцінює Україну як одну з п’яти найкращих країн для нових технологічних талантів. І це не дивно, оскільки інформаційні технології є сегментом економіки країни, який швидко розвивається. В Україні налічується 110 науково-дослідних центрів, де представлені такі фірми, як Oracle, Siemens, Samsung, Ericsson та Microsoft. Інвестиції в інформаційні технології (ІТ) і стартапи перевищують 500 мільйонів доларів, а такі фірми, як Grammarly (перший єдиноріг в Україні), Elitex, SoftServe і GlobalLogic – привернули увагу як венчурних капіталістів, так і інвесторів-ангелів.

  • (Єдиноріг (Unicorn) в економіці — компанія-стартап, яка отримала ринкову оцінку вартості в розмірі понад 1 млрд доларів США. Ангел-інвестори – багаті люди, які вкладають кошти у стартапи, як правило в обмін на частку в компанії. Вони вкладають кошти на найбільш ранній стадії проєкту (після засновників), це дуже ризикові інвестиції, але у разі успіху стартапу вони мають можливість отримання вищого прибутку, ніж той, котрий можна одержати від традиційних інвестицій. – прим. перекладача)

Тепер порівняйте цей «надлишок технологічних талантів» з «дефіцитом технологічних талантів» нашої власної країни.

Найпомітнішою ознакою дефіциту Америки в галузі науки, техніки, інженерії та математики (science, technology, engineering and mathematics - STEM) є 2,4 мільйона незаповнених робочих місць у цих сферах. Дослідження Korn Ferry приходить до висновку, що якщо ми не залучимо більше високотехнологічних працівників до 2030 року, США можуть втратити понад 160 мільярдів доларів щорічного доходу.

В іншій доповіді стверджується, що окрім проблем з нестачею [кваліфікованих кадрів] важливим фактором є виснаження. Серед ІТ-працівників у США 72 відсотки розглядають можливість звільнитися з роботи протягом наступних 12 місяців через обмежене просування по службі, відсутність гнучкості або токсичне робоче середовище. Тому не дивно, що галузі, пов’язані зі STEM, підштовхують федеральний уряд розширити програму H-1B для висококваліфікованої іноземної робочої сили.

  • (H-1B program – американська програма залучення до роботи у США іноземців-неіммігрантів на професії, де є дефіцит американських фахівців. Програма передбачає тимчасове працевлаштування кваліфікованих осіб, які іншим чином не мають права працювати в Сполучених Штатах. При тому закон встановлює захист від демпінгу заробітної плати. Роботодавці повинні підтвердити Міністерству праці, що вони виплачуватимуть заробітну плату працівникам-неіммігрантам не нижче, ніж виплачують американським фахівцям з подібною кваліфікацією на подібних посадах – прим. перекладача)

Але причиною дефіциту технологічних працівників є поєднання освітніх можливостей і професійного вибору. Серед країн ОЕСР американські школярі мають нижчі за середні результати з математики. Тому не дивно, що небагато студентів обирають спеціальність STEM; а з тих, хто й вибрав таку спеціальність – лише 14 відсотків працюють за фахом STEM (дані зі звіту Бюро перепису населення 2019 року).

  • (Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) — міжнародна організація, що об'єднує 37 країн світу, більшість з яких є країнами з високим доходом громадян і розглядаються як розвинені. – прим. перекладача)

Серед приблизно 3,6 мільйона українців, які втекли з батьківщини, безсумнівно, є багато технічних працівників. ЄС активував свою Директиву про тимчасовий захист, а у США  президент Байден оголосив 24 березня про плани прийняти 100 000 українських біженців.

Але потрібно зробити більше. Як ми можемо одночасно допомогти українським технічним працівникам і підвищити американську технологічну конкурентоспроможність? Окрім розширення програми H1-B, Конгрес та адміністрація Байдена мають прискорити спеціальну ініціативу щодо прийняття українських працівників STEM. У неурядовій сфері існують чотири ініціативи, які можуть допомогти:

  • Створити Український центр працевлаштування професіоналів у сфері технологій (Ukrainian Technology Professionals Placement Center – UTPPC), єдиний центр, де українські професіонали в галузі технологій – такі як програмісти, розробники програмного забезпечення та фахівці з написання кодів – зможуть отримати доступ до можливостей працевлаштування в компаніях, які зареєстровані на цій біржі.
  • Забезпечити зобов’язання найбільших технологічних компаній США шукати, виявляти, відстежувати та залучати українські технологічні таланти – серед тих, хто прибув до США після вторгнення.
  • Запустити технологічний сайт працевлаштування, подібний до того, що зробили німецькі підприємці з JobAidUkraine, публікуючи доступні вакансії, орієнтовані на українських біженців із технологічним досвідом. Водночас співпрацювати з технологічними організаціями та групами спорідненості в центрах стартапів по всій території США.
  • Створити подібний технологічний робочий сайт, але на основі аутсорсингових фірм США, у тому числі тих, які, можливо, наймали на субпідряд українські компанії або працювали в Україні до конфлікту.

Глобальний вплив російсько-української війни на енергетику, метали, сільське господарство та ланцюги постачання буде дуже серйозним. Для України глибока рецесія та великі витрати на реконструкцію деякий час будуть гальмувати економіку. Річний спад виробництва може перевищити 35 відсотків. Що стосується Росії, то у цій країні відбудеться падіння іноземних інвестицій, відтік капіталу та зниження довгострокового потенційного зростання.

Допомагаючи українським IT талантам, зокрема підприємцям, приїхати до Сполучених Штатів, ми не лише демонструємо гуманітарну прихильність, але й сприяємо економічній силі Сполучених Штатів відповідно до ухваленого Сенатом у 2021 році Закону США про інновації та конкуренцію (United States Innovation and Competition Act of 2021).

Війна на полях битв має свій початок і свій кінець. Війна за таланти та економічну конкурентоспроможність вічна.

Джеррі Хаар (Jerry Haar) – професор бізнесу в Міжнародному університеті Флориди, співробітник Міжнародного наукового центру Вудро Вільсона у Вашингтоні (округ Колумбія), член робочої групи Ради з конкурентоспроможності, член правління Всесвітнього торгового центру Маямі.

Джерело: Jerry Haar: «Technology entrepreneurship: Where the US and Ukraine can help one another», -  «The HILL», April 02, 2022.

Переклав Володимир Щербина


Від «Народного Оглядача»:

Американці вже не в перше звертають увагу на українських ІТ-фахівців. Заходи, які пропонує автор статті, мають максимально спростити українським фахівцям, що не збираються міняти громадянство, працевлаштуватися в США, набратися там відповідного досвіду і потім повернутися додому підіймати Україну. Тим часом ми тут, в Україні маємо зробити все, щоб залучати фахівців до роботи саме вдома. Потрібна розумна державна політика, основні складові якої лежать на поверхні: захист капіталів, максимальне спрощення податкової системи, максимальне зменшення кількості й розмірів різних регулювань.

Наші інтереси: 

Стежимо за настроями в американському істеблішменті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Дякую, Володя!

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Дякую, Володя!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Хороша стаття. Дякую. 
Було б непгано ще виставити оригунальну статтю англійською і заодно перевітити чи працює мультимовність. (Я колись таке робив : https://www.ar25.org/article/odyn-ranok-u-lvovi.html)
НО міг би бути міжнародним ЗМІ

Наш інтелектуальний фронт

https://www.ar25.org/en/node/50982

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.