Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Тарас Чмут про загострення в акваторії Чорного моря: Війну виграють економіки – хто довше протримався, той перемагає

Військовий експерт Тарас Чмут – керівник “Українського мілітарного порталу” та фонду “Повернись живим”, коментуючи дані щодо поточної присутності кораблів ВМФ Росії в Чорному морі висловив свою думку щодо розвитку ситуації.

Для успішного суперництва з російським флотом у Чорному морі Військово-Морським силам ЗС України потрібні не корвети, на будівництві яких наполягає нинішнє командування ЗСУ, а комплексні нелінійні рішення.

Чмут поширив на своїй сторінці у фейсбуці інфографіку, яка показує присутність військових суден РФ біля берегів окупованого Криму – 20 кораблів різних класів.

Російський флот у морі

Російський флот у морі. Ну як «флот» – десь одна третя від того, що може в цілому вистачити Росія зараз у регіоні. А ще ж авіація, а ще ж підводні човни, а ще ж допоміжні судна...

А тепер поясніть, як один, два чи чотири турецькі корвети врятують нас з моря. Ті корвети, які ще треба отримати років за 10, але платити за них треба вже.

Вчергове повторюю здавалося б очевидні речі: ми не здатні лінійно протистояти Росії. На кожен наш корвет вони поставлять три свої. Війну виграють економіки: ті, хто довше протримався у протистоянні – ті перемагають. Вклавши всі можливі ресурси у будівництво чотирьох корветів, ми не лише не створимо паритету з Росією, ми й свідомо позбавимо себе можливості створити збалансовані сили, які при менших вкладеннях даватимуть більший результат.

Берегові ракетні комплекси, ракетні катери, сучасні розумні морські міни, морські безпілотники (у тому числі ударні) – як повітряні, так і підводні. Надмалі підводні човни та авіація з ПКРами – ось у що потрібно вкладати ресурси, а не гратися в амбіції адміралів та популізм політиків. І це потрібно на вчора, а не на післязавтра. Одна справа не мати спроможностей на морі у 2014-му чи 2015-му, там були об‘єктивні причини. Але зовсім інше питання не мати їх у 2021-му році...

Сподіваюся, це загострення пройде мирно. Але висновки ми зробимо і почнемо проактивно готуватися до наступного – вкладаючи наявні ресурси у стратегічні напрямки посилення обороноздатності держави, а не розмазувати їх тонким шаром на всі напрямки та галузі.

Наші інтереси: 

Реальна обороноздатність України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи