Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 63
  • Переглядів: 69

Символ і філософія свастики у різних народів

Свастика завжди була символом удачі, який використовувався в багатьох культурах. Свастика є різновидом хреста. Вона, як і хрест, є символом Сонця, успіху, благополуччя.

У індусів свастика вважається символом стихії Вогню. Так само, як і хрест, свастика буває не тільки 4-х, а й 3-, 5-, 6- і 8-кінцевою, йдеться у публікації на сайті "Останній бастіон".

Найстарші зображення свастики датуються 10-15 тисячоліттям до н.е. Зображення свастики висічені на перших кам'яних календарях, споруджених 6-7 тис. років тому.

Коли промінь Сонця падав на зображення свастики - це було знаком до початку збору врожаю. З цим значенням свастики пов'язано її широке використання в оздобленні предметів селянського побуту. Тибетські селяни з давніх часів малюють свастику на двері будинку; раніше такий же звичай існував у кельтів.

Інше значення свастики - символ ходу часу (що узгоджується з ходом сонця по небу). Причому права свастика означає розвиток, прогрес, а ліва - регрес, повернення до минулого. Стародавні люди використовували переважно праву свастику, а нацисти обрали своєю емблемою ліву; це могло бути пов'язано не тільки з їх ідеями про «відродження древнього арійського духу», а й з тим, що ліва свастика використовувалася в родових гербах багатьох німецьких аристократів, а також на щитах вікінгів.

Крім цього, існує містичне тлумачення свастики як символічної карти Атлантиди, в якій, за легендами, були чотири річки, що випливають з одного джерела.

Взагалі, в кінці XIX - початку XX ст. в англомовних країнах була мода на свастику: її використовували скаути, що носили значки із зображенням свастики, борці за рівноправність жінок, журнал яких теж називався «Swastika».

Свастика використовувалася в товарних знаках деяких фірм. Свастику називали «хрестом щастя», складеним з чотирьох букв L, що трактувалося як Life, Light, Love, Luck.

Фото моє, О.К.

Ймовірно, цю ідею англійці та американці запозичили у стародавніх греків, які називали свастику «гамадіон» - символ з букв Г.

Свастика неодноразово зв'язувалася з алфавітними та ієрогліфічними знаками. Так, в китайській і японській мовах є ієрогліф у формі свастики, що означає число 10000 і нескінченність. Мабуть, з цим пов'язано китайське тлумачення свастики як символу вічності і традиційне в Китаї і Японії побажання жити 10000 років (по-японськи - «Банзай»). Також це - священний символ буддизму і джайнізму.

Поклоніння свастиці в першу чергу означало поклоніння Сонцю - джерелу всього життя на землі, поклоніння світлу і первинному вогню. Крилатий диск на свастиці був символом сонячної енергії в Єгипті і Вавилоні.

Цей хрест, повернутий як за годинниковою стрілкою, так і проти, можна знайти на скатертинах племені Навахо, на грецькій кераміці, критських монетах, римських мозаїках, на предметах, знайдених при розкопках Трої, на стінах індуських храмів і в багатьох інших культурах різних часів. Часто це символ сонячного проходу по небу, що перетворює ніч на день - звідси більш широке значення як символу родючості і відродження життя.
Ранні християни зображували свастику на могилах як замасковану форму більш ортодоксального хреста, а в середні віки її малювали на вітражах, щоб заповнити порожнє місце внизу (fill the foot), звідси його англійська назва - fylfot.

Цей символ зустрічається в культурі Мохенджо-Даро, що процвітала в VIII тисячолітті до н.е. на берегах річки Інд. Свастика виявлена і на глиняних посудинах, виготовлених в V тисячолітті до н.е. на території сучасного Іраку. У північно-східній Африці археологи, які вивчають царство Мероз (II-III століття н.е.), знайшли похоронну стелу, на якій зображена жінка, що вступає в загробний світ. На її одязі також красується свастика.

У геральдиці свастика відома під назвою «хрест крампонів», від crampon, «залізний гак». Були виключення в позитивному іміджі свастики - найвідомішим став німецький Hakenkreuz або «гачкуватий хрест», який нацистська партія прийняла як символ в 1919 році. І на сході свастика може викликати негативні асоціації. В Індії, наприклад, форма з поворотом кінців проти годинникової стрілки, звана іноді «саувастіка», може означати ніч і чорну магію, а також бога Калі, «чорного бога», який несе смерть і руйнування.

«Свастика» - поняття узагальнене. Під цим словом сьогодні розуміють не один символ, а цілу групу символів - хрестів з загнутими вліво або вправо кінцями. У давнину кожен Свастичний символ мав своє власне назва, свій окремий сенс і свою окрему оберегову силу. Свастичний символів існує 144 види і назви. Наприклад: Свастика, Коловрат, Посолонь, Агні, Фаш, Інгла, Солард, Ведара, Расіч, Святоч, Чароврат і т.д.

Походження назви

Загальноприйнята назва - свастика, за однією версією, походить від санскритського слова Суасті. Су - прекрасний, добро і Асті - бути, тобто «Бути добру!», Або по-нашому «На все добре!». За іншою версією, це слово має давньослов'янське походження, так як відомо, що свастику і її назву в Індію занесли стародавні арії - праслов'яни. Тибетці та індійці досі говорять, що свастику їм принесли з-за північних гір Білі Вчителі.

У стародавні часи, коли предки слов'ян користувалися рунами, слово переводили як «прийшли з Небес» (або Хід Небес). Так як руна СВА означала Небеса (звідси і Сварог - Небесний Бог), С - руна напрямку; руна ТІКА - рух, пришестя, перебіг. Санскрит, який використовується сучасними індійцями, походить від древньої мови аріїв, і тому можуть виникати неоднозначні трактування походження слова свастика.

Символ свастики у різних народів

Один з найстаріших і найскладніших символів, доісторичний і загальний. За винятком деяких частин Африки і Шумеру, зустрічається в Азії і в доарійській цивілізації долини Інду. Широко використовувався джайністами, буддистами і шанувальниками Вішну; повсюдно зустрічається в доколумбовій Америці, як в Північній, так і в Південній; часто зустрічався у хетів; виявлений на кераміці Кіпру і Трої.

Досить рано з'явився в Центральній, Західній і Північній Європі; в Ісландії, Лапландії, Фінляндії, дохристиянської Ірландії і Шотландії; у бригантів в Англії, коли асоціювався з язичницькою Бригітою або Нареченою.

Індія

Символ ведичного бога вогню і божественного теслі Агні (палички для добування вогню), «містичної подвійної Арани», а також Дьяуса, стародавнього арійського бога Неба, а пізніше Індри. Асоціюється також з Брамою, Сурьєю, Вішну, Шивою і з Ганешею як першопрохідцем і богом перехресть. Свастика використовується іноді для опечатування глечиків зі святою водою з Гангу.

Ліва і права свастики відповідно втілюють богиню Калі-Майю (Місяць) і бога Ганеші (Сонце). До сих пір в Індії свастика зображується повсюдно: на воротах храмів, на кожному житловому будинку, на тканинах, в які загортають священні тексти, на похоронних покривах.

Джайнізм  (одна з індійських релігій)

Чотири зігнуті в ліктях руки позначають рівні буття - божественний світ, людський світ, тваринний світ та пекло. У послідовників джайнізму - це божественна сила, Творець Неба і Землі.

Чотири руки символізують чотири ступені існування: протоплазматичне життя, рослини і тварини, людина, небесні істоти. Свастика з трьома колами над нею означає Три Коштовності правильної віри, правильного знання і правильної поведінки; з півмісяцем над нею - стан звільнення (зростаючий Місяць завжди стає більш повним); свастика з одним колом над півмісяцем - це символ стану повного знання, всезнання.

Буддисти, Тибет

Печатка серця Будди, езотерична доктрина Будди, колесо сансари. Один з Восьми Сприятливих Знаків на відбитки Стопи Будди. Свастика зображувалася на стопі або грудях Будди (нерухома серцевина Колеса Становлення).

В індо-буддійському культурному просторі він розглядається як «Печатка серця Будди», а в Тибеті вважається знаком щастя і талісманом. Свастика, «закручена» кінцями вліво, - символ нескінченного циклу існування. Лама Беру-Кінзе-Рімпоче, в наш час один з найбільших вчителів буддизму.

Японія

У країні сонця, що сходить, свастя означає серце Будди, удачу, добрі бажання.

Китай

У Китаї свастика є ранньою формою ієрогліфа «фан», що означає чотири межі космосу і землі. Будучи використана як рамка, означала «вань цзи», Десять Тисяч Речей або послідовностей, тобто не маюча ні початку, ні кінця послідовність, нескінченне  оновлення життя, вічність. Вона символізує також досконалість, рух, що відповідає закону, довгожительство, благословення, добру ознаку, добрі побажання.

Вона також - Громова Спіраль. Блакитна свастика означає безмежну досконалість Неба, червона - безмежну досконалість чесноти серця Будди, жовта - нескінченне процвітання, зелена - безмежну досконалість, що міститься в землеробстві. Орієнтована за годинниковою стрілкою свастика - сила ян, проти годинникової стрілки - сила інь.

Зображення свастики у КНР (наші дні)

У китайському буддизмі свастика називається «Мандзі» і вважається символом досконалості і уособленням Закону Будди, якому підвладне все суще. Вертикальна риса вказує на взаємозв'язок Неба і Землі, горизонтальна - на боротьбу одвічних протилежностей Інь і Ян. Поперечні штрихи, спрямовані вліво, уособлюють м'якість, співчуття, добро, вправо - твердість, сталість, розум і силу. Мандзі є емблемою монастиря Шаолінь, так само й інших центрів єдиноборств. Багато прихильників східних бойових мистецтв носять на своїх кімоно саме символ Мандзі, що символізує чистоту помислів.

У всі часи свастика була в Китаї ієрогліфом числа 10000. Свастикою позначалися енергетичні центри людини - чакри. Існує священний малюнок Стопи Будди, який використовується як карта для масажу - свастики позначають особливі точки, впливаючи на які, майстри впливають на здоров'я людини. Свастику вибивали на статуях Будди.
Свастику знаходять в давньокитайських манускриптах в позначенні таких понять, як «область», «країна».

Німеччина  (нацистська)

Роль свастики в якості політичного символу нацистського режиму має своїм джерелом романтично завищену, що породжує усвідомлену перевагу, оцінку «німецького духу» на рубежі століть. З 1935 до 1945 р. свастика під імперським орлом (на білому або чорному тлі) була символом Третього Райху.

Народжений у Відні в 1848 році Гвідо фон Ліст на рубежі століть засновує в Австрії нову релігійну доктрину. Стверджуючи, що може телепатично проникати в минуле, він практично переписує історію Німеччини.
Його мрія - відкрити таємну спадщину жерців бога Одіна. За легендами Одін суворими стражданнями опанував таємницею Рун. Ліст знав, що Руни є примітивним алфавітом, але він стверджував, що для німців здавна вони були ще й магічними символами. Свастика - це переважний символ.

Фон Ліст називав її «двічі висока священна таємниця постійного народження». Він розповідав скандинавську легенду про те, як світ був створений за допомогою вогненної мітли. Свастика і є ця вогняна мітла - символ самого акту творення. До 1909 р. Ліста і основи його вчення знав вже увесь німецькомовний світ. У свою власну німецьку міфологію фон Ліст включив і вчення Блаватської. А до 1911 р. докладно описав, як він уявляє собі майбутню німецьку державу. За його уявленням, це:

- сувора і жорстка ієрархія, в якій вождям підкоряються беззаперечно;

- патріархальність держави;

- звання громадянина мають тільки арійці, а чистоту раси охороняють суворі закони;

- кожна сім'я зобов'язана зберігати документи про своє походження як докази чистоти арійської крові.

Пройде зовсім небагато часу, і погляди Ліста втілить в своїй ідеології націонал-соціалізм. Але саме Гвідо подарував свастику Гітлеру разом з ідеєю переваги арійської раси.

За спиною Гітлера стояли неординарні релігійні містики. І навіть не містики, а ланцюжки містиків. Наприклад, однією з великих особистостей, які помітно вплинули на лідерів націонал-соціалізму, був колишній генерал артилерії Карл Хаусхофер, а він в свою чергу, будучи військовим аташе в Японії, відвідав Гімалаї і Тибет, де в 1905 р. зустрів свого головного духовного вчителя - російського ламу Георгія Івановича Гурджієва. Хаусхофер пройшов вишкіл у тибетських лам і адептів японського таємного товариства «Зеленого Дракона».

Відомий англійський письменник Редьярд Кіплінг до початку Другої світової також підписувався свастикою. Лоотип був розроблений особисто його батьком. За основу було взято унікальний знак невідомого індійського торговця, що становив собою свастику з головою слона, який тримає хоботом квітку лотоса.

На жаль, у публікації "Останнього бастіона", яка перекладена з матеріалів російського сегменту Інтернет, жодним словом не згадується Україна та українські вишиванки, на яких присутні давні свастики, Трипільська культура, на артефактах якої - безліч свастик різної форми. 

Натомість значну частину статті присвячено Росії , яка є "найбагатшою територією щодо застосування свастики як релігійного і культурно-побутового символу", "ні Європа, ні Індія не можуть зрівнятися з Росією в кількості свастик, що вкривають зброю, прапори, національний костюм, будинки, предмети повсякденного побуту і храми".

Але у якості ілюстрації подають зображення свастики на побутових предметах з Державного історичного музею у Києві. Невже ці предмети знайдені в Росії, але зберігаються в Українському державному музеї?

Зображення свастики в Державному історичному музеї у Києві

Зображення свастики в Державному історичному музеї у Києві

Але дякуємо автору публікації, що згадав хоч Гуцульський сонячний хрест і використав наше фото.

Це фото зробив Ігор Каганець ще у 2002 році. Цей хрест використовувався в українських християнських церквах Карпат, а подарував його журналу “Перехід-IV” голова м. Отинія (Івано-Франківська область) пан Михайло Хавлюк.

Більше про свастику читайте у статті "Рене Генон. Ідея Центру в давніх традиціях".

 

Наші інтереси: 

Знати правду про свастику і розуміти, що війна зі знаками (які, як відомо, "правлять світом") продовжується.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
свастика
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, здається, про суто утилітарне значення свастики, як основи постідастріалу, міцно забули. Є лише карго-культ.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, здається, про суто утилітарне значення свастики, як основи постідастріалу, міцно забули. Є лише карго-культ.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Терміни "ліва" і "права" свастики тільки збивають з пантелику. Натомість є "атакуюча" (з обертанням за годинниковою стрілкою) і "оберігаюча" (проти годинникової стрілки).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Юрій Іваночко.
0
Ще не підтримано

Ось тут цікаво розписано про свастику із посиланням на першу знайдену свастику в Україні https://www.ancient-origins.net/myths-legends/symbol-swastika-and-its-12000-year-old-history-001312

Більш-менш адаптований мною переклад тут: https://faino.online/2020/12/07/cvastyka-spapliuzhenyj-hitlerom-drevnij-symvol-peremohy-najstarishyj-iz-iakykh-znajdeno-v-ukraini/