Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США ввели обмеження на експорт ядерних технологій у Китай

Американська влада 11 жовтня ввела обмеження на експорт ядерних технологій у Китай, передає CNN. Дії Пекіна і китайських держкомпаній привернули увагу Ради національної безпеки, яка, вивчивши питання, дійшла висновку, що КНР активно намагається отримати незаконний доступ до таких технологій з метою їх використання у військових і комерційних цілях.

Рада також виявила, що Китай неправомірно переправляє американські ядерні технології в інші країни.

Нові правила, які вступили в силу в четвер, передбачають "презумпцію відмови" для поставок продукції американської ядерної промисловості китайської держкомпанії China General Nuclear Power Co. (CGN), лідеру цього сектора в КНР.

Обмеження не означають повної заборони на продаж технологій в Китай, проте Сполучені Штати вимагатимуть набагато більше гарантій того, що технології не будуть використані неналежним чином.

США будуть перевіряти кожну операцію з CGN і приймати окремі рішення в кожному випадку, кажуть джерела преси.

Обмеження експорту ядерних технологій є лише одним із кроків, що вживаються адміністрацією президента США Дональда Трампа для тиску на Китай, відносини з яким у Штатів все більше погіршуються.

У 2017 році США експортували в КНР ядерні технології на суму близько 170 мільйонів доларів. Китай є однією з небагатьох країн світу, які роблять великі інвестиції в розвиток ядерної промисловості і, згідно з оцінками галузевих експертів, обсяг цього ринку в КНР може становити мільярди доларів.

Зокрема, китайці за допомогою американських технологій розробляють атомні підводні човни, атомні авіаносці і невеликі атомні реактори подвійного призначення. Їх, зокрема, можуть використовувати для будівництва атомних електростанцій на штучних островах у Південно-Китайському морі.

За словами одного з американських чиновників, Пекін протягом декількох десятиліть веде скоординовану роботу, спрямовану на те, щоб "домогтися переваги в ядерній галузі".

У Вашингтоні розуміють, що нові обмеження негативно вплинуть на американську ядерну промисловість у короткостроковому періоді, однак у довгостроковій перспективі це виправдано.

У Міністерстві торгівлі США заявили, що займаються реалізацією програми, націленої на посилення контролю іноземних інвестицій в сфери, в яких застосовуються стратегічно важливі американські технології. "Міністерство торгівлі пишається тим, що працює з міністерством фінансів над потужною першою програмою, націленою на боротьбу проти тих загроз для нашої національної безпеки, які пов'язані з іноземними інвестиціями, що переслідують стратегічні цілі ", – сказав міністр торгівлі Вілбур Росс.

За його словами, ця програма проводиться в рамках імплементації закону FIRRMА, який націлений саме на протидію іноземним інвестиціям, що стають під загрозу для США.

"США вітають іноземні інвестиції у високотехнологічне виробництво і залишаються однією з найбільш відкритих для іноземних інвесторів країн. Проте, ми не будемо сидіти, склавши руки, коли іноземці щосили прагнуть купити або викрасти важливі для нашої національної безпеки технології, щоб отримати стратегічну перевагу", – йдеться в заяві.

Росс підкреслив, що нові заходи дозволять розширити діапазон транзакцій, які будуть проходити перевірку у влади США.

Чергові звинувачення на адресу Пекіна прозвучали на тлі загострення торгової війни США і Китаю. Так, президент США Дональд Трамп раніше неодноразово говорив, що йому не подобається дефіцит в торгівлі з КНР. Він звинувачував Пекін у розкраданні американської інтелектуальної власності і технологій і "несправедливої торгової практики". Це стало приводом до обкладання 25-відсотковими митами китайських товарів на суму 50 мільярдів доларів. Підвищені тарифи почали діяти в два етапи (по 34 і 16 мільярдів доларів), вступивши в силу 6 липня і 23 серпня відповідно.

З 24 вересня в США вступили в силу мита в розмірі 10% на ввезені з Китаю товари, загальна вартість яких оцінюється в 200 мільярдів доларів. Як обіцяли в Білому домі, з 1 січня 2019 року ставка оподаткування зросте до 25%. Трамп також висловив намір приступити до третього етапу реалізації обмежувальних заходів і, якщо Пекін наважиться вжити заходів у відповідь, ввести додаткові тарифи стосовно китайських товарів і послуг на 267 мільярдів доларів.

Зі свого боку, Китай ідентифікував 5207 найменувань товарів, що імпортуються з США, які будуть обкладатися митом від 5 до 25%, якщо Трамп реалізує свою погрозу. При цьому, як відзначають експерти, 500 найменувань товарів у цьому списку взагалі не імпортувалися з США протягом останніх років, а ще по 2000 позицій обсяги поставок обчислювалися сумами до 1 млн доларів.

Наші інтереси: 

Важливо, що для уряду Трампа стратегічний виграш важливіший, ніж тактичні втрати. Це вказує на глибину мислення.   

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи