Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США навчать українських пілотів літати на своїх F-16. Як це вплине на війну

Палата представників Конгресу США наприкінці минулого тижня схвалила фінансування підготовки українських пілотів на американських винищувачах, виділивши на це 100 млн доларів. Законопроєкт про внесення змін до військового бюджету ще має схвалити Сенат, а потім підписати американський президент.

22072101.jpg

F-16С, укомплектований ракетами "повітря"-"повітря"

Якщо Україна отримає і західні літаки, і пілотів, що вміють воювати на них, як це позначиться на війні з Росією?

BBC.Україна цитує заяву конгресмена-республіканця Адама Кінзінгера, одного з авторів законопроєкту:

"Цей законопроєкт дає можливість Сполученим Штатам розпочати підготовку українських пілотів та членів льотних екіпажів на F-15 та F-16, а також на інших платформах, поки адміністрація [президента США] продовжує розглядати питання щодо передачі цього обладнання".

Якщо законодавчу ініціативу остаточно затвердять, це стане великою подією у російсько-українській війні, де активність української авіації досі була вкрай невисока. Як, втім, і активність російської авіації, що найчастіше обмежується діями біля лінії фронту.

На Заході про плани передати винищувачі Україні поки що офіційно не оголошували. Але американська військова преса та експертна спільнота обговорюють можливості постачання Україні винищувачів F-16.

Міністр оборони України Олексій Резніков раніше заявив, що Україна розглядає можливість отримання не лише цих машин.

За словами експертів, військові літаки потрібні Україні для того, щоб ЗСУ могли наступати – без авіаційної підтримки зробити це буде важко.

"Будуть літаки. Питання в тому – які. Якщо хтось думає, що літаки F-16 – це рішення, то вони глибоко помиляються. Наші аеродроми не готові до F-16, там є нюанси. Тому, можливо, нам потрібні інші літаки. Не тільки F-16 - хороші. Є й інші літаки сучасного стандарту. Наприклад, Gripen шведського виробництва", – сказав він.
Які літаки має Україна?

Скільки літаків наразі залишилося в українських ВПС, невідомо. По-перше, немає точної інформації про те, скільки апаратів перебувало у льотному стані на момент початку війни. По-друге, авіація зазнавала втрат під час бойових дій. По-третє, Україна отримувала авіаційні запчастини з-за кордону, щоб відновити свої машини.

Але, у будь-якому разі, тих машин, що має українська авіація, вочевидь недостатньо.

Запчастини поставляли з кількох країн, що мали на озброєнні МіГ-29, наприклад, з Польщі. При цьому постачання намагалися не надто афішувати. Літаки ремонтують на українських авіаційних заводах.

Але, судячи з кадрів, які українське командування публікує в інтернеті, повітряні сили країни ще мають певну кількість справних бойових винищувачів, бомбардувальників та штурмовиків.

Справність не означає високу боєздатність. ЗСУ мають на озброєнні старі радянські МіГ-29, частину з яких модернізували у 2000-х роках й назвали МіГ-29МУ1. Однак навіть модернізовані літаки за своїми характеристиками поступаються російським.

До початку війни, згідно з довідником World Air Forces 2022, Україна мала 43 бойові МіГи та вісім навчально-бойових. Довідник Military Balance повідомляє про 37 МІГів. Скільки з них було у боєздатному стані, невідомо.

Крім того, Україна мала штурмовики Су-25 (також частково пройшли модернізацію), за даними Flightglobal, їх було 17, за інформацією Military Balance - 31, і бомбардувальники Су-24 - 12 чи 14 відповідно.

Росія має значну перевагу в авіації, причому не лише кількісну, а і якісну. Українські МіГ-29 - фронтові винищувачі, легші за багатоцільові Су-27. У них менше вузлів підвіски ракет, простіша авіоніка й система управління вогнем.

Крім того, Росія використовує у війні з Україною винищувачі Су-35 та Су-30СМ. Це – новіші версії Су-27, що мають значно кращі характеристики.

Нерівні бої

Американське видання Air Force Magazine опублікувало розповідь українського пілота про бої його колег з російськими ВПС.

Позначений у статті під псевдонімом Nomad (Мандрівник), він розповів, що воювати з російськими винищувачами пілотам українських МіГів дуже важко, оскільки росіяни застосовують ракети більшої дальності, які здатні літати на понад 100 кілометрів.

Nomad розповів, що один з його друзів-пілотів під час нещодавнього бойового вильоту на Донбасі вимкнув радар, щоб його було важко відстежити, і намагався наблизитись до району, де могли бути російські літаки, щоб використати ракети ближньої дальності.

Найчастіше в таких вильотах українські пілоти помічають російські Су-30 або Су-35 вже після того, як ті випустять свої ракети, наводить видання слова пілота. "Наші хлопці щосили борються з російськими пілотами, які мають сучасні літаки", - цитує видання слова українського льотчика.

Nomad, як пише Air Force Magazine, на момент публікації матеріалу 13 липня був єдиним військовим льотчиком ВПС України у США. Він бере участь у програмі підвищення кваліфікації комскладу військово-повітряних сил на базі Коламбус.

В Україні пілоти мріють пересісти на американські винищувачі F-16, що озброєні сучаснішими ракетами більшого радіусу дії.

Air Force Magazine також взяв інтерв'ю в офіційного представника ВПС України полковника Юрія Ігната, який розповів, що українські військово-повітряні сили мають щонайменше 30 пілотів винищувачів, які знають англійську мову і готові вирушити до США на перенавчання.

Крім того, в Америку можуть поїхати й техніки, які можуть навчитися обслуговувати ці машини.

Що це за літак F-16?

Про постачання в Україну американських літаків поки не йдеться. Однак, як стало відомо в грудні, США збираються списати велику кількість військових літаків, зокрема, 47 винищувачів F-16 серій C і D, а також 48 винищувачів F-15 двох серій з такими ж індексами.

Така кількість F-16 дозволила б укомплектувати три-чотири українські ескадрильї.

Навіщо Україні F-16?

Українські пілоти, яких цитував Air Force Magazine, сказали, що головною причиною, чому вони хотіли б отримати F-16, є здатність літака виконувати завдання щодо придушення протиповітряної оборони противника (Suppression of Enemy Air Defenses - SEAD).

Американці відпрацьовували техніку придушення ешелонованої протиповітряної оборони супротивника ще з часів війни у В'єтнамі. З цією метою розроблялися спеціальні літаки, особливе обладнання та озброєння.

У лінійці F-16 також є літаки серій CJ і DJ, оснащені для виконання таких місій. Вони використовують спеціальні системи управління зброєю, що містить ракети AGM-88 HARM, які наводяться на джерело випромінювання радара.

Для виконання місій SEAD українцям, можливо, знадобилися б такі літаки.

Проблема ешелонованої ППО у війні в Україні є актуальною для обох сторін. Російські ВКС не змогли придушити українські протиповітряні засоби, зруйнувати систему, попри те, що її основу складають застарілі протиповітряні комплекси.

Одна з причин цього – російським пілотам подібних завдань не ставили, і прорив ешелонованої системи ППО не відпрацьовували.

Російська система ППО утворює єдиний контур, до якого залучені значно сучасніші ЗРК далекого, середнього та ближнього радіуса. Прорив такої системи – дуже складне завдання, яке потребувало б не лише відповідного оснащення літаків, а й спеціальної підготовки пілотів.

Досвід і можливості для такої підготовки мають США, але там такі завдання відпрацьовували кілька поколінь пілотів.

Придушення ешелонованої протиповітряної оборони знадобилося б українцям у тому випадку, якби вони збиралися розпочати наступ.

У ситуації, коли Росія має перевагу в артилерії, бронетехніці, авіації та інших озброєннях, ЗСУ знадобилися б ударні літаки – замінити пілотовану на безпілотну авіацію неможливо, насамперед через мале корисне навантаження у дронів.

Інституту Мітчелла з аерокосмічних досліджень у Вашингтоні 13 липня провів онлайн-конференцію, на якій обговорив перспективи розвитку українських ВПС. Її учасники зійшлися на думці, що авіація потрібна Києву для того, щоб змінити динаміку й перейти у наступ.

Ще одна особливість F-16 – можливість швидкого отримання оперативної інформації, цілевказівки від зовнішніх розвідувальних засобів. Біля українських кордонів чергують літаки-розвідники країн НАТО.

Після загибелі російського ракетного крейсера "Москва" у квітні американська преса з'ясувала, що ЗСУ отримала інформацію про місцеперебування корабля від американських військових.

Якщо українські ВПС поповняться американськими літаками, отримувати інформацію від радарів НАТО AWACS їм стало б простіше суто технічно.

Наші інтереси: 

Величезна військова допомога США дозволить Україні перемогти нашого споконвічного ворога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи