Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

США і ЄС фінансують «Росатом»

Категорія:

Поки світові політики закочують очі від путінського брязкання ядерною зброєю, Сполучені Штати та Європейський Союз продовжують перекидати сотні мільйонів доларів «Росатому» – російській атомній корпорації, що обслуговує російський ядерний комплекс. І яка, між іншим, просто вкрала українську АЕС вартістю 60 мільярдів доларів.

«Росатом» – одна з головних путніських корпорацій, разом з «Газпромом» та «Роснефтью». Якщо хтось забув: найперший візит Путіна в якості свіжообраного Президента 30 березня 2000 року був у закрите містечко Снєжинськ у ВНИИТФ, що належить «Росатому». 26 березня 2000 року його обрали, а 30 березня перший візит. В ключовий інститут «Росатому». Це так, штрих до розуміння значення «Росатому» для Путіна.

До речі, Сергій Кірієнко, про якого останнім часом часто згадують у зв’язку з так званим «кураторством стосунків РФ з ДНР та ЛНР», свого часу був главою «Росатому». Ще один штрих.

Сьогодні «Росатом» відповідає за виробництво та розробку ядерної зброї в Росії, «Росатом» постачає ядерне паливо на атомні станції в Чехії, Словаччині, Болгарії та Угорщині. На думку європейського атомного лобі будь-яке рішення Євросоюзу припинити постачання російського палива для цих станцій негайно завдасть економічної шкоди цим державам. І коли Польща, Ірландія, Естонія, Латвія, Литва та Німеччина нещодавно рекомендували ЄС заборонити російський ядерний імпорт, щоб уникнути фінансування військових зусиль Росії, угорці та французи завили, а Брюссель кліпав очима.

При чому тут Франція? А при тому, що РФ купує дві третини французьких електричних парогенераторів для АЕС. Крім того, французький виробник ядерного палива Framatome щойно уклав велику угоду про співпрацю з «Росатомом» у розробці ядерного палива.

На щастя, не всі європейські атомні фірми такі цинічні. Фінляндія експлуатує два великі російські реактори ВВЕР (до речі, всі працюючі сьогодні в Україні реактори – саме цього типу), але при тому Фінляндія щойно скасувала плани побудови ще одного і відкрита до ембарго на весь імпорт «Росатому» (хоча й поступово). Тим часом шведська гігантська енергетична компанія Vattenfall припинила імпорт російського урану, замінивши його канадською та австралійською сировиною.

Але в цілому Євросоюз діє дуже мляво у цьому питанні. Ну добре, в ЄС все має вирішуватися консенсусом, тож важко ухвалювати такі радикальні рішення. А як ситуація зі Сполученими Штатами? В США нема російських реакторів, тож Штати не потребують російських твелів. США закуповує уранову сировину з Канади, Австралії, Казахстану. Але… Саме Росія забезпечує приблизно 15 відсотків сирого урану в Америці та 28 відсотків її збагаченого урану.

Продаж уранової сировини в США та постачання ядерного палива у ЄС приносить «Росатому» 1 мільярд доларів на рік – набагато більше, ніж «Росатом» витрачає на підтримку російського ядерного збройного комплексу.

Ви думаєте, що це залишки від давніх угод? Як сказати. Лише через кілька днів після того, як Росія захопила Запорізьку атомну станцію, Інститут ядерної енергетики та Duke Power лобіювали президента Байдена, щоб продовжити імпорт російського урану. Вони стверджували, що якщо цього не зробити, то це призведене до значного збільшення вартості атомної електроенергії. А це ж так звана «zero-carbon», тобто електроенергія з нульовим викидом вуглецю. А як ви пам’ятаєте, сам Байден та радикальне крило Демократичної партії є апологетами зеленого екорадикалізму, що передбачає такі речі, як повна заборона автомобілів та нафтогазової галузі та подібні екстремальні ідеї. До речі, це те саме крило, що нещодавно зверталося до Байдена з листом 30 конгресменів, де вимагали примусити Україну сісти за стіл переговорів з Росією. Це так, між іншим.

Так ось, те що Інститут ядерної енергетики та Duke Power просили Байдена дозволи подальший імпорт в США російського урану – знайшло свій відгук. Байден оголосив про ембарго США на всі види російської енергії – нафту, природний газ і вугілля – але не на уран.

Ще у березні сенатори Джон Баррассо (John Barrasso, республіканець, Вайомінг), Кевін Крамер (Kevin Cramer, республіканець, Північна Дакота), Синтія Ламміс (Cynthia Lummis, республіканка, Вайомінг) і Роджер Маршалл (Roger Marshall, республіканець, Канзас) запропонували закон, який негайно забороняє весь російський імпорт урану. На їхню думку, купівля Сполученими Штатами російського урану фінансує військову машину Путіна. Але Білий Дім не зацікавлений перекрити цей фінансовий потік.

Наші інтереси: 

І в ЄС, і в США є доволі впливові сили, що зацікавлені у продовжені бізнесу з Російською Федерацією. І заради своїх прибутків вони готові заплющувати очі на злочини Росії в Україні, натомість готові «здати» Україну для того, щоб і далі отримувати свої брудні гроші.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи