Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сьогодні, 15 грудня, у Софії Київській починається Об'єднавчий собор Української православної церкви

Категорія:

Світ:

Призначений на сьогодні, 15 грудня, Об’єднавчий собор українських православних церков має обрати предстоятеля нової об’єднаної церкви та затвердити її статут і назву. Лише після цього глава нової церкви отримає у Константинополі томос про автокефалію від Вселенського патріархату. 

Об'єднавчий собор повинен обрати главу об’єднаної української православної церкви. Крім того, затвердити статут нової православної церкви. Документ має враховувати рекомендації Вселенського патріархату. Серед яких ­– назвати нову церкву Автокефальною православною церквою в Україні.

Софія Київська – одна з небагатьох уцілілих споруд часів України-Русі (11-е століття). Одна з найголовніших християнських святинь Східної Європи, історичний центр Київської митрополії

Зібрання відбуватиметься у соборі Святої Софії в Києві. Саме тут 1051 року був висвячений перший київський митрополит Іларіон.

Томос про автокефалію

Після обрання предстоятель новоствореної української православної церкви – митрополит Київський – має відвідати Константинополь і там отримати томос на автокефалію.

Вселенський патріархат вже 200 років не практикує надання патріархії одночасно з наданням автокефалії. Водночас перед ним всі патріархії та митрополії є рівними.

Вселенський патріарх Варфоломій

Статут об’єднаної церкви

Згідно із запропонованим Вселенським патріархатом статутом, об’єднана українська православна церква має бути незалежною. Однак Вселенський патріархат виступатиме вищою інстанцією у суперечках українських єпископів.

Нині у світі під проводом Вселенського патріархату діють 14 православних автокефальних церков, Київська митрополія стане 15. Тож таким і буде її місце у диптиху – черговості поминання предстоятелів помісних православних церков у молитві.

Учасники Собору

Проводитиме Собор митрополит Галльський Еммануїл, магістр, випускник Університету Сорбонни. Раніше він перебував на посаді місцеблюстителя Західноєвропейського екзархату російських парафій. 2014 року проводив інтронізацію предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія в Києві.

Митрополит Галльський Еммануїл

У роботі Собору також візьмуть участь екзархи Вселенського патріарха в Україніархієпископ Памфильский Данило і єпископ Едмонтонський Іларіон.

Eкзархи Вселенського патріархату в Україні – архієпископ Памфільський і Західної єпархії УПЦ в США Даниїл (ліворуч) та єпископ Едмонтона і Захiдної єпархії УПЦ в Канаді Іларіон. Київ, 5 жовтня 2018 року

Попередньо відомо, що взяти участь в Соборі мають намір 40 архієреїв з УПЦ (КП), 14 – від УАПЦ, а також миряни. Долучитися має і частина архієреїв​ УПЦ (МП).

Собор буде помісним – тобто таким, де право голосу мають не лише ієрархи церкви. Кожен запрошений до участі представник церкви отримав право запросити одного мирянина, який також зможе голосувати.

Кандидати на предстоятеля

Повідомляють, що Вселенський патріарх Варфоломій наполіг на тому, що нинішні предстоятелі УПЦ (КП) – Філарет та УАПЦ  Макарій не будуть висувати своїх кандидатур на очільника нової об’єднаної церкви.

Зліва направо: голова УАПЦ митрополит Макарій, голова УПЦ (МП) митрополит Онуфрій та голова УПЦ (КП) патріарх Філарет, Київ, 8 2018 рік

Відтак Архієрейський Собор УПЦ (Київського патріархату) висунув кандидатуру митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія.

Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній під час прес-конференції на тему: «Українська церква на шляху утвердження автокефалії», Київ, 26 жовтня 2018 року. Митрополит Епіфаній є ректором і професором Київської право

Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній під час прес-конференції на тему: «Українська церква на шляху утвердження автокефалії», Київ, 26 жовтня 2018 року. Митрополит Епіфаній є ректором і професором Київської православної богословської академії

Але під час Собору кожен запрошений ієрарх зможе запропонувати свою кандидатуру на предстоятеля об’єднаної церкви. Голосування відбуватиметься у два тури. У першому голосуватимуть усі учасники Собору. У другому лише єпископи. Вони обиратимуть з трьох переможців першого туру.

 

У день Об'єднавчого собору, 15 грудня, Радіо Свобода веде Спецефір до надання Україні Томосу.

 

 

Наші інтереси: 

Об'єднанння церкви.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи