Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сію-сію-посіваю, або пастернак на кисілі...

Світ:

З приходом перших теплих днів розпочинається на присадибних ділянках посівна кампанія. Саме час зараз в наших широтах кинути в землю холодостійкі культури – моркву, пастернак, цибульку сіянку, горошок та інші. 

Для посіву я завжди використовую попередньо замочене насіння, але якщо з великими насінинками (от як у  гороха)  проблем в такому разі не виникає, то з дрібнотою – трошки проблемніше.

Для насіння подібного до моркви я використовувала водяну сіялку, яку придбала в магазині органічного землеробства, а от пастернак ніяк мені не піддавався, бо має насінинки пластинчасті, легенькі – такі через отвір сіялки не проходять, а посіяний  „всуху” він  має дуже погану схожість. Кілька років ця культура мені „не піддавалась”, але зважаючи на користь та харчову цінність продукту я не відмовлялась від нього і сіяла знову  і знову....

Минулого року я спробувала цікавий  спосіб посіву, який дав гарні плоди. Все що вам потрібно для успіху – звичайний  картопляний крохмаль!

Отже,  варимо звичайний кисіль (тільки без цукру) на воді такої густоти, щоб був не занадто густий, але і щоб не лився як водичка, остуджуємо, замочуємо в ньому насіння пастернаку, добре перемішуємо. Коли насінинки „зависнуть” в кисілі на відстані 5-6 см одна від одної – можна приступати до висіву.

Акуратно, тоненькою цівочкою виливайте „посівний матеріал” в рядочок на глибину 2-3 см та присипте зверху земличкою – відмінний результат гарантовано! При звичайному порядку висіву пастернак сходить  через 20-25 днів, але  після замочування у кисілі на 1-2 доби – сходить вже на 10 день!

При цьому слід також звернути увагу на значну економію насіння, оскільки проріджувати посіви в такому разі не потрібно – сходить  все і одразу на потрібній відстані одне від одного.

В цьому році  я не втрималась від чергового експерименту і сіяла на кисіль не тільки пастернак, а і моркву та цибульку ( сіянку-чорнушку). 

Процес посіву — це завжди для мене священнодійство, майже ритуал. Але цього року моєму задоволенню від проробленої роботи просто не було меж – так все гарно і просто робилось, що вже зараз уявлялись дружні сходи та гарний урожай!

Якщо мій досвід комусь допоможе – буду дуже рада. А хто вже знає про цей спосіб посіву, впевнена, підтвердить простоту та ефективність методу.

Хай буде!

 

 

Наші інтереси: 

Вирощувати овочі для себе і "без фанатизму" - це прекрасний спосіб змінити рід діяльності і отримати користь.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи