Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Ця спроба вбити колишнього російського спецагента не увінчалася успіхом для російських спецслужб, але викликала гнів Вестмінстера по відношенню до Кремля. МЗС РФ називає те, що відбувається, "цирком".

im-skripalyulia.jpg

Сергій Скрипаль з донькою Юлією в Солсберрі

4 березня 2018 року, за даними поліції Уїлтшира, Великобританія, 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія, яка приїхала з Москви провідати батька, були знайдені без свідомості на лавці біля торгового центру в Солсбері. На тілах потерпілих не було знайдено фізичних ушкоджень. Поліцейський Нік Бейлі, який першим прибув на місце події, також відчув себе зле. Постраждалі потрапили в лікарню у важкому стані.

Як виявилося, колишнього спецагента Скрипаля, разом з іншими потерпілими, отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". За даними BBC, сліди небезпечної речовини були також знайдені в ресторані Zizi, в якому батько і дочка сиділи раніше. 11 березня поліція попросила відвідувачів ресторану (а їх було близько 500 чоловік за два дні), випрати одяг і почистити речі, які були з ними в ресторані.

Що таке "Новачок"

"Новачок" був розроблений ще в 1970-х роках в Радянському Союзі, в рамках програми "Фоліант". Можливо, це було невеликою хитрістю з боку Рад - новітню хімзброю четвертого покоління створювали спеціально, тому що вона ще не було заборонена міжнародним правом. Однак, хоча речовина і не було згадано в Конвенції про хімічну зброю, її властивостей і високої токсичності було досить, щоб потрапити під дію міжнародної заборони.

"Новачок" діє також, як і подібні нервово-паралітичні речовини: перешкоджає роботі нервової системи і призводить до летального результату. Через сильне звуження зіниці ока того, хто отруївся, здаються білими. Також симптоми супроводжуються судомами, слинотечею (піною), відмовою легень, уповільненням серця, комою і смертю.

До речовин цього виду відноситься сумнозвісний в Сирії зарин і найтоксичніший Ві-газ, яким був убитий старший брат лідера КНДР Кім Чен Ина. Однак з'ясувалося, що дана модифікація "Новачка" (а саме "Новачок-А-230") в 5-8 разів більш токсична, ніж Ві-газ.

"Це більш небезпечний і складний агент, ніж зарин або VX, і його важче ідентифікувати", - розповів BBC професор Гері Стівенс, експерт з фармакології в Університеті Редінга.

Передбачається, що деякі варіанти "Новачка" є рідинами, але він також може зустрічатися в формі порошку. Якщо людина вдихає або торкається оголеною шкірою до речовини "Новачок", то симптоми можуть з'явитися вже через 30 секунд. У порошкоподібної формі реакція може зайняти більше часу - до 18 годин.

Хто такий Скрипаль і навіщо його труїти

Полковник Сергій Скрипаль - офіцер військової розвідки у відставці. Народився в 1951 році, навчався у військовому училищі Калінінграда за фахом "сапер-десантник". Пізніше, з військово-повітряних військ Росії (ВДВ), перевівся в Головне розвідувальне управління РФ (ГРУ). У 1999 році пішов у відставку, працював в МЗС РФ і займався бізнесом. У 2004 році ФСБ звинуватила Скрипаль в державній зраді. Полковнику інкримінувалося співробітництво з британською розвідкою MІ-6.

У 2006 році Скрипаля засудили на 13 років колонії суворого режиму за шпигунство на користь Великобританії.

Суд за держзради зазвичай проходить закрито, проте на винесення вироку запрошуються журналісти.

За даними ФСБ, Скрипаля завербували в 1995 році Пабло Міллером, агентом МІ-6. Міллера також згадують у справі про інших завербованих російських шпигунів. За версією слідства Скрипаль передавав британцям дані про російських військових, працівників ГРУ і секретні об'єкти.

У 2010 Скрипаля та ще 3 шпигунів обміняли на 10 "сплячих" російських агентів, затриманих в США. Скрипаль разом з сім'єю переїхав до Великобританії, де купив будинок за 300 тисяч фунтів. За словами редактора BBC Марка Урбана, в останні роки Скрипаль читав лекції в британських військових академіях. В іншому, за словами сусідів, колишній подвійний агент вів життя звичайного пенсіонера.

Міністр внутрішніх справ Великобританії відмовився спростовувати або підтверджувати інформацію про продовження співпраці Скрипаля та МІ-6. Версія того, що колишнього спецагента спробували вбити через те, що він нібито передає цінну інформацію британській розвідці, є ключовою в поточному розслідуванні.

Що робить влада Британії

У понеділок, під час виступу в парламенті Великобританії, прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей заявила про велику ймовірність провини Росії в застосуванні хімічної зброї для отруєння колишнього російського шпигуна. Прем'єр-міністр сказала, що або російський уряд відповідав безпосередньо за атаку, або втратив контроль над хімічною зброєю.

Тереза ​​Мей схиляється до версії, що за замахом на спецагента стоїть Кремль.

Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонс викликав до себе російського посла і зажадав дати пояснення з приводу замаху на колишнього агента ГРУ. Вестмінстер запропонував Кремлю вибрати одну з двох версій події: або "Новачок" був вкрадений, або Росія сама організувала атаку.

В ході засідання політичні діячі Великобританії закликали до широкого спектру заходів у відповідь проти Росії, включаючи вигнання дипломатів, нові економічні санкції, більш жорсткий контроль над багатими росіянами в Британії, і скасування ліцензії на мовлення проросійської телекомпанії "Russia Today". Мей пообіцяла, що в 14 березня оголосить про подальші заходи по відношенню до Росії і ситуації в цілому.

Фахівці британського аналітичний центру в галузі міжнародних відносин Chatham House вважають, що випадок із замахом на Скрипаля також є проявом неповаги до британського уряду.

"Це сигнал для росіян, що живуть у Великобританії, або тих, хто думає покинути країну: невірність завжди карається, ви ніколи не будете вільні від нас (від Росії, - прим. Ред.), І ви ніколи не будете в безпеці, де б ви не жили ", - заявили фахівці Чатем Хаус Джон Лоу і Джеймс Шерр для New York Times.

Реакція Росії

Тим часом, підконтрольні державі російські ЗМІ кілька днів намагалися ігнорувати новину про отруєння колишнього агента Скрипаля. Пізніше російські телеканали стали стверджувати, що Росію нібито необгрунтовано звинувачують у замаху. З'являються саркастичні поради від телеведучих підконтрольних державі каналів. Наприклад, ведучий програми "Час" на "Первом канале" порадив "зрадникам" батьківщини не вибирати Англію в якості країни для втечі.

Відповідаючи на запитання кореспондента BBC, чи причетна Росія до отруєння екс-полковника ГРУ і його дочки Юлії в Солсбері, Путін сказав у понеділок: "Ви спочатку розберіться там, а потім ми з вами будемо це обговорювати".

Як повідомляє російське інформаційне агентство ТАСС, прес-секретар МЗС РФ Марія Захарова і зовсім назвала виступ Мей "цирковим шоу".

"Це циркове шоу в британському парламенті. Висновок очевидний: чергова інформаційно-політична кампанія, заснована на провокації. Перш ніж складати нові казки, нехай хтось в королівстві розповість, чим закінчилися попередні - про Литвиненко, Березовського, Перепеличного і багатьох інших, хто загадково помер на британській землі "- сказала Захарова.

14 мертвих дисидентів та їхніх друзів

Дійсно, це не перший випадок з убивством колишнього російського спецагента в Великобританії. Схожа історія трапилася з колишнім агентом ФСБ Олександром Литвиненком, який був смертельно отруєний полонієм у Лондоні в 2006 році. Смертельна отрута Литвиненко прийняв разом з чаєм в барі готелю Millenium, під час зустрічі з колишнім співробітником ФСБ Андрієм Луговим. В наприкінці листопада 2006 Литвиненко помер.

Ресурс BuzzFeed в червні минулого року опублікував розслідування про 14 загадкові смерті у Великобританії, які на думку спецслужб США мали "російський слід".

Наприклад, в 2013 році за дивних обставин помер колишній мільярдер і головний опонент Путіна на виборах в 1999 році - Борис Березовський. За пріоритетною версією, Березовський покінчив життя самогубством, повісившись у ванній. У 2014 році коронер (посадова особа, яку розслідує незвичайні смерті) оголосив про недостатню кількість доказів умисного вбивства або навпаки, самогубства.

Потім в 2014 році з вікна випадає "права рука" Березовського - британський підприємець Скот  Янг. У поліції знову повірили в самогубство, не дивлячись на дивну обставину: під час смерті всі камери у дворі бізнесмена було повернуто в інший бік.

При подібних дивних обставин гинуть ще 12 осіб, які так чи інакше мали зв'язки з Росією і проживали в Великобританії. У розслідуванні також фігурують такі загадкові смерті: засновника ЮКОС Юрія Голубєва; в тілі російського фінансиста і свідка у справі про розкрадання з держбюджету Олександра Перепеличного була знайдено отруйна рослина; а агент з МІ-6 Гарет Вільямс, який розслідував російські методи відмивання грошей, задихнувся в спортивній сумці, в якій його хтось закрив.

Збіг?

Чому ж британський уряд відмовлялося розслідувати всі перераховані вище вбивства? Розслідування й вигнання російських агентів розвідки означало б, що Британія втратить частину своїх агентів в Москві. Проте, минулого тижня Іветт Купер - депутат від опозиційної Лейбористської партії, - направив лист секретарю Великобританії з вимогою провести перевірку цих 14 смертей, які "не були сприйняті британською поліцією як підозрілі, але були ідентифіковані розвідкою Сполучених Штатів як потенційно пов'язані з Росією "

Поки ж Скрипаль і його дочка залишаються в критичному стані, а деякі райони Солсбері досі оточені, щоб знайти сліди смертельного хімзброї.

Продовження: 15-та смерть у Лондоні: Микола Глушков

Наші інтереси: 

Вивести Московію на чисту воду. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Варто нагадати свідчення агента Путіна в НДР Клауса Цухольда:

Цитата:
Путин любыми средствами хочет получить информацию от профессора медицины. Профессор имеет доступ к очень деликатной информации: данным исследования по смертельным ядам, которые не оставляют следов, детальному пособию по законспирированным убийствам. Методы варьируются от инсценированных самоубийств до использования радиоактивных материалов. В исследовании обсуждались даже такие, как отравление мышьяком через пенис путем полового контакта.
Путин крайне заинтересован этим исследованием, говорит Цухольд. Есть разные пути подчинять себе людей: идеализм, деньги либо шантаж. Чтобы добраться до профессора, Путин, очевидно, выбирает «компромат», собирая компрометирующие материалы на человека. Как рассказывает Зухольд, Георг Ш. отправляет его за порнографическим материалом в архивы Штази. Эти материалы нужно было подсунуть профессору для его шантажа. Георг Ш. действует только по приказу – команда выполнить эту операцию могла исходить только от Путина.

Джерело:
https://beam-truth.livejournal.com/1817957.html

Нагадаємо, що Литвиненко був отруєний радіоактивним полонієм!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Варто нагадати свідчення агента Путіна в НДР Клауса Цухольда:

Цитата:
Путин любыми средствами хочет получить информацию от профессора медицины. Профессор имеет доступ к очень деликатной информации: данным исследования по смертельным ядам, которые не оставляют следов, детальному пособию по законспирированным убийствам. Методы варьируются от инсценированных самоубийств до использования радиоактивных материалов. В исследовании обсуждались даже такие, как отравление мышьяком через пенис путем полового контакта.
Путин крайне заинтересован этим исследованием, говорит Цухольд. Есть разные пути подчинять себе людей: идеализм, деньги либо шантаж. Чтобы добраться до профессора, Путин, очевидно, выбирает «компромат», собирая компрометирующие материалы на человека. Как рассказывает Зухольд, Георг Ш. отправляет его за порнографическим материалом в архивы Штази. Эти материалы нужно было подсунуть профессору для его шантажа. Георг Ш. действует только по приказу – команда выполнить эту операцию могла исходить только от Путина.

Джерело:
https://beam-truth.livejournal.com/1817957.html

Нагадаємо, що Литвиненко був отруєний радіоактивним полонієм!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!