Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Шовковий шлях – кінець гегемонії США, або ще раз про Континентальний блок

У Пекіні 14-15 травня пройшов форум країн Шовкового шляху "Один пояс – один шлях», у якому взяли участь 28 країн. Це ініціатива Китаю використати існуючи та створити нові торгові шляхи, транспортні коридори, які б зв'язали 60 країн. Цей проект передбачає запуск Північного коридору через Росію і Південного коридору через Іран.

Частина проекту, що стосується Туреччини, пов'язана із забезпеченням з'єднання Туреччини, Європи, республік Середньої Азії, Афганістану і Пакистану за допомогою цього шляху з Китаєм. Проект безпосередньо пов'язаний з мобілізацією економічного потенціалу країн, через які буде прокладений маршрут, пише Ердал Танас Карагьоль (Erdal Tanas Karagöl) у своїй статті в  турецькій "Yeni Safak"

Коридор прискорить інфраструктурні інвестиції в економіки країн-учасниць, між ними посиляться торгові потоки. Отже, світові рейтинги країн за величиною економіки теж можуть змінитися, вважає професор Карагьол.

Економічна активність, яка виникне з запуском усіх коридорів і реалізацією інвестиційних планів, забезпечить економічні переваги країнам-учасницям і перш за все покладе край перевазі Америки в світовій економіці. Світ повинен бути готовий до зміни економічного балансу сил.

Торгові потоки, які зараз йдуть із заходу на схід, змінять напрямок на прямо протилежний, що можна сприймати як економічний прорив Сходу.

Те, що проект Шовкового шляху з'єднає більше 60 країн в Європі та Азії, і з демографічною, і з економічної точок зору забезпечить основу для нових форм інтеграції та співробітництва.

Ми говоримо про зв'язок міжконтинентального масштабу. При з'єднанні автомобільних, залізничних шляхів, морських та повітряних портів, ліній електропередач і оптоволоконних ліній мова буде йти про закладення міжконтинентальної транспортно-комунікаційної мережі. 

Створення в рамках проекту нового Шовкового шляху маршрутів руху швидкісних поїздів, аеропортів, електростанцій і трубопроводів прискорить виникнення нових економічних інститутів, банків і фінансових установ. Карта Шовкового шляху буде відрізнятися активною динамікою безлічі економічних процесів.

Великі інвестиції Туреччини в транспортній сфері та реалізовані проекти показують, що Туреччина готова до Шовкового шляху, пише турецький професор .

Завдяки великим інфраструктурним інвестиціям в останні роки Туреччина виконала найшвидший шлях в області створення маршрутів руху швидкісних поїздів, аеропортів, нафто- і газопроводів, тобто основних параметрів проекту нового Шовкового шляху.

Такіпроекти, як тунель «Мармарай» і міст Султана Селіма Грозного утворюють наріжні камені Шовкового шляху. А проекти залізниць Баку - Тбілісі - Карс і Едірне - Карс, реалізація яких ще триває, стануть найважливішими опорами центрального коридору сучасного Шовкового шляху.

З реалізацією проектів Трансанатолійського газопроводу (TANAP), будівництво якого в даний час триває, «Турецький потік», а також інших запланованих газопроводів Туреччина з лишком виконає свої зобов'язання як країна центрального коридору проекту Шовкового шляху. При цьому згадка центрального коридору в якості енергетичного і фінансового центру конкретно для Туреччини залежить як від стабільності великих інфраструктурних проектів Туреччини, так і успішної реалізації проекту Шовкового шляху.

Коли завершиться створення коридору, терміни торгових поставок між Китаєм і Туреччиною зменшаться, і торгівля між країнами, через які буде прокладений цей коридор, набере обертів.

Якщо врахувати країни, що залишаються на заході і сході від цього коридору, то один з важливих моментів полягає в тому, що Туреччина отримає можливість швидше досягти поставленої мети - стати центром в енергетиці.

 

Наші інтереси: 

Китай і Росія - загроза для України. Потрібно створювати Баалто-Чорноморський союз і нарощувати всебічну співпрацю з США, щоб протистояти російсько-китайській силі. 

В тему: 
"Турецький потік". Політична перемога для Кремля, фінансовий тягар для "Газпрому"«Форпост на Балканах»Візантійські цінності. Для чого Путін помирився з ЕрдоганомНорвегія змінить конфігурацію газового ринку Східної ЄвропиПриєднання Криму – небезпечний прецедент для територіальної цілісності Росії, – експертиКонтинентальний блок: у 2016 році Китай став головним торговим партнером НімеччиниКонтинентальний блок: французи і німці відверто говорять про Європу від Владивостока до ЛісабонаКонтинентальний блок: масштабне проникнення Китаю в Європу шляхом будівництва залізницьКонтинентальний блок: Європейські партнери Газпрому профінансують "Північний потік-2" в обхід УкраїниКонтинентальний блок: Китайсько-Російсько-Європейська високошвидкісна залізницяУкраїна заважає Росії, Європі та Китаю створити Континентальний блок
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи