Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Шотландія знову порушує питання про вихід із Великої Британії

Перший референдум про незалежність Шотландії пройшов 18 вересня 2014 року. Тоді 55% шотландців проголосували, щоб Шотландія залишилася в складі Великобританії. Однак у 2016 році, більшість британців підтримали на референдумі ідею Brexit, але жителі Шотландії висловилися за те, щоб залишитися в Євросоюзі.

21021603.jpg

Прапор Шотландії

Після цього керівна Шотландська національна партія поставила мету провести нове голосування щодо виходу з Великої Британії, оскільки ситуація змінилася, пише Фокус, посилаючись на The National.

"Перед Шотландією маячить перспектива вийти з ЄС проти нашої волі. Це неприйнятно з точки зору демократії. Немає сумнівів, що голосування [про вихід з ЄС] означає серйозну зміну обставин, в яких Шотландія проголосувала проти незалежності у 2014 році", – заявила перша міністерка Шотландії й лідерка Шотландської національної партії Нікола Стерджен.

Нині Шотландська національна партія має 64 зі 129 місць у парламенті. Для того, щоб мати більшість, їй не вистачає всього одного голосу.

Нові парламентські вибори в Шотландії повинні відбутися в травні, й опитування свідчать про те, що до нового парламенту може потрапити 71 депутат від цієї партії. Тоді може бути ухвалений законопроект про референдум.

Нагадаємо, Шотландія подасть заявку на повне членство в ЄС, про що з 2017 року говорить Нікола Стерджен.

А з 2016 року вона говорить про те, що Шотландія проведе новий референдум про незалежність

Шотландія — країна, яка є автономною адміністративно-політичною частиною Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії. У 1706 році між Шотландією та Англією був підписаний "Договір про унію", а до 1707-го року парламенти обох країн ратифікували "Акт про унію", що утворив Королівство Великобританії, після чого парламент Шотландії був розпущений. Після референдуму 1997 року й ухваленого в 1998 році Шотландського акту в 1999 році був відновлений парламент Шотландії.

Про це можна докладно прочитати в статті Шотландія та Україна: три століття боротьби за свободу.

Наші інтереси: 

Розуміти політичні тенденції в ЄС та на Британських островах.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи