Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що можна побачити, почути і відчути на "Книжковому Арсеналі"

Екскурсії книгозбірнею у VR-окулярах, читання історій про сильних жінок від Юрія Горбунова та аудіовізуальні перформанси. Чим цікавий книжковий фестиваль цьогоріч?

Що таке "Книжковий Арсенал"

200 українських письменників, 31 країна-учасник і понад 150 видавництв. "Книжковий арсенал" увосьме збирає усіх причетних до книг щороку із 2011-го.

Тут можна знайти літературні новинки від улюблених українських та закордонних письменників. Часто свої книги презентують самі автори, тож про нові твори можна поспілкуватися із ними прямо на фестивалі.

Говорити можна не лише про прем’єри книг. Кожного року для книголюбів фестиваль визначає спеціальну тему.

Якщо раніше письменники спілкувалися про те, якою література стає у роки війни, то цього року "Книжковий Арсенал" кардинально змінив напрямок.

У 2018 році тут будуть заглядати у майбутнє і передбачатимуть, якою література буде за кілька десятків років.

"Ми зазвичай надто пізно розуміємо, що певна тенденція стає визначальною ознакою часу і що завтра саме її координатами описуватимуть нинішню реальність. Майбутнє — це вічна надія, ми шукаємо в ній розради від травм і страждань. Але це також і жага нових викликів", - кураторка фокус-теми фестивалю Віра Балдинюк.

Про що людство мріє, як протистояти дегуманізації у часи змін та чи зможуть технології створити (над)людину, організатори поки не знають, але сподіваються дізнатись у спілкуванні з авторами і гостями.

Що відчути: Спеціальні проекти

На цьогорічному "Книжковому арсеналі" можна не лише слухати, а й відчути та навіть прожити різні історії. Для цього проект Out of Sight із Нідерландів об’єднав сторітелінг, ілюстрації і віртуальну реальність.

Гратимуться із віртуальною реальністю також і Goethe- Institut в Україні та Франкфуртський книжковий ярмарок. Вони презентують "Перевтілення" Франца Кафки у віртуальній реальності.

Тим, кому захочеться віртуальної екскурсії, може завітати до модернізованої київської бібліотеки ім. М.Костомарова.Тут за допомогою VR-окулярів зможете побачити публічні простори майбутнього, прогулюючись коридорами книгозбірні.

Що побачити: Візуальні проекти і виставки

Конкурс на Найкращий книжковий дизайн

Час: 2 червня, 19:00 - 20:00

Зал: Кафе "Європа"

На конкурсі вже втретє оберуть найкрасивіші книги року. Його ініціює та проводить Goethe-Institut в Україні разом з VIII міжнародним фестивалем "Книжковий Арсенал" та культурно-видавничим проектом "Читомо".

Я вважаю, що цей  конкурс має безпосередній вплив на появу нових амбітних видавництв, мистецькі та новаторські видання яких є важливою альтернативою масовому продукту", - розповіла директорка Goethe-Institut в Україні Беате Кьолер.

Про візуальну книгу, українські видання про мистецтво, фотокниги, артбуки дискутуватимуть на подіях, організованих спільно з проектом Павла Гудімова та Діани Клочко "Українська візуальна книга" упродовж п’яти днів фестивалю.

Де розважитись дітям: Дитяча програма

У дитячої програми своя тема під назвою "Далі буде" і вона теж про майбутнє. Тут говоритимуть про те, чим дитячі книги з прийдешнього можуть відрізнятися від літератури сьогодні.

Вперше за вісім років для дітей виділили окремий зал "Фарби". Тут проходитимуть презентації дитячих книг, майстер-класи та продаватимуть дитячу літературу.

Silent books ("Мовчазні книжки")

Коли: 1 червня, 17:00 - 17:45

Зал: "Фарби"

"Мовчазні книжки" - проект унікальних книжок Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY.

Цю бібліотеку створили для іммігрантських дітей. Безсловесні книги містять лише картинки, щоб їх зміст зрозуміла кожна дитина. Всього у колекції 2017 року було 79 книжок із 20 країн.

Про історію колекції та книжки з неї розповість експертка IBBY, старша викладачка Університету Глазго, провідний фахівець з дитячої літератури та читання британка Евелін Арізпе.

Майстер-клас зі створення оптичних ілюзій

Коли: 2 червня, 15:00 - 15:45

Зал: "Фарби"

Творча майстерня "Аґрафка" разом із дітьми створюватиме різні оптичні ілюзії. Їх робитимуть за мотивами книжки "Я так бачу". Навчатимуть діток Роман Романишин та Андрій Лесів. Організовує захід Видавництво Старого Лева.

Читання книжки "Казки на ніч для дівчат-бунтарок" із Юрієм Горбуновим

Коли: 2 червня, 16:00–16:45

Зал: "Фарби"

Для книжки "Казки на ніч для дівчат-бунтарок" зібрали історії про життя 100 видатних жінок зі всього світу. У кожному розвороті книги - невеликий біографічний нарис у формі казки та яскравий портрет героїні.

Ця книжка стала першою збіркою такого формату про жінок з усього світу та їхні видатні вчинки. Книжка висвітлила актуальну й нині проблему гендерної нерівності, яка наявна навіть у розвинених і прогресивних суспільствах.

Історії із книжки "Казки на ніч для дівчат-бунтарок" читатиме ведучий та шоумен Юрій Горбунов.

Читання-квест для дітей за мотивами книжки "Антон та інші нещастя"

Коли: 3 червня, 14:00–14:45

Зал: "Фарби"

У дитячому залі "Фарби" презентують книгу "Антон та інші нещастя" разом із її авторкою Ґюдрун Скреттінґ.

Хлопчику Антонові – дванадцять, і в нього чимало проблем, які він вважає справжніми нещастями. У нього є подруга Іне, яка завжди йому допомагає. Антон шукає татові наречену, а Іне намагається помирити власних батьків. І завдання ці для малечі не з простих.

Задуми Антона та Іне стають все досяжнішими, а їхня дитяча дружба переростає в щось глибше і несподіване для них обох.

Разом із авторкою книгу презентуватиме і перекладачка Наталка Іваничук.

Що почути: Музичні проекти

Інтерактивний аудіовізуальний перформанс LEA MOON

Коли: 30 травня, 20:00 - 20:45

Зал: Музична сцена

LEA MOON — це вистава із застосуванням технологій цифрового алгоритмічного аудіовізуального мистецтва. Їх поєднують із мистецтвом експериментального танцю Буто.

Автори проекту – v4w.enko та ENSO ButohLab.

Перформанс: Іздрик + Ujif_Notfound

Коли: 1 червня, 20:00 - 20:45

Зал: Музична сцена

Письменник Іздрик і електронний музикант Ujif notfound.влаштують синтетичний перформанс СИХРОНІЗАЦІЯ. Це батл між реальним і віртуальним діджеями.

Роль реального діджея виконує Юрій Іздрик зі своїми навичками літератора-акціоніста.

Цифрового діджея активізує Георгій Потопальський. Він є автором як аудіовізуальних, так і суто музичних проектів, співпрацює з українським лейблом електронної музики Kvitnu та з експериментальною академічною сценою.

DZ’OB. Електро-акустичний концерт

Коли: 3 ервня, 20:00 - 20:45

Зал: Музична сцена

DZ’OB - проект професійних "консерваторських" музикантів з Дніпра. Їм немає аналогів ні в Україні, ні за кордоном. Принаймні, відшукати схожі проекти вкрай складно.

DZ’OB грає мікс класичної музики та техно/IDM. Проект починав з інтерпретацій Шостаковича. Зараз у авторів є вже два альбоми: однойменний DZ'OB та Basement Suite.

Спеціальний гість

Спеціальний гість "Книжкового Арсеналу" – Братиславський книжковий фестиваль (BRaK). За кураторства Петера Міхалека (Словаччина), BRaK презентує в межах фестивалю унікальну програму читань, публічних розмов і заходів.

Серед учасників програми – один із найпомітніших письменників молодого покоління Словаччини Міхал Гворецьки, чия найновіша книга "Троль" готується до видання в українському перекладі.

Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" триватиме п'ять днів - з 30 травня до 3 червня. Послухати лекції, презентації, читання україських та закордонних поетів, а також взяти участь у майстер-класах можна у кількох залах Мистецького Арсеналу. 

усі події фестивалю можна переглянути на сайті.

Квиток на один день фестивалю коштуватиме 70 грн., повний ж абонемент - 250 грн.. Придбати їх можна на kontramarka.ua та при вході на фестиваль. 

Фестиваль відбуватиметься за адресою: "Мистецький арсенал", вул. Лаврська, 10, м. Київ.

Наші інтереси: 

Українська і світова культура.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи