Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 37
  • Переглядів: 42

SandboxAQ запускає навігаційну систему для протидії спотворенню GPS та глушінню

Категорія:

AQNav використовує алгоритми штучного інтелекту, квантові датчики та магнітне поле земної кори, щоб забезпечити навігацію в режимі реального часу в ситуаціях, коли сигнали GPS відсутні або перешкоджають.

SandboxAQ, компанія, що займається розробкою програмного забезпечення та послуг у сфері штучного інтелекту та квантових технологій, представила нову навігаційну систему, яка, за її словами, допоможе протистояти таким проблемам GPS, як глушіння та спотворення, пише Breaking Defense.

Компанія непомітно працювала над новою навігаційною системою, яка отримала назву AQNav, протягом останніх 18 місяців, і минулого тижня відбулася перша публічна презентація системи.

"Одним з найважливіших досягнень у сучасній війні стала здатність діяти з точністю як у часі, так і в просторі. Це стало можливим завдяки майже повсюдному використанню супутникових сигналів, таких як GPS. Всі розуміють, що це – перша точка атаки, як підірвати здатність противника використовувати GPS і подібні системи", – сказав Джон Річардсон, колишній начальник військово-морських операцій, який тісно співпрацює з SandboxAQ в якості радника.

 Річардсон додав, що конфлікти в Україні та секторі Газа підкреслили зростаючу загрозу перебоїв у роботі GPS та її вплив на майбутнє війни.

AQNav використовує алгоритми штучного інтелекту, квантові датчики і магнітне поле земної кори для забезпечення навігації в режимі реального часу в ситуаціях, коли сигнали GPS не працюють або блокуються. AQNav працює за будь-яких погодних умов і може використовуватися в повітрі, на суші та на морі.

У січні минулого року ВПС США уклали з SandboxAQ контракт на розробку інструментів з використанням геомагнітної навігації, а до травня 2023 року AQNav завершила свої перші льотні випробування.

Нова система покладається на чутливі квантові магнітометри, які збирають дані з магнітного поля земної кори, що має географічно унікальні патерни. Потім система використовує алгоритми штучного інтелекту для порівняння шаблонів земної кори з відомими магнітними картами, що дозволяє AQNav точно і швидко визначати своє місцеперебування.

Оскільки квантові датчики дуже чутливі, алгоритми ШІ використовуються для покращення співвідношення сигнал/шум, що усуває механічні, електричні та інші перешкоди, які можуть вплинути на здатність системи точно визначати своє місцеперебування. Це дозволяє AQNav бути непроникним для таких проблем, як глушіння та спотворення – принаймні так вважають у компанії.

"GPS легко заглушити та обдурити. Коли літаки та кораблі втрачають GPS під час руху і переходять на інерційні навігаційні системи, транспортний засіб дрейфує і незабаром збивається з курсу. Магнітне поле земної кори забезпечує постійний пасивний зовнішній сигнал, що робить його високонадійним джерелом даних для навігації в поєднанні з іншими інерційними та іншими джерелами", – зазначив Лука Феррара, генеральний менеджер з навігації SandboxAQ.

Станом на 25 червня AQNav працювала на більш ніж чотирьох різних типах літаків, здійснивши понад 40 розгортань і зареєструвавши понад 200 льотних годин, включаючи льотні випробування ВПС США, Boeing і Acubed компанії Airbus.

AQNav потенційно може бути використана для покращення управління автономними транспортними засобами та застосовуватися під землею або під водою, де нема сигналів GPS.

Наші інтереси: 

Нові технології сучасної війни. Починається ще одна революція у сфері дронів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи