Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 17

Розробників «Дії» із Мінцифри запідозрили у співпраці з росіянами: оминути ФСБ нема жодних шансів

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Громадська організація «Науково-дослідний центр правової інформатики» виявила зв'язок між розробниками єдиного порталу державних послуг "Дія", запущеного у 2019 році, та програмного забезпечення для Ростелекому і Пошти Росії. За розробкою може стояти компанія, яка обслуговує провідні підприємства Росії.

EPAM (відомий офшорний розробник програмного забезпечення з великими командами в Росії, Білорусі та Україні) розпочав спочатку (у 2019 році) співпрацювати з Мінцифрою над технічним аудитом цифрових державних сервісів, а потім це «само-собою» якось непомітно переросло в «Дію» (вересень 2019 — середина 2020), повідомляє Науково-дослідний центр правової інформатики.

Цю першу версію «Дії» тестувала  внутрішня команда EPAM, яка не була залучена до розробки (всього – близько 20 експертів із кібербезпеки, серед яких – і фахівці EPAM Security Competence Center).

6 лютого 2020 року «Дію» від EPAM презентував особисто президент України Володимир Зеленський, тодішній прем'єр-міністр Олексій Гончарук та міністр МВС Арсен Аваков (віце-прем’єр-міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров у той час важко хворів).

Але є й інша інформація, яка значно відрізняється від уже відомої. Її нещодавно вимушено розсекретила одна з «українських дочок» EPAM — ТОВ «ЕПАМ РІШЕННЯ»: вона мала в той час укладений договір на розробку «Дії» з МБО «Фонд Східна Європа» (супроводжує проекти Мінцифри з міжнародної технічної допомоги).

Засновниками ТОВ «ЕПАМ РІШЕННЯ» є дві компанії: ЕПАМ СИСТЕМЗ (КІПР) ЛІМІТЕД та КОМПАНІЯ ЕПАМ СИСТЕМЗ, ІНК (Сполучені Штати Америки).

"За інформацією з веб-сайту піблічних закупівель, ООО "Эпам Систэмз" в РФ розробляє програмне забезпечення для Сбербанку Росії, ВТБ, "Ростелекому", "Яндекс.Деньги", "Пошти Росії", "ЛУКОЙЛа", "ДОМ.РФ", страхових компаній та інших підприємств тобто оминути ФСБ та не попасти під його контроль нема жодних шансів", – резюмують розслідувачі.

За даними "Науково-дослідного центру правової інформатики", Міністерство цифрової трансформації України продовжує весь цей час непублічно співпрацювати з EPAM.

На думку розслідувачів, є підстави говорити, що EPAM збираються залучити до перепису населення України у 2022-2023 роках, на що буде виділено мільйонні бюджетні кошти: "Є всі ознаки, що "Дія" прямо зараз заводить EPAM у нову перспективну тему освоєння мільярдів на переписі населення у 2022-2023 роках в Україні з подальшою спробою переобрання на другий термін Володимира Зеленського зі "слугами народу" через проведення електронних виборів у "Дії".

Ось таку «державу у смартфоні» втюхали мільйонам українців, які встановили собі додаток "Дія" без жодних гарантій щодо його ефективності, збереження персональних даних, захисту від шахраїв та будь-яких зобов’язань від держави.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що некомпетентна та безвідповідальна влада зараз руйнує нинішню державу Україна. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Централізація управління даними -- порушення фундаментального принципу інформаційної безпеки. Незалежно від того, хто є розробником. Централізація здешевлює роботу з даними, але тою самою мірою здешевлює атаку на них: навіщо купувати завод, якщо можна купити директора заводу.

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Централізація управління даними -- порушення фундаментального принципу інформаційної безпеки. Незалежно від того, хто є розробником. Централізація здешевлює роботу з даними, але тою самою мірою здешевлює атаку на них: навіщо купувати завод, якщо можна купити директора заводу.