Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Російській авіації зламають крила: санкції ЄС загрожують авіакомпаніям РФ втратою половини парку

Категорія:

ЄС ухвалив безпрецедентні санкції проти російської авіагалузі, які практично позбавляють російські авіакомпанії можливості використовувати європейські літаки. Нові поставки, а також техобслуговування та страхування всіх бортів заборонені, а здані в лізинг літаки за старими контрактами мають бути повернені лізингодавцю протягом місяця.

22022701.jpg

Фото: Емін Джафаров, "Коммерсантъ"

Про це у своїй статті на "Комерсант" пише Айгуль Абдулліна.

За словами експертів, заборона ремонту та страхування заблокує навіть ті літаки, якими авіакомпанії володіють безпосередньо. З урахуванням можливих аналогічних заходів США російський ринок може втратити понад половину всіх цивільних літаків. Можливо, влада РФ заборонить авіакомпаніям повертати літаки лізингодавцям, але така конфіскація поставить хрест на будь-яких подальших взаєминах.

Влада Євросоюзу прийняла рішення про повну заборону постачання та лізингу літаків, вертольотів та іншої авіатехніки до РФ, а також їх страхування та техобслуговування. Пакет санкцій було затверджено за підсумками наради у прем'єр-міністра Ірландії Міхола Мартіна (в юрисдикції цієї країни зареєстровано більшу частину парку європейських літаків) за участю найбільших міжнародних лізингодавців.

На зустрічі було затверджено найбільш жорсткий пакет обмежень: повна заборона поширюється не лише на нові, а й на старі контракти (з перехідним періодом до 28 березня), що означає, зокрема, відхід з Росії або неможливість повноцінної експлуатації всіх літаків Airbus. США можуть вжити аналогічні заходи щодо літаків Boeing.

Сукупно ці санкції можуть за місяць скоротити парк російських авіакомпаній більш ніж удвічі.

За останніми даними агентства Cirium, у лізингу в міжнародних компаній перебуває понад половина (55%) всього російського авіаційного флоту. Авіакомпанії РФ експлуатують 980 пасажирських лайнерів, 777 з них – у лізингу.

Про те, що ЄС планує зупинити постачання до РФ літаків та запчастин до них, напередодні заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Вона заявила, що 75% комерційного флоту РФ вироблено в ЄС, США та Канаді, і цей захід призведе до деградації ключового сектора російської економіки.

Лізингові контракти включають положення, які дозволяють лізингодавцю повернути свій літак у разі санкцій або неможливості лізингоодержувача підтримувати умови безпечної експлуатації літаків. Таким чином, ці літаки повернуться до лізингодавця.

Наші інтереси: 

Стежимо за руйнуванням економіки та інфраструктури РФ. Ворог має заплатити за все!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи