Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 116
  • Переглядів: 130

Російські військові побоюються за свої секрети після арешту засновника Telegram Павла Дурова – WSJ (США)

Категорія:

Російська влада з незвичною люттю відреагувала на арешт французькою владою засновника Telegram Павла Дурова. Telegram для Москви – це більше, ніж просто застосунок для соціальних мереж.

Російські солдати та шпигуни залежать від нього для зв'язку на полі бою, в тому числі для наведення артилерії, координації пересувань і збору розвідданих, пише The Wall Street Journal.

"Багато хто жартує, що арешт Павла Дурова – це, по суті, арешт головного зв'язківця російських збройних сил", – сказав Алєксєй Рогозін, радник російського парламенту і колишній високопоставлений керівник військової промисловості.

Після вторгнення в Україну у 2022 році російські військові швидко з'ясували, що їхні підрозділи мають труднощі зі зв'язком один з одним, а їхній незашифрований радіотрафік легко перехоплюється українцями. Сучасні засоби зв'язку були недостатніми, і залишаються такими, зважаючи на швидке розширення російських збройних сил з того часу.

Застарілі радянські технології тим часом виявилися погано пристосованими до нового типу війни, в якій дрони – і миттєва передача зображень і відео – відіграють вирішальну роль.

І російські, і українські військові почали покладатися на комерційні платформи. Якщо українці віддають перевагу західним провайдерам, таким як Signal або Discord, то росіяни обрали Telegram, оскільки він базується в Об'єднаних Арабських Еміратах, які підтримують добрі стосунки з Москвою. Вони вважають, що цей застосунок є більш несприйнятливим до західної розвідки сигналів.

"Як би дико це не звучало, але передача розвідданих, наведення артилерії, трансляція каналів безпілотників і багато інших речей зараз дуже часто здійснюється через Telegram", – заявив Рогозін у Telegram. Його батько, сенатор, є колишнім послом Росії в Організації Північноатлантичного договору і колишнім керівником космічної програми Росії.

Російські війська отримують доступ до Telegram або через мобільні мережі, або через супутникові термінали Starlink, які спочатку використовувалися виключно українськими військами, але тепер все частіше використовуються російськими підрозділами на окупованих частинах України.

"Telegram не є офіційно дозволеною системою зв'язку для російських військових, але його приватні чати та системи прямих повідомлень використовуються солдатами та деякими військовими підрозділами для координації на полі бою", – сказав Дмитрій Альперович, голова вашингтонського аналітичного центру Silverado Policy Accelerator.

Російські волонтери, які постачають безпілотники, приціли нічного бачення, транспортні засоби та іншу допомогу військовим частинам, працюють майже виключно через Telegram.

Сервіс Telegram також став прибутковою платформою для російських пропагандистів війни з мільйонами підписників, які працюють у тісній співпраці з Міністерством оборони Росії.

"Затримання Дурова саме по собі не викликало б такого резонансу в Росії, якби не одна обставина. Де-факто він є головним месенджером цієї війни, альтернативою засекреченій військовій мережі", – написав у Telegram Андрєй Медведєв, кореспондент російського державного телебачення і заступник голови Московської міської думи.

Російський солдат, який веде популярний Telegram-канал під назвою "Позивний Осетин", висловив тривогу багатьох своїх товаришів: "Якщо наші вороги проникнуть в Telegram, наші справи будуть в лайні. Через чати тече багато інформації, зашифрованої й незашифрованої".

Хоча Дуров похвалився рівнем шифрування "секретних чатів" Telegram, вони не є налаштуваннями за замовчуванням у застосунку, а їх налаштування є громіздким. За даними аналітиків, більшість повідомлень у мережі не є наскрізно зашифрованими.

Російський уряд відреагував на затримання Дурова у Франції з набагато більшим обуренням і люттю, ніж можна було б очікувати, враховуючи обставини від'їзду Дурова з Росії у 2014 році. Тоді Дуров відмовився від своєї частки у створеній ним соціальній мережі "ВКонтакте", щоб уникнути необхідності виконувати вимогу російських спецслужб надати дані про українських користувачів у групах, пов'язаних з революцією на Майдані проти підтримуваного Москвою президента Віктора Януковича.

Після того, як минулими вихідними з'явилася новина про затримання Дурова в аеропорту Парижа, кілька російських законодавців публічно закликали обміняти його на західних громадян, які перебувають під вартою в Росії. Після від'їзду з Росії Дуров отримав громадянство Франції, Сент-Кітс і Невіс та ОАЕ.

У середу французькі судові органи висунули Дурову попередні звинувачення, в тому числі у відмові співпрацювати зі слідством у справі про незаконну діяльність у Telegram. Він був поміщений під судовий нагляд, йому заборонено залишати Францію, і в разі визнання його винним йому може загрожувати до 10 років позбавлення волі.

Російські ЗМІ повідомляють про широке розповсюдження інструкцій від державних установ видаляти історії чатів у Telegram, хоча речник Кремля Дмітрій Пєсков заперечує, що такий наказ був виданий.

Алєксєй Журавльов, заступник голови комітету з питань оборони російського парламенту, заявив, що російські військові легко зможуть замінити Telegram, і ця заява була скептично сприйнята відомими російськими військовими блогерами.

Директор російської служби зовнішньої розвідки Сєргєй Наришкін нещодавно заявив, що очікує від Дурова: він не буде ділитися з французьким та іншими західними урядами будь-якою інформацією, яка може зашкодити російській державі. "Я дуже розраховую на те, що він цього не допустить", – сказав Наришкін в інтерв'ю інформаційному агентству ТАСС.

Високопоставлений західний чиновник заявив, що шкода, завдана російській системі безпеки, може бути значною, якщо Дуров вирішить співпрацювати, в чому нема жодної впевненості.

Представник розвідки в іншій західній країні заявив, що Telegram, окрім поля бою в Україні, був особливо важливим для проведення російськими спецслужбами диверсійних операцій в Європі.

"Дивлячись на рівень тривоги, з якою російський уряд відреагував на це, схоже, що вони справді занепокоєні", – сказав чиновник.

Французькі та інші західні правоохоронні органи навряд чи будуть тиснути на Дурова, щоб він віддав вихідні коди Telegram, вважає Хрісто Грозєв, дослідник відкритих джерел розвідки. Грозєв свідчив на боці обвинувачення на суді над Вадимом Красиковим, російським розвідником, який убив чеченського активіста грузинського походження в Берліні у 2019 році та був повернутий до Москви в рамках нещодавнього міждержавного обміну в'язнями.

"Але росіяни будуть прогнозувати й параноїдально боятися того, що французи та американці, ймовірно, запитають у Дурова, – сказав Грозєв. – Цей страх змусить росіян вважати його дуже небезпечною річчю. І порушення цього питання так публічно – це послання Дурову, що він не повинен ні з ким співпрацювати".

Дуров хвалився тим, що шифрування повідомлень у Telegram перевершує те, що пропонують такі платформи, як Signal і WhatsApp від Meta Platforms, які заблоковані в Росії. У травні Дуров перепостив статтю, в якій стверджувалося, що в Signal проникла американська розвідка і що його керівництво сприяло «підтримуваним США кольоровим революціям за кордоном» – улюблена теза Кремля, що стосується народних протестів, які скинули авторитарних правителів у сусідніх з Росією країнах і на Близькому Сході.

У квітні українська військова розвідка ГУР поскаржилася на те, що Telegram заблокував бота, якого вона використовувала для збору розвідувальної інформації в Росії та на окупованих територіях. Кілька подібних українських ботів, які використовувалися для вербування, також були заблоковані, деякі з них пізніше були відновлені.

"Ми не хочемо, щоб Telegram був інструментом для насильства", – написав тоді Дуров на своїй платформі.

Хоча Telegram був заблокований в Росії у 2018 році, коли Дуров поскаржився на неможливість відвідати там своїх батьків, у 2020 році він приїхав до Росії, і російські регулятори зняли обмеження. Наступного року російський державний банк ВТБ допоміг Telegram залучити 1 мільярд доларів у вигляді облігацій, частину з яких придбали російські інвестори.

"Ми знаємо, що Дуров багато зробив і багато чим пожертвував у 2013-2014 роках, щоб не розголошувати дані активістів Майдану, – сказав Андрій Солдатов, старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики. – Чого ми не знаємо, так це на яких умовах він домовився з російськими чиновниками у 2020 році, за якими було знято заборону на Telegram".

Тоді Дуров заявив, що зняття заборони матиме «позитивний вплив» на національну безпеку Росії, і додав, що Telegram розробив способи видалення «екстремістської пропаганди» без шкоди для приватності користувачів.

Наші інтереси: 

Аналізуємо затримання творця Телеграму і до чого це може призвести. Існує ще така думка, що Дуров сам здався французькій владі під виглядом свого затримання.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що це ще один удар по Росії в рамках СКК Байден-Камала-24.
Ймовірно, що Штати й раніше відстежували російські комунікації в Телеграмі, хоча не до всього там доходили руки. Просто зараз вирішили, що компрометація цього месенджера і підрив довіри до нього буде дієвішим ударом по Росії, ніж тихий аналіз даних.
Якщо припустити, що американська розвідка з усього масиву російських даних у цьому месенджері аналізує та використовує лише 20%, а решта 80% даних працює на Росію, то після підриву довіри до Телеграма кількість російських комунікацій різко зменшиться, що призведе до хаосу в армії, її забезпеченні та в системі безпеки в цілому.
Штати знайшли ще одне вразливе місце Росії.
Росіяни потрапили в пастку: не можна класти всі яйця в один кошик. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що це ще один удар по Росії в рамках СКК Байден-Камала-24.
Ймовірно, що Штати й раніше відстежували російські комунікації в Телеграмі, хоча не до всього там доходили руки. Просто зараз вирішили, що компрометація цього месенджера і підрив довіри до нього буде дієвішим ударом по Росії, ніж тихий аналіз даних.
Якщо припустити, що американська розвідка з усього масиву російських даних у цьому месенджері аналізує та використовує лише 20%, а решта 80% даних працює на Росію, то після підриву довіри до Телеграма кількість російських комунікацій різко зменшиться, що призведе до хаосу в армії, її забезпеченні та в системі безпеки в цілому.
Штати знайшли ще одне вразливе місце Росії.
Росіяни потрапили в пастку: не можна класти всі яйця в один кошик. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Арешт Павла Дурова має відверто демонстративний характер. Якби стояло питання лише про схилення його до співпраці, то це зробили б тихо, приватно, десь у Дубаї. А тут спеціально зробили таку сенсацію, що вся Росія стоїть на рогах. По суті, чисто інформаційними засобами і з мінімальними витратами завдано надпотужного удару по російських комунікаціях.
Чому саме зараз? Тому що свято наближається.  Свято демократії 5 листопада.
Оголошено початок стратегічної комунікаційної кампанії «Байден-24»: чому це добре для України

Все, що робиться з власної волі, – добро!