Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 69
  • Переглядів: 72

Російська нафта нарешті потрапила під санкції – Bloomberg

Категорія:

Усі індійські нафтопереробники відмовилися від російської нафти, десятки підсанкційних суден не змогли завантажити вантажі. Індія є другим великим клієнтом Москви після Китаю, але більше не прийматиме танкери, що належать державному підприємству "Совкомфлот", через ризик, пов'язаний із санкціями.

24032701.jpg

Петербурзький нафтовий термінал. Фото: SOPA Images/LightRocket/Getty Images

З початку жовтня США посилили санкції проти більш значного флоту танкерів, що перевозять російську нафту. За даними аналітичної компанії Kpler, відтоді десятки танкерів, що потрапили під санкції, стоять без діла, а в океанах без діла плаває більше барелів російського дизельного пального, ніж будь-коли з 2017 року, пише Bloomberg.

Разом ці кроки можуть поступово зменшити доходи Росії від продажу нафти, що є ключовою політичною метою США та їхніх союзників, наголошує американське агенство новин.

Підхід "Групи семи" до санкцій проти Росії характеризується відмовою завдати болю власній економіці у вигляді підвищення цін на нафту. Вашингтон придумав так звану політику цінових обмежень саме для того, щоб пом'якшити санкції, які готувалися в Брюсселі. І відколи почалася війна два роки тому, Росія продовжує експортувати величезні обсяги нафти.

Хоча на даному етапі не очікується різкого скорочення поставок, питання полягає в тому, як далеко західні регулятори зайдуть у закручуванні гайок, поки ціни на нафту прямують до 90 доларів за барель, а президент Джо Байден починає виснажливу передвиборчу кампанію з болючою інфляцією, яку все ще пам'ятають американці.

"Це зростаючий тиск на російські експортні потоки, особливо, до Індії, – сказав Річард Бронз, керівник відділу геополітики консалтингової компанії Energy Aspects Ltd. – Ми перебуваємо на етапі, коли тертя, пов'язані з санкціями, стають дуже очевидними".

Починаючи з жовтня, США визначили 40 окремих російських нафтових танкерів. Чотири з останніх танкерів продовжують здійснювати поставки, але жодне з підсанкційних суден не забрало жодного вантажу з того часу, як їх було включено до списку Мінфіном США, свідчать дані відстеження танкерів, зібрані агентством Bloomberg.

Дедалі жорсткіші умови торгівлі завдали потужного символічного удару по Кремлю, оскільки Індія – його вірний торговельний союзник під час війни – уникає російського флоту. Водночас Україна почала підривати російські нафтопереробні заводи, хоча не зрозуміло, наскільки ця стратегія користується підтримкою у Вашингтоні.

"Ми, безумовно, спостерігаємо посилення санкційного тиску США як на російську нафту, так і на експорт, – каже Грег Брю, аналітик Eurasia Group в Нью-Йорку. – Це відбувається в той час, коли США намагаються надати більше допомоги Україні, коли успіхи України на полі бою починають погіршуватися, і коли Росія, схоже, бере гору".

Минулого року державний "Совкомфлот" перевіз близько п'ятої частини всіх російських поставок нафти до Індії. Цей показник знижувався ще до того, як з'явилася новина про те, що нафтопереробні заводи країни більше не прийматимуть судна.

"Ми очікуємо і вітаємо, що світові покупці нафти будуть набагато менш охоче мати справу з "Совкомфлотом", ніж у минулому", – заявив представник Міністерства фінансів США, додавши, що ці заходи не повинні мати впливу на нафтовий ринок, тому що Росія підтримуватиме стимул продавати нафту".

Тепер цьому флоту доведеться шукати роботу в іншому місці – і це буде нелегко. Щонайменше сім суден зупинилися в Чорному морі й зникли з цифрових систем моніторингу, показує відстеження танкерів Bloomberg. Цього тижня "Совкомфлот" визнав, що санкції зашкодили його діяльності.

"Вибір "Совкомфлоту" в якості мішені означає значне посилення санкцій США проти Росії, – сказав Яніс Клюге, старший науковий співробітник з питань Східної Європи та Євразії в Німецькому інституті міжнародних відносин і безпеки в Берліні. – Це не вирішить проблему обходу, але призведе до зростання вартості транспортування і цінових знижок на російську нафту".

Попри це, Росія все ще може використовувати так званий "тіньовий флот" суден, накопичений незабаром після вторгнення в Україну 2022 року – це часто старі судна без належної страховки та з незрозумілим правом власності – для здійснення своїх поставок. За деякими оцінками, є до 600 таких суден, а також грецькі танкери, які продовжують обслуговувати торгівлю в умовах цінового ліміту, встановленого "Великою сімкою".

Витрати на доставку російської нафти величезні. За даними Argus Media, доставка вантажу Балтійським морем до Китаю коштує близько 14,50 доларів за барель. За оцінками агентства, більш ніж половина цієї суми пов'язано з санкціями.

"Чи перетвориться це на реальні втрати поставок, залежатиме від того, як швидко будуть знайдені обхідні шляхи для вирішення проблем з фрахтом і чи будуть російські продавці готові поглибити знижки", – зазначає Бронз з Energy Aspects.

Ще одна проблема для Москви виникла у сфері продажу нафтопродуктів. За даними Kpler, за 10 днів до 17 березня в середньому 6,2 мільйона барелів російського дизельного пального було в обігу, що є найвищим показником щонайменше з 2017 року.

Хоча не ясно, що саме санкції спричинили таке накопичення, вражає той факт, що така велика кількість нафти накопичується в той час, коли удари безпілотників мали б обмежити постачання.

"Вашингтон все ще має потужні інструменти, щоб зашкодити російському експорту нафти, але використовує їх обережно, побоюючись стрибка цін на газ у передвиборчий рік", – сказав Клюге.

 

Наші інтереси: 

Стежимо за перебігом "нафтової війни" з агресором (нафта завжди була чи не найголовнішим чинником у закінченні війн в минулому столітті). Дивимося, як працюють /не працюють санкції на третьому році російсько-української війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи