Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія захотіла включитися в систему безпеки Європи на кращих для себе умовах. 5 сценаріїв для України – Ілля Куса

Експерт-міжнародник Ілля Куса розповів про 5 сценаріїв розвитку ситуації, що склалася після визнання Путіним "республік" ОРДЛО. Після Женевської зустрічі намітилася велика різниця між позиціями США та Росії. Російська сторона почала політизувати питання гарантування безпеки, намагаючись їх підняти до глобального рівня, зачіпаючи всі аспекти євро-атлантичної системи в Європі.

22022305.jpg

Ілля Куса

Росія захотіла включитися в систему безпеки Європи на кращих для себе умовах. Переговори з РФ Байден назвав як діалог про стратегічну безпеку, що означає діалог про сфери впливу. Росія хоче мати сфери впливу і хоче, щоб їх визнав Захід. Росія хоче примусити Захід будь-яким способом, в тому числі й силою зброї та через Україну, примусити Захід обговорити нові правила гри у світі, що змінюється.

Ось які сценарії, на думку експерта, можуть бути в Україні:

  1. Повномасштабна війна, якою нас лякали останній час західні ЗМІ та деякі українські ЗМІ, з метою розгрому Української армії та повалення державної влади в Києві. Це малоймовірний сценарій.
  2. Війна по типу Грузинської війни 2008 року – коли РФ завела своїх «миротворців» на територію Південної Осетії та Абхазії, а потім разом з місцевими сепаратистами зайшла у Грузію і примусила до миру: підписати свій мирний договір і встановити свою лінію розмежування.
  3. Ситуація «Ні миру, ні війни». Це – те, що було останні сім років. Лінію розмежування не чіпають, але вона може незначним чином змінювати в одну чи іншу сторону. Взаємні постріли продовжуються, використання снайперів, міни й т. д. Але все буде більш жорстко за рахунок російських військ, які вже легітимізовані Путіним.
  4. Конфедерація. Проведення Росією обмеженої військової операції з метою розширення кордонів «Л/ДНР» до адміністративних кордонів Луганської та Донецької областей. В разі успіху РФ може нав’язати Україні не тільки перемир’я, а й нову політичну угоду. Тут вже буде не реінтеграція окупованих територій, про що були переговори останні сім років, а політична угода про конфедерацію. Тобто ескалація з метою проштовхнути якусь невигідну Україні політичну угоду.
  5. Умовне Придністров’я. Російські війська заходять на територію Донбасу і все зводять до обнулення – тобто деескалація. Встановлюється військовий паритет. З двох боків стоять дві армії. РФ ще більше посилює свій контроль на Донбасі і уходить в повну заморозку конфлікту. Тоді російська армія грає роль стримуючого чинника і не загострює ситуацію.

Експерт каже, що не розуміє, які стратегічні вигоди отримала РФ в результаті визнання «незалежних республік». На Мінських переговорах можна тепер поставити хрест – тобто вже нема ніяких Мінських переговорів і ніяких домовленостей.

Росії потрібен контроль над Україною. Повномасштабна війна цього не дасть. Зараз контроль здійснюється непрямими методами, а не захопленням території зброєю.

Далі слухайте з 18-ої хвилини:

Наші інтереси: 

Аналізуємо ситуацію, розглядаємо її з іншого боку через геополітичні претензії РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Росія не держава і навіть не претендент на державу учасницю в ООН. При відторгнені території від цього утворення не наступає юридичної відповідальності. Це потужний геополітичний інструмент який і використали дипломати України. https://drive.google.com/file/d/18HJ5udsaPHBnuu0Q9VTZ_r5e2bEQUca9/view?usp=sharing

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Росія не держава і навіть не претендент на державу учасницю в ООН. При відторгнені території від цього утворення не наступає юридичної відповідальності. Це потужний геополітичний інструмент який і використали дипломати України. https://drive.google.com/file/d/18HJ5udsaPHBnuu0Q9VTZ_r5e2bEQUca9/view?usp=sharing

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.