Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 170
  • Переглядів: 182

Росія підриває оборону України, поки Зеленський бореться зі своїм топ-генералом – Bloomberg

Категорія:

Спецтема:

Бойові дії, ймовірно, дещо вщухнуть протягом наступних кількох місяців, а більш наступальні дії відновляться в травні та червні, коли підсохне земля:  саме тоді стане зрозумілою доля допомоги ЄС і США. Нині Україні не вистачає зброї для захисту своїх міст, а Президент України Володимир Зеленський бореться зі своїм головнокомандувачем.

240131-trening.jpg

Українські цивільні та військові беруть участь у приватній тренувальній ініціативі "Backyard Camp" у Київській області, 28 січня.Фото: Юлія Кочетова/Bloomberg
Українські цивільні та військові беруть участь у приватній тренувальній ініціативі "Backyard Camp" у Київській області, 28 січня.Фото: Юлія Кочетова/Bloomberg

Для підтримки "активної оборони", як називають новий підхід у війні, Україна потребуватиме постійного постачання артилерійських снарядів та інших боєприпасів, які союзники намагаються забезпечити. Публічно українські посадовці заявляють, що продовжуватимуть боротьбу з російськими військами, навіть якщо підтримка союзників не надійде. Але звіти з фронту свідчать, що ситуація там стає дедалі важчою, а ЗСУ часом ледве стримують московські війська, як стверджують західні чиновники, знайомі з перебігом переговорів, які побажали залишитися анонімними, щоб не розголошувати конфіденційні питання, йдеться у матеріалі Bloomberg від 31 січня.

За словами поінформованих людей, цього тижня Зеленський намагався – і не зміг – усунути генерала Валерія Залужного, зазначається у статті. Зеленський шукає більш сміливого підходу до війни "після торішнього невдалого контрнаступу і, схоже, розходиться з більш консервативними поглядами свого генерала".

Бойові дії переросли в окопну війну з використанням безпілотників, що залишає мало шансів для будь-якої зі сторін "здивувати іншу сторону на фронті". Для підтримки "активної оборони", як називають цей підхід, Україна потребуватиме постійного постачання артилерійських снарядів та інших боєприпасів, які союзники намагаються забезпечити.

Публічно українські офіційні особи заявляють, що продовжуватимуть боротьбу проти російських військ вторгнення, навіть якщо підтримка союзників не надійде. Але повідомлення з фронту свідчать про те, що ситуація там стає дедалі важчою, а Українським силам часом важко стримувати московські війська, про що кажуть на умовах анонімності західні посадовці, знайомі з перебігом дискусії.

Україні не вистачає артилерійських снарядів і зенітних ракет для захисту своїх міст від російських атак, а життєво необхідна допомога з боку Європи та США застрягла в процесі узгодження, тож українські війська часом ледве стримують російські.

За словами дипломатів, європейські союзники не зможуть поставити 1 мільйон набоїв, які вони обіцяли доставити до 1 березня, оскільки на тлі постійних затримок у виробництві та занепокоєння щодо виснаження запасів вони нададуть лише близько 600 000 набоїв до цього терміну. Міністри оборони, які зустрінуться в Брюсселі цього тижня, можуть спробувати підрахувати інші поставки, щоб збільшити загальну кількість, але все одно не досягнуть мети в 1 мільйон, яка була поставлена минулого року, кажуть дипломати.

Якщо українські війська не матимуть снарядів, щоб утримувати тиск, "Росія може продовжити артилерійські обстріли, а їхня піхота атакуватиме українські позиції, – сказала Енн Марі Дейлі, дослідник Rand Corp. і офіцер запасу армії США. – Це несправедлива боротьба для українських захисників".

Виклики з'являються в той час, коли українське командування завершує розробку планів утримання 600-мильної лінії фронту в цьому році, промацуючи слабкі місця в російській обороні, але не намагаючись здійснити серйозний прорив після того, як торішній контрнаступ приніс невтішні результати.

За словами західних дипломатів, напруженість у відносинах між Зеленським і його головнокомандувачем Залужним зросла, оскільки на лінії фронту спостерігається стагнація.

На зустрічі в Києві в понеділок Зеленський попросив генерала Залужного "взяти на себе нову роль в рамках кадрових перестановок, покликаних оновити військове керівництво України", йдеться у публікації. Залужний відмовився передати контроль над Збройними силами, а подальші витоки інформації в ЗМІ "поглибили недовіру між двома таборами, яка виникла ще в перші місяці війни".

У публікації зазначається, що вони "посварилися через новий закон про військовий призов, який має на меті поповнити виснажені лави армії, але є непопулярним серед українського народу. Напруженість посилюється й тим, що Залужний користується широкою підтримкою як серед українського народу, так і серед військовослужбовців. Генерал, якого за опитуваннями підтримують 88% українців, заявив, що не зацікавлений стати політиком, а Зеленський застеріг вищих військових офіцерів від входження в політику".

Зняття Залужного "буде вкрай непопулярним серед українських військових, – заявив у вівторок Майкл Кофман, фахівець з питань Росії та України в Фонді Карнегі за міжнародний мир, в ефірі подкасту "Війна на скелях". – Я не впевнений, що призначення когось нового вирішить будь-які з цих великих питань щодо мобілізації, щодо того, якою має бути українська стратегія".

На думку західних офіційних осіб, московські війська, тим часом занадто виснажені, щоб досягти значних успіхів, якщо тільки українська оборона не зазнає краху. Навіть тоді Кремлю, ймовірно, доведеться мобілізувати більше військ, щоб закріпити досягнуті успіхи, чого він поки що робить неохоче.

США підштовхують Київ до того, щоб він більш чітко сформулював свій військовий план на цей рік, враховуючи обмеження в підтримці. Офіційні особи очікують поєднання постійного тиску вздовж лінії фронту з більш таємними операціями та дальніми ударами в глибокому тилу Росії. Україна використовувала зброю власного виробництва для деяких з цих атак, які завдали ударів по лініях постачання і базах Москви та похитнули її контроль над Чорним морем.

Представники країн Альянсу зазначають, що оборонна тактика, хоча і не забезпечує вражаючих проривів, які допомогли Україні здобути міжнародну підтримку в перший рік війни, врешті-решт підірве здатність Росії продовжувати воювати.

За словами західного чиновника, за останні місяці Київ також створив певні резерви ключових боєприпасів союзників, щоб забезпечити постачання своїх військ. Але цього недостатньо для того, щоб зупинити Росію. Цього також недостатньо, щоб компенсувати дефіцит артилерійських снарядів.

За словами міністра оборони Естонії Певкура, Українські війська вистрілюють в середньому лише на третину більше снарядів, ніж росіяни. За естонськими оцінками, Москва має намір отримати близько 4,5 мільйонів снарядів з власного виробництва і поставок з Північної Кореї. І хоча більш сучасні гаубиці та обладнання для наведення на ціль означають, що Українським військам не потрібно стільки снарядів, як російським, щоб завдати такої ж шкоди, кількісний недолік не може бути подоланий повністю.

"Україна неминуче перебуває в стратегічній обороні", – сказав Бен Баррі, фахівець з наземних війн Міжнародного інституту стратегічних досліджень. За наявності достатньої кількості сучасного високотехнологічного обладнання від союзників, додав він, "вона цілком може завдати значної шкоди росіянам".

Хоча Владімір Путін майже повністю перевів російську економіку на військові рейки, на відновлення тисяч танків та іншого озброєння, втраченого в ході бойових дій, підуть роки. За оцінками США, Росія втратила понад 315 тисяч солдатів убитими та пораненими. Останнім часом її війська також піддаються спалахам хантавірусу – виснажливої хвороби, яку поширюють миші в окопах.

Тим часом Україна намагається поповнити лави своїх військ. Президент Зеленський розкритикував заклик військових призвати до армії 500 тисяч нових призовників. Проте Київ сподівається, що якщо підтримка союзників буде схвалена й Україна зможе відновити свої сили та посилити тиск на Росію.

За словами офіційних осіб, винищувачі F-16 надійдуть на озброєння пізніше цього року, що допоможе Україні кинути виклик російській повітряній могутності. Члени Альянсу також працюють над пакетом зобов'язань у сфері безпеки, спрямованих на те, щоб продемонструвати свою відданість захисту України на довгі роки.

Бойові дії, ймовірно, дещо вщухнуть протягом наступних кількох місяців, а більш наступальні дії відновляться в травні та червні, коли підсохне земля, вважає естонський військовий експерт Певкур. За його словами, саме тоді стане зрозумілою доля допомоги ЄС і США.

"Якщо ми не знайдемо рішення до того часу, то Україні буде надзвичайно важко втримати свої позиції, тому що, як ми знаємо, Росія не переймається втратою людей. Ми бачили це багато разів" – попередив він.

Наші інтереси: 

Читаємо різні іноземні ЗМІ, аналізуємо і робимо власні висновки. Покладатися на інформацію розмовляючих голів телемарафону та українських ЗМІ не можна. Вчергове бачимо, що Зеленський дуже переймається тим, що Залужний став його конкурентом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи