Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія намагається змусити інтернет замовкнути

Категорія:

26 серпня в центрі Москви під пильним наглядом поліції пройшла дозволена демонстрація за «вільний інтернет» за участю кількох сотень людей. Правоохоронні органи затримали 11 активістів.

 

Це різношерсте зібрання пройшло за ініціативою ряду невеликих опозиційних партій, як націоналістичних, так і ліберальних. Активісти були здебільшого молодими людьми, які ось уже вдруге за три місяці вирішили висловити протест проти посилення контролю влади в мережі.

Ратифіковані Володимиром Путіним закони в цій сфері суперечать його словам, висловленим  на зустрічі з молоддю в Криму 20 серпня: «Якщо саме співтовариство виробить систему морально-етичних фільтрів, це було б правильно. З тим, щоб якщо не виключити, то хоча б мінімізувати, а краще виключити втручання у цей процес держави».

«Для громадян - це практично цензура»

Останній закон був прийнятий парламентом в кінці липня і передбачає заборону VPN (віртуальні приватні мережі), якщо ті не керуються прийнятим в Росії «чорним списком» заборонених сайтів, і інших інструментів, які дозволяють анонімно користуватися мережею. Інтернет-омбудсмен Дмитро Мариничев назвав цей документ, що вступає в силу з 1 листопада, «абсолютним божевіллям».

«Для громадян - це практично цензура», - вважає він.

«Будь то Росія, Китай або якась інша країна, давайте називати речі своїми іменами: це не «розумне» регулювання, а порушення прав людини», - написав у Twitter американський викривач Едвард Сноуден (Edward Snowden), що отримав притулок в Росії.

За кілька днів до того був затверджений інший закон (вступає в силу з 1 жовтня), який передбачає автоматичне включення в чорний список дзеркал (тобто копій) заборонених сайтів.

Нарешті 1 січня 2018 року почне діяти закон, який зобов'яже всіх користувачів месенджерів на зразок WhatsApp і Viber ідентифікуватися за номером телефону.

Ці кроки стали продовженням «пакету Ярової» (прийняті в 2015 році антитерористичні заходи), який зобов'язує всі інтернет-підприємства зберігати дані про російських громадян на території країни.

Google і Apple вже перенесли частину серверів в Росію. «Обраний курс досить сумний, - зазначає засновник асоціації «РосКомСвобода» Артем Козлюк. - Спочатку забороняють контент, потім інструменти. За  логікою, на черзі – користувачі».

Чорний список

За підрахунками, всього в Росії з 2012 року було заблоковано 82 890 сайтів і сервісів.

До цього також слід додати 4 мільйони сайтів, які поплатилися лише за те, що отримали ту ж IP-адресу (вона може змінюватися), що й заборонені сайти.

Французький відеосервіс Dailymotion і американська соцмережа для професіоналів Linkedln поповнили чорний список через відмову виконати вимоги влади. Зараз під прицілом Москви виявився месенджер Telegram, який був створений Павлом Дуровим, що перебрався в США. Крім того, поліція затримала близько 200 осіб.

Росія виправдовує все необхідністю боротьби з тероризмом, однак її кроки, скоріше, пояснюються досить широким тлумаченням поняття «екстремізм», наближенням березневих президентських виборів і успіхом в інтернеті опозиціонера Олексія Навального, який позбавлений доступу до традиційних ЗМІ. 

«Перші обмеження з'явилися в 2012 році, коли інтернетом користувалося більше половини населення, і стали з'являтися «інші» думки», - розповідає Артем Козлюк.

«Уряд ефективно контролює більшу частину традиційних ЗМІ, проте незалежні користувачі відкрито критикують його дії. Влада, очевидно, розглядає їх як загрозу, яку необхідно усунути», - говорить Юлія Горбунова з Human Rights Watch, яка випустила в липні доповідь «Онлайн і по всіх фронтах: Наступ на свободу вираження поглядів в Росії».

Не за горами і новий етап: в Думу внесено на розгляд законопроект, який пропонує обмежити до 20% іноземну  участь в телекомунікаційному бізнесі, як це вже прийнято в ЗМІ.

Наші інтереси: 

Росія ізолюється. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Народ має таку владу, яку заслуговує!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Народ має таку владу, яку заслуговує!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!