Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рішення щодо вступу України до НАТО ухвалюватимуть на ювілейному саміті Альянсу в Вашингтоні, – Чалий

Категорія:

Вступ до НАТО означатиме, що Україна розподіляє відповідальність за європейську безпеку з іншими країнами, вважає дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у США (2015-2019) Валерій Чалий.

230707chalyy-1.jpg

Валерій Чалий
Вале́рій Олексі́йович Ча́лий (нар. 1 липня 1970, Вінниця) – український політик, дипломат, громадський і державний діяч

"Вступ України до НАТО означатиме, що ми розподіляємо відповідальність за європейську безпеку з іншими країнами. Україна не повинна самотужки весь час тримати цю оборону. Нам потрібно бути разом в Альянсі. Ключові рішення щодо вступу України до НАТО будуть прийматися у Вашингтоні наступного року, на ювілейному саміті НАТО", – цитує Валерія Чалого "Еспресо".

За словами дипломата, на саміті НАТО у Вільнюсі має пролунати заява про надання Україні далекобійної зброї.

"Від саміту у Вільнюсі я очікую заяву про надання ракет ATACMS й інших далекобійних ракет. Також має бути сигнал керівництву Росії, що шантаж Кремля не здійснився, і що Україна буде у НАТО в конкретному форматі. Не готові зараз про це сказати, перекиньте цей місток на Вашингтон й зніміть усі питання: формули, гарантії безпеки перехідних періодів, алгоритми – це все потрібно залишити в минулому. Зараз питання стоїть руба – або так, або ні", – наголосив Чалий.

Що відомо про вступ України до НАТО

11-12 липня відбудеться саміт країн НАТО у Вільнюсі. На ньому Україна очікує конкретних рішень щодо свого шляху до вступу в Альянс. 23 травня посол України в НАТО Наталія Галібаренко розповіла, що в контексті майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі Україна готує два пакети співпраці - політичний та практичний, які запропонує для обговорення.

Своєю чергою очільник МЗС Дмитро Кулеба 30 травня озвучив три кроки для успіху Вільнюського саміту: "Посилити інституційні зв'язки та допомогу між Україною та НАТО. Зробити крок до членства України в НАТО. Надати гарантії безпеки на шляху України до НАТО".

10 червня заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов висловив переконання, що липневий саміт НАТО у Вільнюсі зафіксує алгоритм вступу країни до НАТО. Згодом генсек НАТО Столтенберг заявив, що Україна однозначно стане членом Альянсу, але точні дати вступу назвати неможливо, поки країна перебуває в стані війни.

15 червня Європарламент 425 голосами "за" ухвалив резолюцію із закликом запросити Україну до НАТО. Наступного дня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Столтенберга відмовитися від ПДЧ при вступі України до НАТО.

Натомість президент США Джо Байден повідомив, що він не проти прибрати етап ПДЧ для вступу України до НАТО. Це означатиме певне полегшення процедури приєднання.

Пізніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна є ключовою частиною оборони Європи, й закликав союзників запросити країну до НАТО. Вже 27 червня він зауважив, що Україна має всі підстави, щоб отримати політичне запрошення до НАТО на саміті у Вільнюсі.

А міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі запевнив, що країна надасть підтримку Україні для вступу до Альянсу за спрощеною процедурою.

28 червня Зеленський під час виступу в парламенті з нагоди Дня Конституції запропонував на обговорення п'ять пунктів Української доктрини, яка передбачає, що майбутнє України в Європейському Союзі та НАТО.

Посол США в НАТО Джуліанна Сміт 30 червня заявила, що країни-члени Північноатлантичного альянсу близькі до консенсусу щодо вступу України до НАТО без ПДЧ.

Наші інтереси: 

Прислухаємося до Валерія Чалого, який попри те, що є дипломатом, висловлюється дуже чітко і те, що він говорить, має сенс. Особливої уваги заслуговують його міркування щодо державного управляння, про що ми писали у статті "Чиновникам жодним чином не цікаві прозорі інвестиції та реальні справи – Валерій Чалий".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи