Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Реформатори вилетіли з "Дрімтім". Річниця президента Зеленського

 Володимир Зеленський будує небезпечну для України систему влади. Всі процеси концентруються в Офісі президента. Колишній міністр фінансів Олександр Данилюк та колишній член Національної агенції із запобігання корупції Руслан Рябошапка розповіли про похід у владу з Володимиром Зеленським.

20051901.jpg

Фото з Фейсбука Володимира Зеленського

ВВС News-Україна поспілкувалась з колишніми членами "дрімтім" президента Зеленського.

"Люди, які допомагали Зеленському прийти до влади і створити правильний порядок денний реформ, виявились непотрібні у його моделі управління", - вважає Олександр Данилюк.

Він залишив команду президента чи не найперший - ще у вересні 2019 року, коли звільнився з посади секретаря РНБО.

Серед причин звільнення називав завеликий вплив Андрія Богдана та небезпеку від повернення Ігорю Коломойському "ПриватБанку".

"Я залишив посаду у вересні, бо побачив, що Володимир Зеленський будує небезпечну для України систему влади - всі процеси концентруються в адміністрації президента", - згадує Данилюк.

Він вважає, що Зеленський призначає на найвищі посади "лояльних та слабких людей", які далекі від розуміння процесів у державі.

"Це дуже комфортна для президента модель управління", - каже Данилюк.

Через це Зеленському не вдалось виконати жодну з головних своїх обіцянок: боротись з олігархами та корупцією, провести реформи, досягти економічного зростання.

Руслан Рябошапка пропрацював генпрокурором до березня 2020 року. Реформу Офісу генпрокурора він завершити не встиг, а зараз живе у Франції.

"Я б розділив президентство Зеленського на дві частини. Перша - так званий турборежим, у тому числі в корупційній сфері. Потім все змінилось", - вважає Рябошапка.

Цю радикальну зміну ексгенпрокурор пов'язує із заміною голови Офісу президента Андрія Богдана на Андрія Єрмака.

"Люди, які намагались робити реформи, стали достатньо небезпечними для впливового бізнесу та олігархів. Президент вирішив краще мати консенсус і мир з цими найбагатшими людьми, ніж рухати реформи далі й мати проблеми", - каже Руслан Рябошапка.

"Тому ми бачимо зараз вільний доступ до медіа, які належать олігархам, а з іншого боку ми не бачимо критики від цих медіа у бік президента", - наполягає він.

Свою відставку з поста генпрокурора Рябошапка теж пов'язує з олігархами.

"Ми наблизились до олігархів, - каже Рябошапка, - разом з НАБУ ми були дуже близькі до повідомлення про підозру колишньому власнику найбільшого банку країни".

Він має на увазі Ігоря Коломойського. Офіс генпрокурора також нібито наблизився й до інших олігархів, які раніше володіли комерційними банками.

"Тому я вірю, що ми стали небезпечними для них", - додає Руслан Рябошапка.

Олександр Данилюк вважає, що обіцянка Зеленського боротись з олігархами вже у минулому.

"Вікно можливостей для реформ також вже закрилась. Але новий політичний сезон восени й місцеві вибори можуть дати новий подих політичному процесу", - сподівається Данилюк.

"Реакція на скандал з Єрмаком мала бути різкішою та рішучішою. Тут Зеленський повторює помилки свого попередника. У ситуації з Гладковським Порошенко навіть діяв рішучіше, швидко відсторонив з посади, а потім і звільнив. Проблема кумівства присутня зараз у команді Зеленського", - визнає колишній генпрокурор.

Пан Данилюк допускає, що Зеленський не допрацює на посаді до кінця каденції, але добровільну відставку називає не найкращим варіантом для президента.

"Надіюсь, що він або сам зрозуміє, що потрібні зміни, або зміниться баланс сил в країні", - припускає Данилюк.

Його головна надія на те, що з часом в парламенті виникне потреба в коаліції. У такій ситуації роль Зеленського зменшуватиметься і наближатиметься до конституційної - зовнішньої політики та національної безпеки.

На думку Рябошапки, єдиним шансом змінити ситуацію для Зеленського на краще є кардинальна зміна ставлення до оточення.

Першим кроком є звільнення Андрія Єрмака, а далі має бути поява навколо президента команди професіоналів.

"Зеленський не є професіоналом у державному управлінні, тому все залежить від того, хто його оточує", - наполягає Рябошапка.

Довідка НО:

20 травня 2019 року відбулася інавгурація новообраного президента України Володимира Зеленського. Його перемогу безпрецедентно швидко визнав Захід

Менше, ніж за рік президентства Зеленського "Започатковані позитивні зміни поставили на паузу". Міністрів першого уряду Зеленського «злили» на догоду рейтингам Зеленського. Він залишився з пристосуванцями і обрав олігархів. 

Наші інтереси: 

Розуміти, що 1 рік президента Зеленського демонструє багато грубих і невиправданих помилок і відкат назад. Думати, що робити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи