Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 15

Приховування НЛО урядом США справді є, але це не те, що ви думаєте, – The Atlantic (США)

Категорія:

Світ:

Десятиліттями розсекречувані службові записки, внутрішні звіти та дослідницькі проекти створюють відчуття, що уряд не має задовільних відповідей на найзагадковіші спостереження. Прочитавши тисячі сторінок урядових звітів, я вважаю, що секретність уряду зумовлена його занепокоєнням через власне невігластво. Там щось є або, швидше за все, багато чого є – і ніхто з нас поки що не знає, що саме.

231118-ufo.jpg

Концепція НЛО.
Концепція НЛО. Американські військові розсекретили деякі відеозаписи, на яких зафіксовані непізнані літаючі об'єкти. ktsimage/Getty

Небагато є секретів, яких не знає Джон Бреннан. Він провів 25 років у ЦРУ, став радником Білого дому з питань внутрішньої безпеки, а потім повернувся до ЦРУ на посаду директора. Якби його цікавило якесь питання, він міг би керувати легіонами аналітиків, офіцерів, мережами спостереження та інструментами, щоб знайти відповідь. Проте в інтерв'ю економісту Тайлеру Коуену в грудні 2020 року Бреннан дещо плутано зізнався, що його спантеличила хвиля нещодавніх повідомлень про НЛО: "Деякі з явищ, які ми будемо спостерігати, все ще залишаються непоясненими і можуть насправді бути певним феноменом, який є результатом чогось, чого ми ще не розуміємо, і який може включати певний вид діяльності, що, як дехто може сказати, є іншою формою життя".

Про це у своїй статті на The Atlantic пише Герретт Грефф (Garrett M. Graff), журналіст, історик і автор книги "НЛО: інсайдерська історія пошуку урядом США інопланетного життя тут і зовні".

Цей хитромудрий і плутаний коментар викликав у мене інтерес. Все, що спантеличувало Бреннана, варто було дослідити. Протягом наступних двох років я занурився в історію причетності уряду США до НЛО. Я переконався, що приховування існує – просто воно не таке, як ви думаєте. Безліч викриттів, розсекречених документів і публічних звітів свідчать про активний, безперервний обман. Навіть сьогодні уряд, безсумнівно, приховує інформацію про свої знання та робочі теорії про те, що існує в небі над нами.

Але це приховування, яке, на мою думку, існує, є набагато більш приземленим, ніж приховування розвідки, яка назавжди змінила б наше розуміння себе і нашого всесвіту. Існує кілька основних очевидних причин, чому уряд приховує знання про те, що зараз називають "неідентифікованими аномальними явищами", або НЛО. Деякі публічні звіти про НЛО, ймовірно, є секретними урядовими проектами, технологіями або операціями. За даними ЦРУ, випробувальні та дослідницькі польоти літаків-шпигунів U-2 і Oxcart "склали більше половини всіх повідомлень про НЛО наприкінці 1950-х років".

Військові мають більше секретних випробувальних польотів, дослідницьких проектів і спеціальних літальних апаратів, ніж більшість людей може собі уявити. (Новий стелс-бомбардувальник Пентагону нового покоління B-21 тільки цього місяця здійснив свій перший випробувальний політ).

Інші повідомлення про спостереження над НЛО свідчать про те, що передові технології іноземних супротивників, таких як Росія, Китай та Іран, випробовуються на американській обороні. Уряд не хоче розголошувати, що було виявлено, а що ні. Рідкісні заяви офіційних осіб підтверджують це, наприклад, коли Пентагон заявив на слуханнях у Конгресі в 2022 році, що те, що спочатку здавалося неземними трикутними апаратами, що світяться, насправді було лише земними дронами, сфотографованими через лінзи нічного бачення.

Безліч дивних інцидентів, таких як таємничий рій об'єктів, що переслідували кораблі ВМС біля узбережжя Каліфорнії у 2019 році, вказують на те, що є ще багато чого, що можна сказати про іноземні програми, які випробовують на міцність американську обороноздатність.

Можливо, певні відомства мовчать про ці програми, бо не мають достатньо інформації. Уряд – це лабіринт операцій, засекречених зусиль і так званих програм спеціального доступу, з яких складається світ оборони, внутрішньої безпеки і розвідки. Жодна структура або бюрократ не має повного розуміння того, що роблять інші, що призводить до постійної плутанини щодо того, чи є спостереження над НЛО або БПЛА справжнім.

У 1947 році, після того, як цивільний пілот повідомив про дивну зустріч на північному заході Тихого океану, яка викликала національне захоплення спостереженнями "літаючих тарілок", керівники ФБР були переконані, що ці особливі кораблі є секретною військовою програмою. Більш трагічний випадок стався наступного року, коли капітана ВПС Томаса Мантелла відправили переслідувати НЛО за повідомленням поліції штату Кентуккі. Він загинув, переслідуючи його, розбившись на фермі на кордоні зі штатом Теннессі. Військові чиновники були спантеличені: Невже НЛО збило американського пілота винищувача? Відповідь залишалася невідомою до 1950-х років, коли підрозділ ВПС США, що займався пошуком НЛО. "Проект Блакитна книга" зібрав докупи всі дані, встановив, що "НЛО", яке переслідував Мантелл, насправді було секретним дослідницьким аеростатом ВМС, який розроблявся оборонним підрядником – виробником зернових "Дженерал Міллз".

Однак я вважаю, що приховування НЛО стосується не лише державної таємниці. Уряд регулярно приховує важливу і безглузду інформацію на всілякі теми, незалежно від того, чи йдеться про законні інтереси національної безпеки. Його позиція за замовчуванням полягає в тому, щоб ухилитися від відповіді, особливо, – від приховування незручних викриттів. Прочитавши тисячі сторінок урядових звітів, я вважаю, що секретність уряду зумовлена його занепокоєнням через власне невігластво. Він просто не знає дуже багато.

Зрештою, чиновники не знають, чим насправді є певна частина НЛО і БПЛА, і вони не люблять про це говорити. Зрештою, "я не знаю" – страшенно незручна відповідь для бюрократії, яка витрачає понад 900 мільярдів доларів на рік на внутрішню безпеку і національну оборону.

Десятиліття розсекречення службових записок, внутрішніх звітів і дослідницьких проектів створюють відчуття, що уряд не має задовільних відповідей на найдивовижніші спостереження. У внутрішніх документах, написаних до прийняття Закону про свободу інформації в 1966 році, чиновники, які не мали жодного уявлення про те, що пересічні громадяни читатимуть їхню роботу, визнають, що їм просто бракувало достовірних пояснень. У засекреченому на той час листі 1947 року, який призвів до того, що Військово-повітряні сили почали вивчати ці звіти про "літаючі тарілки", генерал-лейтенант Натан Твінінг, здається, був спантеличений не менше за інших, пишучи, що деякі з описаних апаратів "наводять на думку про можливість того, що деякими об'єктами можна керувати вручну, автоматично або дистанційно".

Проект "Знак", як стали називати цю роботу, розглянув 273 спостереження. Через рік він випустив секретний звіт. Хоча багато спостережень НЛО були або "помилками людського розуму і почуттів", або "звичайними повітряними об'єктами", як говорилося в звіті, він не міг пояснити всі з них. Деякі спостереження були надто дивними, щоб їх можна було так чи інакше пояснити. "Доказ неіснування також неможливо отримати, якщо для кожного інциденту не буде знайдено розумного і переконливого пояснення", – написала команда проекту "Знак".

Подальші спроби "розгадати" цю таємницю постійно закінчувалися невдачею. У 1953 році ЦРУ, директор і керівник наукової розвідки якого були спантеличені постійними повідомленнями про НЛО, скликало "групу Робертсона", секретну дослідницьку групу під головуванням фізика з Каліфорнійського технологічного інституту Говарда П. Робертсона (Howard P. Robertson). Заслухавши експертів і вивчивши звіти про спостереження, група дійшла висновку, що нема "жодних доказів" того, що НЛО становлять загрозу національній безпеці. Але для того, щоб прийти до такого висновку, вона використала певну хитрість – дослідники уважно розглянули лише невелику кількість спостережень, вирішили, що вони здаються буденними, і екстраполювали, що решта, ймовірно, також не були дуже цікавими. Зрештою, група Робертсона не змогла пояснити всі спостереження НЛО – вона просто вирішила, що якими б вони не були, вони не були загрозливими.

Подібні зусилля з ідентифікації НЛО і БПЛА за останні 80 років зайшли в глухий кут. Зазвичай експерти виявляють, що від 5 до 20 відсотків усіх спостережень не мають відомого пояснення. Хоча частина з них, безумовно, є проблемою з даними – не всі спостереження містять достатньо інформації, щоб вирішити ту чи іншу проблему, деякі з них справді є загадками.

Багато людей, які вивчають НЛО, в кінцевому підсумку розчаровуються через невігластво уряду, а не через його таємниці. Джей Аллен Гайнек (Josef Allen Hynek), видатний астроном з Огайо, який брав участь у проектах "Знак" і "Синя книга", дійшов висновку, що урядові установи намагаються ухилитися від відповідей на питання про НЛО не тому, що вони щось приховують, а тому, що у них нема жодних знань, які можна було б приховати.

Десятиліттями Гайнек їздив на місця спостереження НЛО по всій країні. Він настільки професійно захопився ними, що написав кілька книг на цю тему, придумав фразу "Близькі контакти третього роду" (Close Encounters of the Third Kind) і зіграв невелику роль в однойменному фільмі Стівена Спілберга.

Він був постійним учасником урядової роботи з НЛО з 1940-х до 1970-х років. На цьому шляху він неодноразово був розчарований поганими відповідями військових колег і вищого керівництва, які відмахувалися від спостережень – поясненнями, в яких він сумнівався як науковець і які не узгоджувалися зі свідченнями очевидців. (Одного разу начальство ВПС наказало Гайнеку публічно відмовитися від спостережень НЛО в Мічигані, назвавши їх "болотним газом". Заява, яку він зробив на прес-конференції в Детройті в 1966 році, була широко висміяна і настільки обурила місцевого конгресмена, висхідну зірку Республіканської партії Джеральда Форда, що він наполіг на проведенні перших слухань у Конгресі про НЛО пізніше тієї ж весни).

Після відходу з уряду і заснування незалежного Центру досліджень НЛО, Гайнек сказав, що сумнівається в існуванні великої урядової змови. "Є два види приховування, – пояснював він у 1977 році. – Можна приховати знання, а можна приховати незнання. Я думаю, що останнього було набагато більше, ніж першого".

Після того, як у 2017 році The New York Times та Politico виявили, що Пентагон має невелику секретну програму з вивчення спостережень БПЛА та паранормальних явищ, а також документування химерних зустрічей з незрозумілими на перший погляд літальними апаратами, Конгрес закликав Міністерство оборони та розвідувальне співтовариство поставитися до цього питання більш серйозно.

У 2022 році новостворений Вседоменний офіс з розслідування аномалій (All-Domain Anomaly Resolution Office) повідомив, що з 366 нещодавніх спостережень БПЛА, які він зібрав, трохи більше половини здавалися нормальними, – то були або дрони, або повітряні кулі, або сміття в небі, яке він назвав "захаращенням". Тим не менш, 171 випадків залишилися нерозкритими.

Вседоменний офіс постійно заявляє, що не знайшов доказів існування інопланетян, і уряд вважає, що кращі дані покажуть, що більшість спостережень НЛО є "звичайними явищами", згідно з вичерпним звітом, опублікованим минулого місяця. На Хелловін директор AARO Шон Кіркпатрік оголосив, що його відомство розпочало велику роботу зі збору даних від діючих військовослужбовців, які стикалися з НЛО, а також від колишніх державних службовців або підрядників, які, можливо, мали досвід зіткнення з цим явищем в минулому.

Багато – можливо, більшість або майже всі – спостереження НЛО мають зрозумілі пояснення: засекречені проекти, ворожі технології, космічне сміття. Але майже напевно серед повідомлень про НЛО приховані деякі відкриття, що змінюють світ, навіть якщо жодне з них не виявиться візитом інопланетян. Їхнє дослідження може привести до нових відкриттів у метеорології, астрономії, науці про атмосферу та фізиці. Слова Гайнека про невігластво уряду натякають на більш інтригуючу правду: там щось є або, швидше за все, багато чого є – і ніхто з нас поки що не знає, що саме.


Коментар НО: Настав час копнути в цьому напрямку – Проект «Галілея-IV», або Куди поділась церква Ісуса

Наші інтереси: 

Цікава інформація для роздумів. Хто перший розв'яже проблему НЛО, той назавжди випередить усіх інших.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи