Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Причетність Росії до збиття українського літака в Ірані: Єльченко оприлюднив деталі

Розслідуючи катастрофу літака МАУ в Ірані варто брати до уваги і той факт, що Росія могла порушити міжнародні санкції проти Ірану, продавши цій країні ракетну систему, з якої був збитий український літак. Цей факт також варто детально розслідувати.

20011602.jpg

Володимир Єльченко. Фото: UN Photo/Evan Schneider

Як підкреслив новопризначений посол України в США Володимир Єльченко під час спілкування з журналістами, сьогодні слід говорити про певну міжнародну відповідальність тих людей і тих компаній, які займаються продажами зброї до Ірану. Щоправда, це, можливо, є питанням більш далекої перспективи, передає "Голос Америки".

Раніше була інформація, що український літак компанії МАУ в Ірані, зазнав удару ракетною системою "земля-повітря" "Тор-М1", яку виробляють у Росії. З 1979 року проти Ірану запровадили низку санкцій, як окремі країни, особливо, США, так і міжнародні організації, зокрема, ті, що запроваджують обмеження на продаж до цієї країни зброї.

"Але зараз більш важливим питанням є відповідальність Ірану як на індивідуальному рівні – щодо тих людей, які віддавали та виконували наказ, у результаті якого було збито літак, – так і держави загалом на міжнародно-правову рівні", – підкреслює дипломат.

Оскільки Іран повністю визнав свою участь і свою провину в цій трагедії, Єльченко сподівається, що цей шлях іранська сторона пройде до кінця та виплатить всі належні компенсації і родинам загиблих, і авіакомпанії, і все інше, що потрібно робити в цих випадках.

"Я сподіваюсь, що нам не доведеться звертатися до міжнародних судових інстанцій, це питання буде закрито та полагоджено між Україною та Іраном на двосторонньому рівні. Іран повівся, на мою думку, цивілізовано. Він визнав вину", – зауважив посол України в США.

За його словами Україна отримала усю відповідну розвідувальну інформацію, хоча й не негайно, від США. А затримку ж із публічними заявами українського керівництва щодо причини падіння літака було викликано тим, що саме українські фахівці вилітали до Ірану, щоб здійснювати розслідування на місці катастрофи, і існували побоювання, що Іран міг не дати їм на це дозвіл. Крім того, каже Єльченко, компанія-виробник літака Boeing запропонувала свою послуги та повну підтримку у розслідуванні.

"Україна отримує певний доступ до тих чорних скриньок і, напевно, будемо у подальшому робити все спільно із фахівцями Boeing. Вони обов'язково увійдуть до складу тієї групи, яка утворюється з тих країн, громадяни яких загинули в тій автокатастрофі, і, звичайно, США як виробника двигунів і літака Boeing", – підсумував Єльченко.

 

 

Наші інтереси: 

Розслідування можливого порушення Росією міжнародних санкцій, запроваджених проти Ірану, має бути важливою частиною розслідування обставин збиття літака МАУ 8 січня.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи