Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Потрібно вийти за рамки того мислення, в якому ми знаходилися всі ці роки – і модернізувати Україну

Наша модернізація – як окремих міст, так і всієї країни – не просто має відбутися, а є обов'язковим складником перемоги. А стати розвиненими й сильними, відбудовуючи ті самі панельні будинки та ті самі неефективні інститути – неможливо. Необхідна значна перебудова – і інфраструктурна, і інституційна.

Перше фото – Маріуполь, яким він є зараз. Друге – яким він міг би бути за кілька років. Друге фото – це шведське місто Мальме (Malmö), за багатьма параметрами схоже на Маріуполь. Принаймні, донедавна. Портове промислове місто, з населенням ~350 тис. людей, з чималими проблемами з екологією і демографією, пише у своєму дописі на Фейсбук Михайло Жернаков, голова правління фундації DeJure.

Так усе було ще на початку 2000-х. Потім Шведський уряд вирішив, що досить, залучив найкращих фахівців і почав радикальні реформи в місті. Оресунський міст з'єднав Мальме з Копенгагеном і фактично перетворив його на місто-хаб. Спеціальні програми зробили місто привабливим для біотех- і ІТ-індустрій, університет Мальме – для студентів.

У місті виросли цілі креативні райони та квартали пасивних будинків – таких, що комфортні, але практично не споживають енергії і є безпечним для довкілля. На сьогодні Мальме є одним із найбільш цікавих і перспективних шведських міст, бути в якому – одне задоволення. І його вдалося зробити таким насамперед через вдалий комплексний підхід до модернізації.

Так може бути й у нас. Наша модернізація – як окремих міст, так і всієї країни – не просто має відбутися, а є обов'язковим складником перемоги. Бо перемогти суперника на полі бою і навіть послабити санкціями – мало. Потрібно самими стати сильними – такими, на яких нападати страшно і в яких виграти не вийде.

А стати розвиненими й сильними, відбудовуючи ті самі панельні будинки та ті самі неефективні інститути – неможливо. Необхідна значна перебудова – і інфраструктурна, і інституційна.

Для цього потрібно вийти за рамки того мислення, в якому ми знаходилися всі ці роки і яке призвело нас до ситуації, в якій ми є зараз. Потрібні візії розвитку і модернізації. Потрібне донорство ідей і здібностей.

Нам симпатизує весь світ. До нас з власної ініціативи приїжджають зірки світового масштабу. Нам достатньо натякнути – і тут будуть найкращі урбаністи, архітектори, освітяни й стратеги світу, які допоможуть нам зробити з України місце, в якому хочеться бути всім. І неймовірну просто історію успіху.

Яка наша картина майбутнього? Чого ми прагнемо? Що ми даємо світові? Що нам для цього потрібно? Що нам потрібно зберегти, а від чого, навпаки, відмовитися?
Це все питання, на які обов'язково потрібно знайти відповідь. Але поки не виглядає, що ми її шукаємо.

Руйнація – це горе. Але це також можливість почати буквально з нуля і побудувати щось якісно нове, від чого буде в захваті весь світ.

Я не хочу в відбудованому Маріуполі 500 нових ТРЦ і найбільші в Україні шаровари. Я хочу там найсучасніші житлові квартали, найпрогресивніший молодіжний центр і найкрутіший у світі інститут захисту довкілля.

І так по всій країні. І це – той момент в історії, коли це абсолютно реалістично. Давайте якось домовимося так, щоб його не промахати.

Наші інтереси: 

Потрібно вже зараз говорити про відбудову України без баласту: без непотрібного чиновництва, з новою системою оподаткування і з новими сучасними містами-громадами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Насправді у світі дуже багато позитивного досвіду, не треба проектувати ровер, треба взяти найкращу модель і впровадити її в життя. Проте це можливо лише при вмотивованій владі, яка очистить свої лави від паразитів. Без цієї умови будь-який проект буде приречений.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Насправді у світі дуже багато позитивного досвіду, не треба проектувати ровер, треба взяти найкращу модель і впровадити її в життя. Проте це можливо лише при вмотивованій владі, яка очистить свої лави від паразитів. Без цієї умови будь-який проект буде приречений.

Зображення користувача Ігор Маціон.
0
Ще не підтримано

Влада, яка цілком складається з паразитів, не може проектувати нічого, крім пиляння бюджету.

Звабити багатьох з отари - ось твоє завдання.