Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Застереження Трампа щодо НАТО повертається до України – Newsweek (США)

Категорія:

Світ:

Доповідачі на конференції з європейської безпеки 3 жовтня попередили, що у союзників України закінчуються боєприпаси, які вони можуть надати Києву у його війні проти Росії.

23100601.jpg

У 2017 році Дональд Трамп критикував країни-члени НАТО за те, що вони не виділяють більше коштів на свою оборону

Однією з тем дискусій на Варшавському безпековому форумі була необхідність для членів НАТО збільшити витрати на оборону – аргумент, який Дональд Трамп наводив багато років тому щодо військового альянсу, пише Newsweek у статті "Trump's NATO Warning Comes Back to Bite Ukraine" (Застереження Трампа щодо НАТО повертається до України).

Виступаючи на саміті НАТО у 2017 році, тодішній президент США Трамп критикував країни НАТО за те, що вони не виділяють більше грошей на свої оборонні витрати. Члени НАТО домовились у 2014 році витрачати на оборону 2 % свого валового внутрішнього продукту (ВВП), але на момент висловлювань Трампа лише Сполучені Штати та кілька інших союзників по НАТО виконували поставлену ціль.

Міністр збройних сил Великої Британії Джеймс Гіппі (James Heappey) під час виступу на Варшавському форумі безпеки у вівторок знову закликав НАТО досягти 2-відсоткового показника. "Якщо зараз не час – коли в Європі йде війна – витрачати 2% на оборону, то коли?", – сказав він.

Геппі переконаний, що НАТО має продовжувати надавати підтримку Україні в боротьбі з окупаційними військами Росії. "Ми не можемо просто зупинитися через те, що наші запаси виглядають дещо виснаженими, – сказав він. – Ми повинні тримати Україну в боротьбі і сьогодні, і завтра, і післязавтра, і після післязавтра. І якщо ми зупинимося, це не означає, що Путін автоматично зупиниться".

Однак, за його словами, надання допомоги Україні має відбуватися одночасно зі збільшенням запасів НАТО. Наразі Великобританія досягла 2-відсоткового рівня витрат на оборону, але Гіппі зазначив, що багато інших країн не досягли цієї мети. "Це має бути нижня межа наших оборонних витрат, а не верхня", – сказав він.

Newsweek звернувся до НАТО електронною поштою за коментарем.

Д-р Ерван Лагадек, доцент кафедри міжнародних відносин Університету Джорджа Вашингтона, повідомив, що кількість членів НАТО, які досягли 2-відсоткового показника, "зросла до десяти, і ще більше "працюють над цим".

"НАТО підсумовує досягнутий прогрес, заявляючи, що між 2014 і 2023 роками члени Альянсу в сукупності витратили на оборону на 350-400 мільярдів доларів більше, ніж вони могли б витратити, виходячи з тенденцій 2014 року", – сказав Лагадек.

Гіппі був не єдиним офіційним представником на Варшавській конференції, який звернув увагу на те, як війна в Україні вплинула на запаси озброєнь НАТО.

Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер закликав оборонну промисловість "нарощувати виробництво набагато швидшими темпами", оскільки у союзників Києва закінчуються боєприпаси.

"Дно бочки вже видно", – сказав чиновник.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив на форумі, що Європа зараз "досить глибоко копається в наших кишенях, в наших запасах".

Наші інтереси: 

Такі розмови корисні для України, оскільки наша війна не зможе продовжуватися без допомоги країн-членів НАТО.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи