Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 78
  • Переглядів: 81

Польський прем'єр-міністр Туск заявив, що Європа увійшла до «передвоєнної доби»

Категорія:

Війна є реальною загрозою, а Європа не готова, попереджає прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. “Не хочу нікого лякати, але Європа не готова до великої війни” – сказав він. Туск вважає, що становище України сьогодні значно складніше, ніж рік тому, але значно краще, ніж на початку війни.

donald-tusk.jpg

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Фото: Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Він сказав, що війна "більше не є концепцією з минулого" і додав: "Вона реальна і почалася більш як два роки тому". Ці його коментарі пролунали після масованої атаки Росії на енергетичну систему України, пишуть у своїй статті на BBC News Сара Рейнсфорд (Sarah Rainsford) і Пол Кірбі (Paul Kirby).

Цього тижня президент Росії Путін заявив, що Москва не має "жодних агресивних намірів" щодо країн НАТО. За його словами, ідея про те, що його країна, яка має один з найбільших у світі ядерних арсеналів, нападе на Польщу, країни Балтії та Чеську Республіку, які, на відміну від України, є членами альянсу НАТО, є "повною нісенітницею".

Однак він попередив, що якщо Україна застосує західні військові літаки F-16 з аеродромів в інших країнах, вони стануть "законними цілями, де б вони не знаходилися".

Після того, як Росія розпочала повномасштабну війну в Україні в лютому 2022 року, відносини із Заходом досягли найнижчого рівня з часів найгірших днів холодної війни.

Під час останньої російської атаки на Україну було використано майже 100 ракет і безпілотників, що призвело до часткового відключення електроенергії в кількох регіонах.

Це була друга атака протягом тижня такого роду, коли Росія одночасно застосовує велику кількість зброї, щоб придушити оборону України.

Президент України Володимир Зеленський назвав цю тактику "ракетним терором" і попередив, що атаки на гідроелектростанції можуть призвести до великої екологічної катастрофи.

У розмові з ВВС мер Харкова, де малий бізнес покладається на генератори, а промисловість потерпає від відключень електроенергії, назвав пошкодження електромережі "дуже серйозними" і сказав, що для повного відновлення може знадобитися два місяці.

Закликаючи до термінової військової допомоги Україні, пан Туск попередив, що наступні два роки війни вирішать все, додавши: "Ми живемо в найкритичніший момент з часів Другої світової війни".

Виступаючи з різкою заявою про європейську безпеку, він зазначив, що Росія вперше атакувала Київ гіперзвуковими ракетами серед білого дня.

Він сказав, що спроба Путіна бездоказово звинуватити Україну в нападі джихадистів на московський "Крокус Сіті Холл" свідчить про те, що російський президент "вочевидь відчуває потребу виправдати все більш жорстокі напади на цивільні об'єкти в Україні".

Доналд Туск сказав, що Європі не потрібно створювати "паралельні структури до НАТО", але континент буде більш привабливим партнером для США, якщо стане більш самодостатнім у військовому плані, незалежно від того, хто переможе на президентських виборах в Америці в листопаді.

Польща зараз витрачає на оборону 4% свого економічного виробництва, в той час, як інші європейські країни ще не досягли встановленого НАТО показника у 2%.

Туск попередив, що Європа повинна бути готова до війни раніше.

Він розповів, що прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес попросив інших лідерів ЄС припинити використовувати слово "війна" у своїх заявах на самітах, оскільки люди не хочуть відчувати загрозу.

На що Дональд Туск відповів, що в його частині Європи війна більше не є абстрактною ідеєю, попередивши, що "можливий буквально будь-який сценарій".

Він продовжив: "Я знаю, що це звучить катастрофічно, особливо, для людей молодого покоління, але ми повинні ментально звикнути до приходу нової ери. Передвоєнної ери".

Коли він вперше був прем'єр-міністром Польщі, з 2007 по 2014 рік, він сказав, що мало хто з європейських лідерів, окрім Польщі та країн Балтії, усвідомлював, що Росія є потенційною загрозою.

Тим часом новопризначений головнокомандувач Збройних сил України генерал Олександр Сирський у рідкісному інтерв'ю визнав, що Росія переважає українські сили на лінії фронту "приблизно шість до одного".

Він сказав, що Україна втратила територію, яку "безсумнівно, утримала б", якби була забезпечена достатньою кількістю боєприпасів і системами протиповітряної оборони, і описав ситуацію в деяких районах бойових дій як "напружену".

Останнє попередження прем'єр-міністра Польщі перегукується з тим, що вже давно говорять його сусіди в країнах Балтії: якщо Росії може уникнути покарання за вторгнення, окупацію та анексію цілих областей в Україні, то скільки часу пройде, перш ніж президент Путін вирішить розпочати подібний наступ на країни, подібні до їхніх, які раніше входили в орбіту Москви?

Лідери країн Балтії, такі як прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, кажуть, що словам Москви не можна довіряти. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відкинув попередження Заходу про неминуче вторгнення як "пропаганду" і "західну гіперболізацію".

Наші інтереси: 

Триває кампанія з мобілізації Заходу до літнього наступу на Росію. Читаємо іноземні джерела, а не коментарі до них від наших недолугих «журналістів».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи