Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Польські нотатки: життя у Кракові. Як поляки відзначають Різдво

А воно починається 24 грудня у Святвечір, який називається Wigilia. Це – найурочистіша подія року для кожної польської родини, а Різдво – найбільше свято для поляків.

Цього року 24 грудня випало на неділю, і субота була вихідним. Поляки в цей день у дворі вибивали килими, ковдри, в помешканнях робили генеральне прибирання, прикрашали ялинки.

Ялинка на Різдво, до речі, з’явилася в Польщі тільки у ХІХ столітті, у селах – на початку ХХ століття, каже польський етнолог Патрик Павлячик.

Раніше сільські хати прикрашали зеленими гілками або на стелі вішали прикрасу, яка в Малопольщі звалася «подлазьнічка» (гілка ялини чи іншого хвойного дерева). На Мазовші її називали «ґаєм». Оздоблювали її яблуками та горіхами, які символізували плідність. Як відомо, Краков - це головне місто Малопольського воєводства, Варшава - не тільки столиця Польщі, а й адміністративний центр Мазовецького воєводства, етнографічні регіони, про які згадував польський етнолог.

Такі у Кракові продають ялинки: запаковані у спеціальну сітку - одинакові і стандартні. На базарах - вибір більше. Ціни: від 25-30-40 злотих і до ... 500 злотих

Напередодні Різдва у магазинах і торгових центрах снували натовпи у пошуках різдвяних подарунків – обов’язкового атрибуту Різдва. А ялинки в деяких торгових центрах Кракова (наприклад, в Галереї Казімєж о 21 годині п’ятниці) віддавали безплатно.

Останніми роками у Польщі величезною популярністю користується ось ця рослина, яка називається зірка бетліємська. Перед Різдвом її продавали всюди: у магазинах великих і малих, продуктових, споживчих, подарункових. Польські пані охоче її купляли. 

Звичайно, були і 100-метрові черги в супермаркетах, де 23 грудня поляки робили остаточні закупи. 100-метрові черги – в прямому смислі слова! У переважній більшості супермаркетів – одна черга, яка біля кас розсіюється в різних напрямках. А в деяких великих маркетах навіть оголошують, до якої каси йти. У популярному і найдешевшому після Ашану супермаркеті «Бєдронка» (тіпа нашого АТБ) касири просто вигукують «Прошу до каси!»

І, якщо не закупиш харчі до 14 години 24 грудня, ризикуєш залишитися без їжі аж до 27 грудня, адже 25-26 грудня магазини не працюють! Навіть великі супермаркети. До речі, на Різдво у Кракові не працюють ані кафе, ані музеї, вулиці міста - порожні. Але копальня солі (знаменитий музей у Величці, що неподалік Кракова) працює 26 грудня!

Отже починається Вігілія у поляків (як не дивно! :-), коли на небі зійде перша зірка. Спочатку – молитва і ламання оплатків. Це – коли члени родини відламують від оплатки (тонкого коржика з прісного тіста) кусочок і висловлюють побажання іншим членам родини або просять вибачення за щось. Оплатки часто освячують або купляють в костелах. На оплатках часто витиснені християнські релігійні зображення Діви Марії з малям Ісусом та Віфлеємська зірка.

Традиційно після спільної вечері у Святвечір поляки йдуть на Пастирку – нічну месу в костелі.

Як правило, в цей день збирається тільки родина, а вже у наступні дні, 25-26 грудня, можуть прийти друзі, інші гості.  

На святковий стіл ставлять зайву тарілку, якщо завітає неочікуваний гість, яким, як вірять поляки, може бути сам Ісус. Під столом або під скатертину можуть покласти трохи сіна.

На Вігілію поляки не вживають алкоголю і м’яса, а на столі – 12 пісних страв:

1. Оплатки, які ми вже згадали.

2. Кутя. Така сама, як і у нас (з тертим маком, горіхами, медом, родзинками).

3. Карп. У будь-якому вигляді: запечений, смажений, варений. Має бути обов’язково. А після вечері деякі поляки навіть кісточки і луску від карпа забирають з собою і кладуть у гаменець – щоб грошей було багато!

4. Борщ с вушками (маленькими пельменями) або з грибами. Може бути грибний суп або капусняк.

5. Вареники з картоплею або капустою.

6. Мачанка: особлива підлива до вареників, приготовлена з сушених грибів, борошна і сметани. Таку саму у нас в Карпатах готують.

7. Тушкована капуста с горохом: квашена капуста тушкується у сметані або кефірі, додається варений горох і смажена цибуля.

8. Голубці з тертої картоплі: у пропарені листя капусти загортають сиру терту картоплю, обсмажену цибулю і манку. Запікають в томатному соусі або у сметані.

9. Пиріжки з гречкою і картоплею.

10. Маков’яник (рулет з маком).

11. Перники. Це – пряні коржики (їх роблять, хто як вміє).

12. Узвар з груш, яблук і слив. Його поляки варять тільки на Різдво.

 

 

Наші інтереси: 

Знати, як живуть наші найближчі сусіди. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Польща
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Дуже цікаво! Дякую!

Коментарі

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Дуже цікаво! Дякую!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Майже як у нас!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Олено, чудові нотатки!

В той же час для українського читача незрозуміло, що таке, наприклад, Х-злотих за ялинку чи за якусь страву... Бажано було б, щоб ти якось порівняла ціни на товари/продукти з зарплатами поляків і курс злотого до гривні (офіційний і реальний).

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

1 злотий = 7,60 грн. Якщо розраховуєшся Приватбанківською карткою у магазинах, курс 8,20 грн. за 1 злотий.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

В Поляків є цікава традиція обміну облаткою - тонким білим коржиком перед святою вечерею та обміном святковими привітаннями одне з одним. Також вони обмінюються подарунками під ялинкою саме на Різдво в ніч з 24 на 25 грудня. "Дєда Мароза" в них немає, та й Новий Рік для більшості Поляків лише символічна дата. А от зі стравами та іншими традиціями в них бідніше - слова "кутя", "дідух", "вертеп" та інші для них невідомі та їм важко пояснити важливість цих страв та традицій саме для нас. І посту вони не строго дотримуються перед Різдвом. Польські традиції виглядають більш західно, строго по католицьки.

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Про оплатки я писала у статті. Чи пан тільки назву прочитав? :-)

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Саме так, вибачте, тепер прочитав :)

Миролюбність і озброєність!