Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Поліція заарештувала комп'ютери «Українського кіберальянсу» – під час суду їм згадали критику Зеленського

Кіберактивістів, які шукали та оприлюднювали докази присутності російської армії на Донбасі, публікували листування радника президента Росії Владислава Суркова зі своїми поплічниками в Україні та вимагали покращення систем цифрової безпеки на об’єктах критичної інфраструктури, вважають причетними до зламу табло одеського аеропорту. Під час судового засідання одному з активістів, серед іншого, закидали злісну критику та образи президента України Володимира Зеленського.

Комп’ютери, телефони, жорсткі диски та флешки трьох активістів Українського кіберальянсу заарештували, пише Радіо Свобода. Тепер слідчі будуть вивчати, чи мають вони відношення до зламу міжнародного аеропорту «Одеса», яке було майже півроку тому. 16 жовтня 2019 на табло аеропорту замість розкладу рейсів з’явилась фотографія еко-активістки Грети Тунберг та нецензурний напис.

На думку слідства до цього можуть мати відношення Андрій Баранович (Шон Таунсенд), Андрій Перевезій і Олександр Галущенко. В їхніх квартирах 25 лютого 2020 року провели обшуки та вилучили велику кількість техніки. Активісти неодноразово публічно попереджували аеропорт про наявність в цифрових системах підприємства вразливостей, які потенційно можуть бути використані хакерами.

Рішення про арешт майна ухвалив слідчий суддя Маліновського районного суду міста Одеса Олег Крижановський. Спочатку клопотання слідчого про арешт майна розглядав слідчий суддя того ж суду Віктор Корой, але після перших двох засідань він пішов на лікарняний.

Прокуратура просила вилучити техніку для проведення комп'ютерно-технічної експертизи й експертного дослідження в Одеському державному дослідницькому інституті. За словами прокурора Андрія Чебанова, тільки після вивчення апаратури можна буде говорити про можливу причетність активістів до зламу табло аеропорту.

«Ми хочемо вилучити техніку саме для того, щоб провести експертне дослідження і отримати докази того, що саме з цієї техніки були вчинені дії зі зламу. Адвокати також не навели доказів, що у власників техніки є необхідні ліцензії для ведення діяльності з інформаційної безпеки», – заявив Чебанов.

В ухвалі суду про обшук немає переліку майна, яке слідчі мали дослідити та вилучити, наголосив адвокат Андрія Барановича Вадим Колокольніков. Він також нагадав, що в листопаді 2018 року парламент ухвалив закон, який дозволяє вилучати техніку тільки у виключних випадках.

«Я був на обшуку і намагався зрозуміти, що потрібно слідчому. Розслідуються події в одеському аеропорті і нібито слідчий мав шукати інформацію стосовно подій в аеропорту. Під час обшуку був залучений експерт, який оглянув ноутбуки, мобільні телефони, флешки, жорсткі диски і сказав, що нічого не знайшов. Але слідчий все одно вилучив техніку. Він також вносив до техніки програмні зміни, міняв паролі, реєстрував програми на інші електроні адреси», – заявив Колокольніков.

Діяльність активістів «Українського кіберальянсу» неодноразово висвітлювалась в ЗМІ. Зокрема, в грудні 2017 року вони провели флешмоб з висвітлення недоліків в системах комп’ютерної безпеки державних підприємств та установ.

До цього вони викладали у відкритий доступ листування ексрадника президента Росії Владислава Суркова із українськими та російськими журналістами, політиками і громадськими активістами.

Вони називають обшуки «політичним тиском» з боку поліції. Ці обвинувачення в коментарі виданню «Детектор.Медіа» заперечував речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко. За його словами, поліція лише відпрацьовує обґрунтовані підозри про те, що необхідна слідству інформація стосовно винних у зламі аеропорту «Одеса» може знаходитись на комп’ютерах активістів.

Майже одразу після обшуків кіберактивісти провели спільну прес-конференцію, де заявили про свою непричетність до зламу та вимагала вибачень від правоохоронних та силових структур, що причетні до їхнього переслідування. Допоки вибачення не будуть отримані, активісти відмовились співпрацювати із державними службами заради покращення систем інформаційної безпеки в масштабах всієї держави. Щодо рішення суду про арешт майна, адвокати планують подавати апеляцію.

Наші інтереси: 

Розуміти, що політична ситуація в Україні кардинально змінилася: прискіпуються до людей, які допомагали Україні у війні проти РФ. Тепер ці люди нинішній владі не тільки не потрібні, а й шкідливі і навіть небезпечні. Тож потрібно пильнувати і бути напоготові. Розуміти, що Зеленський – мстива і нерозумна людина. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Влада активно заохочує формування альтернативної суспільно-політичної сили. У цьому поживному бульйоні має народитися щось несподіване і потужне.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Влада активно заохочує формування альтернативної суспільно-політичної сили. У цьому поживному бульйоні має народитися щось несподіване і потужне.

Все, що робиться з власної волі, – добро!