Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Починається перший етап розчищення українського корупційного гадючника. Смешко стане керівником СБУ?

Спецтема:

Схоже, що адміністрація США вирішила більше не заплющувати очі на діяльність Єрмака та інших мутних типів і збирається хоча б трохи навести лад з постачанням до України зброї та гуманітарної допомоги.

19 липня я опублікував статтю «У серпні почнеться перший етап розчищення українського корупційного гадючника». В ній я розказав, що у вересні почнеться масове постачання американської зброї в Україну з таким розрахунком, що саме у жовтні Україна має продемонструвати яскраву перемогу. Це ще не буде остаточна перемога у війні, але сама подія має бути настільки яскравою, щоб вона стала провідною світовою новиною.

І от великою небезпекою цьому плану стали Андрій Єрмак, який де-факто захопив у свої руки майже всі важелі влади, та інші мутні особи, які намагаються робити свій брудний бізнес на американських поставках. Регулярно спливають історії про те, як замість новеньких касок до фронту доїхали б/в, коли різні технічні пристрої приходять чомусь без елементів живлення, коли нема належного обліку і неможливо узнати, а скільки насправді озброєння дійшло до фронту і скільки «зникло» по дорозі.

Коли про «дивні речі» навколо постачання американської допомоги сказала Вікторія Спартц – українські провладні видання та блогери почали поливати її брудом. Коли про проблеми з передаванням американської зброї від польського кордону до лінії фронту сказав Юрій Швець, та сама публіка почала виливати на нього цебра лайна. Коли кілька американських сенаторів поставили питання про необхідність внесення в закон про ленд-ліз механізму контролю – їх записали ледь не в російських агентів впливу.

Тривалий час американська сторона намагалася не чіпати тему української корупції, бо тоді потрапила б у складне становище. В американському суспільстві зараз дуже високий рівень симпатії до України та прагнення допомогти нам. Але якщо порушити тему корупції, то одразу постає питання: навіщо допомагати, якщо цю зброю просто розкрадуть.

І як я вже казав, мутні схеми української влади створюють загрозу для схеми верхівки Демократичної партії США, згідно з якою у вересні в Україну має хлинути потужний потік озброєння, так, щоб у жовтні Україна продемонструвала за допомогою цієї зброї яскраву перемогу. Що будуть робити демократи? – на мою думку вони постараються усунути цю перешкоду. Тому я й зробив припущення, що у серпні почнеться перший етап розчищення українського корупційного гадючника.

І ось настав серпень. Почалася медійна підготовка. 1 серпня найвпливовіша газета США «The New York Times» опублікувала статтю Томаса Фрідмана «Why Pelosi’s Visit to Taiwan Is Utterly Reckless». Треба розуміти, хто такий Томас Фрідман. Це один із найвпливовіших журналістів США. Головне те, що він вільно вхожий у найвищі кабінети. Мало того, його спеціально запрошують у найвищі кабінети, включно з Білим Домом. І саме йому вони розповідають те, що хотіли б донести до суспільства, але через обставини не можуть це сказати відкрито.

Отже, що нам повідомляє Томас Фрідман у своїй статті. Взагалі-то це стаття про візит Ненсі Пелосі на Тайвань і про різні фактори навколо цього візиту. Але головне, що в цій статті Томас Фрідман пояснює: для США зараз пріоритетом є не Китай, а Україна. І незадоволення в Білому Домі та Пентагоні від цього візиту пов’язано саме з тим, що він може погано вплинути на зусилля США допомагати Україні.

А ще важливіше для нас кілька фраз, які й відкривають те, що американська адміністрація більше не буде заплющувати очі на мутні схеми президентського оточення.

«У приватному порядку офіційні особи США набагато більше стурбовані керівництвом України, ніж вони видають. Між Білим домом і Президентом України Володимиром Зеленським існує глибока недовіра – значно більша, ніж повідомлялося.» – пише Томас Фрідман. Думаю, що коли він пише про недовіру до Президента України – це він пише для американського читача, а насправді він має на увазі офіс Президента України, тобто того самого Єрмака, який став реальною загрозою.

«Ми ніби не хочемо надто пильно заглядати під капот у Києві, боячись, яку корупцію чи витівки ми можемо побачити, коли ми стільки туди вклали» – продовжує Фрідман і додає, – «Більше про цю небезпеку наступного разу». Тобто, будуть ще статті, де буде витягуватися на світло уся ця муть, що гріє руки на американській допомозі.

Минуло кілька днів, і раптом в українському інфопросторі заговорили про Ігора Смешка. Заговорили одночасно в різних виданнях, про нього почали згадувати блогери. Пригадали, що Ігор Смешко був керівником СБУ, має великий досвід, також у нього гарні й потужні зв’язки з американським та британськими спецслужбами тощо.

Одночасно на сайті Президента України з’явилася петиція «Призначення Смешко Ігоря Петровича на посаду голови СБУ». Підписують її поки що слабо, але процес пішов.

Отже, я нічого не стверджую, а тільки роблю припущення.

Адміністрація США вирішила більше не заплющувати очі на діяльність Єрмака та інших мутних типів і збирається хоча б трохи прочистити українських корупційний гадючник. Ставку зроблено на Смешка як людину честі, професіонала, який має гарну репутацію у західних колег. В американській пресі будуть йти матеріали про темні справи Єрмака, одночасно відокремлюючи його та ОПУ від України, її Збройних сил та українського народу. А також будуть йти матеріали про боротьбу з корупцією і як це впливає на хід війни.

Зеленському буде зроблено пропозицію, від якої він не зможе відмовитися (а можливо вже зробили). І за кілька днів Ігор Смешко стане главою СБУ або спеціально для нього буде створено посаду з особливими повноваженнями – і саме він буде забезпечувати безперешкодне постачання американської військової та гуманітарної допомоги саме тим, кому вони адресовані. А також недопущенням всіх сумнівних осіб до грошових та матеріально-технічних потоків – і взагалі виведення їх із суспільно-політичного життя.

Я підозрюю, що більшість операцій буде проходити тихо, без шелесту і галасу, будуть просто знімати людей з посад, позбавляти повноважень. Самих нахабних будуть арештовувати. Можливо будуть 1-2 голосних справи, а може й всі будуть без особливого шуму.

Ще раз повторюю, це тільки моє припущення. Чи це буде дійсно так – побачимо найближчими днями.

 

Наші інтереси: 

Американці можуть нам ненав’язливо допомогти почати розчищати корупційний гадючник. А далі доведеться вже працювати самим.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Можна припустити, що просування американцями Ігора Смешка – це відволікаючий хід. Проти нього вже пішла шалена протидія – його почали звинувачувати у державній зраді.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Можна припустити, що просування американцями Ігора Смешка – це відволікаючий хід. Проти нього вже пішла шалена протидія – його почали звинувачувати у державній зраді.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Є ще одна віха. Наскільки вона правдива і небезпечна?

"Вкид про генерала Марченка може бути підготовкою для зміни Залужного"

https://youtu.be/bT0VTDup6Fw

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)