Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Парк UNIT.City — містечко інновацій в центрі столиці

Категорія:

Ініціатором створення парку є підприємець Василь Хмельницький, засновник фонду K.Fund. UNIT.City розташований на території колишнього Київського мотоциклетного заводу. Офіційну презентацію технопарку UNIT.City відвідали Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та перший Віце-прем’єр-міністр Степан Кубів. Передбачається, що після завершення проекту інноваційного містечка в ньому працюватиме до 15 тис висококваліфікованих фахівців.

Наразі проект розбудови знаходиться в самому розпалі. Вже побудовані школа програмування UNIT Factory та Центр розвитку технологічних компаній TCDC.

Причому школа програмування успішно працює ще з грудня минулого року, перший набір студентів вже навчається. Ініціатором створення парку є підприємець Василь Хмельницький, засновник фонду K.Fund.

UNIT.City розташований на території колишнього Київського мотоциклетного заводу

Ключовими елементами його екосистеми є Центр розвитку технологічних компаній та школа програмування UNIT Factory. Потенційні резиденти парку — технологічні компанії, IT-підприємці та стартапи, R&D-центри, цифрові медіа, інкубатори й акселератори, освітні ініціативи у сферах технологій і дизайну, культурні проекти тощо.

Це забезпечує швидкий доступ до спеціалістів, які можуть вирішити будь-яке завдання: проконсультувати, намалювати, спроектувати. Що важливо — це буде технопарк для розвитку різних інноваційних технологій, не тільки в ІТ-галузі.

Окрім вже побудованої школи Unit Factory, є кафе, бізнес-кампус TCDC та спортзал. Облаштовано 4 тис кв м громадського простору та парковку для авто. До завершення 2017 року заплановано спорудження великого хабу для заходів, коворкінгу та ще 20 тис кв м бізнес-кампусів.

Ключовим елементом екосистеми парку є Центр розвитку технологічних компаній — Technology Companies’ Development Center (TCDC). Це — інфраструктурний проект, діяльність якого спрямована на технологічні трансформації компаній з використанням інструментів пошуку інноваційних ідей, формування команд для технологічних центрів. Партнерами проекту виступили Києво-Могилянська бізнес-школа та Hi-Tech Office Ukraine.

TCDC уже надає інфраструктурну, експертну та технологічну базу для 25 hitech-компаній, які розміщені в окремій будівлі на території UNIT.City. Серед них — компанії Concepter, Forland, SmartFarming, об’єднання Hi-Tech Office Ukraine, дві лабораторії — віртуальної реальності (VR First) та 3D-прототипування (FabLab Fabricator).

Ще один важливий резидент парку — фабрика програмування UNIT Factory, відкрита минулого року в партнерстві з французькою Школою 42. Вона готує ІТ-фахівців за інноваційною методикою — тут немає вчителів, конспектів або лекцій. В школі навчають програмувати, працювати в команді та знаходити неординарні рішення, в основу покладений метод навчання Peer-to-Peer (P2P), випробуваний у французькій Школі 42.

Ідея цього методу — колективне навчання, що допомагає розкрити творчі здібності студентів під час роботи над проектами. Система базується на гейміфікації, тобто підходах, характерних для комп’ютерних рольових ігор. Отримання знань і здача проектів супроводжуються «прокачуванням» навичок, отриманням нових рівнів, досвіду та відкриттям досягнень. Ще одна особливість UNIT Factory полягає в тому, що у навчальний процес органічно вбудована програма розвитку особистої ефективності, навичок міжособистісного спілкування та роботи з людьми (soft skills).

Заклад вже оголосив другий відкритий набір абітурієнтів і цього року збільшує потужності більш ніж удвічі — до 800 студентів. Навчання в UNIT Factory є безкоштовним за умови подальшої роботи випускників в Україні протягом трьох років.

Погляд зсередини

Олександр Вензель навчається в UNIT Factory з грудня. Про школу дізнався випадково і вирішив спробувати новий метод навчання. Каже, що раніше вивчав програмування самотужки, без викладача, тепер — також без викладача, але за згаданою вище системою, що підтвердила свою ефективність у французькій школі 42.

Олександр Вензель переконаний, що за методикою школи 42 можуть навчатися лише ті, хто має до цього потужний стимул

Оскільки навчальний процес проходить без викладачів, завдання ставить спеціально розроблена програмна система, вона ж і перевіряє правильність його виконання.

За словами Олександра, за такою методикою можуть навчатися лише ті, хто має потужний стимул до навчання. З іншому боку, якщо стимулу нема, то жоден викладач вас не навчить.

Теоретично, по такій методиці — з контролем з боку програмної системи — можна навчатися і дома, але тут процес просувається швидше, адже для вирішення важких питань можна попросити «допомоги залу», тобто колег-студентів по сусідству.

За 4 місяці Олександр досягнув рівня 5,75. Втім, в школі не ставлять якихось вимог по часу для засвоєння матеріалу. Хтось може пройти курс за рік, інший — за 2 роки. Але якщо процес навчання просувається дуже повільно, то у керівництва школи може виникнути підозра, що у вас просто недостатньо стимулів для навчання.

UNIT Factory працює цілодобово та без вихідних. Деякі сидять тут навіть ночами, а Олександр проводить кожного дня по 6-8 годин. З роботи звільнився, щоб не переривати учбовий процес. Навчання тут безкоштовне, а от чай/кава, їжа — за власний кошт.

Фіксованого робочого місця немає, кожен може займати будь-який вільний комп’ютер. Ніяких підручників чи методичних матеріалів тут також немає — учень має знайти необхідну інформацію самостійно в інтернеті. Як не дивно, такий підхід має ефект — учні UNIT Factory краще вирішують завдання по програмуванню на незалежних оцінюваннях, ніж студенти звичайних вузів.

Навчання відбувається з нульового рівня, учень повинен поетапно дійти до 8-го рівня. Курс починається з вивчення мови С, далі — інші мови програмування, такі як PHP, Pyton, Ruby, на верхніх рівнях вивчають Java. Для вступу в школу треба здати усього два тести — на перевірку пам’яті та на здатність аналітично мислити.

Джерело.

Наші інтереси: 

Україна повинна перейти від сировинної моделі економіки до технологічної, а молоді фахівці - не поспішали їхати за кордон у пошуках кращого життя. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи