Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Одіозний суддя, який ледь не повернув Януковича, тихо тікає із пожиттєвими державними виплатами

Вища рада правосуддя мала розглядати 27 квітня питання звільнення Євгенія Аблова з посади судді Окружного адміністративного суду Києва. Однак із невідомих причин питання не було винесене на розгляд. Напередодні засідання Вищої ради правосуддя громадські організації, які займаються моніторингом та просуванням судової реформи (Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан», «Центр протидії корупції», Фундація Dejure), розповсюдили заяву.

23042703.jpg

Євген Аблов
Євген Аблов. Фото з відкритих джерел

"Якщо члени Вищої ради правосуддя задовольнять заяву про відставку, Євгеній Аблов уникне ганебного звільнення через порушення та фактично залишить посаду судді із почестями, значними виплатами від держави (близько 100 тис. грн на місяць)", йдеться у заяві.

Як пише Главком, у квітні 2022 року суддя Євгеній Аблов залишив без розгляду позов президента-втікача Віктора Януковича. Той добивався скасування рішення Верховної Ради про позбавлення його звання президента у 2015 році. Існує версія, що судді Окружного Адміністративного суду Києва навмисно «маринували» справи Януковича, очікуючи на розвиток подій війни.

Як розповів в інтерв’ю Гордону колишній начальник управлінь Служби безпеки України у Донецькій та Луганській областях генерал-майор запасу Олександр Петрулевич, суд мав ухвалити рішення щодо Януковича одразу після того, як росіяни взяли б Київ.

Аблов відомий також й через інші скандальні судові рішення. Так, у грудні 2013 року він зобов’язав спецпризначенців розігнати активістів Майдану, у 2017 – визнав законною схему закупівлі так званих «рюкзаків Авакова», чим допоміг сину міністра внутрішніх справ уникнути покарання.

Нагадаємо, 13 грудня 2022 року Верховна Рада проголосувала за ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК). Цей суд неодноразово відзначався ганебними рішеннями.

Водночас ліквідація Окружного адміністративного суду Києва не означає автоматичне звільнення суддів. Вони залишаються суддями та отримують суддівську винагороду (хоча й без надбавок). Це – 30 прожиткових мінімумів (понад 63 тис. грн). Далі такі судді можуть бути переведені в інший суд, у тому числі новостворений.

До слова, проти голови вже ліквідованого суду Павла Вовка Державний департамент США застосував санкції. США внесли Вовка до санкційного списку «для сприяння відповідальності за корупцію та порушення прав людини».

17 липня 2020 року НАБУ провело обшуки в Окружному адміністративному суді Києва та заявило про вручення підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику Євгенію Аблову та ще п’ятьом суддям. Їх підозрюють у створенні в суді «злочинної організації з метою захоплення державної влади».

Також стало відомо, що ОАСК перед ліквідацією нароздавав мільйонів. Окружний адміністративний суд Києва прийняв низку рішень про багатомільйонні виплати люстрованим суддям та ексзаступнику Генпрокурора Сергію Кізю, а також скасував санкції щодо підприємства з «російським слідом».

До того ж цей суд ухвалив рішення про довиплату 3,6 млн грн вихідної допомоги нещодавно звільненому судді Конституційного суду Олександру Литвиненку.

 

Наші інтереси: 

Знати, ЩО таке суди в Україні, які там сидять судді та скільки вони отримують грошей від держави. Суди й судді давно не мають довіри в суспільстві, вони не несуть ніякої справедливості, натомість створили суддівську мафію, у якій покривають один одного. Ми не маємо судів – ми маємо злочинну організацію суддів, які сидять на державному бюджеті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи